Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Aniversari
7 martie

1875: Maurice Ravel, pianist si compozitor francez impresionist

Nasterea copilului minune, Maurice Ravel, parintele “Bolero”-ului, compozitor francez apreciat pentru perfecţiunea compozitiilor şi virtuozitatea orchestratiilor sale.

A devenit celebru mai ales datorită muzicii de balet pentru orchestră în Do major Boléro, compusă în 1928, una dintre ultimele sale compozitii.

Cele mai importante compozitii ale sale: “Bolero”, una din lucrarile contemporane cele mai populare, muzica de balet “Daphnis şi Chloe”, “Rapsodia spaniola” şi multe lucrări pentru pian.

Maurice Ravel – Bolero

189: Publius Septimius Geta, împărat roman (d. 211)

1693: Papa Clement al XIII-lea (d. 1769)

1765: Joseph Niepce, inventatorul heliografiei (precursor al fotografiei).

1792: John Frederick William Herschel, matematician, astronom și chimist englez, fiul celebrului astronom Sir William Herschel.

Continuând cariera tatălui, a efectuat o cercetare metodică e cerului, inclusiv a emisferei sudice și aduce contribuții valoroase în domeniu. Între 1834 şi 1838, de la Observatorul de la Capul Bunei Speranţe, a cartografiat cerul sudic. A descoperit mii de stele duble, roiuri stelare, nebuloase. A observat că Norii lui Magellan sunt alcătuiți din stele.

A facut o călătorie în Africa, unde, timp de 5 ani, a studiat multe corpuri cerești, printre care și nova Eta Carinae și a întocmit un amplu catalog al acestora.

A avut preocupări și în domeniul instrumentelor optice: aberația sferică a lentilelor, îmbunătățirea telescopului.

A propus corectarea calendarului gregorian, facand ca anii multipli ai lui 4  să nu fie ani bisecți, modificând astfel anul calendaristic de la 365,2425 zile la 365,24225 zile. Propunerea sa nu a fost acceptată, deoarece calendarul gregorian este bazat pe lungimea intervalului dintre două treceri succesive în punctul vernal. John Herschel este membru fondator al Societății Astronomice Regale (Royal Astronomical Society).

In tehnica fotografica, a experimentat, cu un oarecare succes, reproducerea color. A fost primul care a realizat o fotografie pe o placă de sticlă și a introdus tehnica “negativului” .

In 1839, a inventat un procedeu fotografic folosind hârtie fotosensibila, fiind la originea termenilor “fotografie”, “negativ” si ” pozitiv”, folosite in arta fotografica.

Herschel a avut preocupări și în alte domenii ca: meteorologie, chimie, geografie fizică.

1837: Henry Draper, medic si astronom amator american

1849: Luther Burbank, horticultor american

A dezvoltat peste 800 de soiuri noi de plante, inclusiv cartoful Russet Burbank, cunoscut sub numele de cartof Idaho (1871).

În grădina sa, experimenta in mod constant cca. 3000 de hibridizari. In timpul vieţii sale a experimentat, in total, peste 30 000 de soiuri noi. Opera sa este la originea legislaţiei americane din 1930 cu privire la posibilitatea brevetarii hibrizilor noi de plante.

1862: Joseph Lee, inventatorul parcurilor de distracţii pentru copii

Pentru a combate problemele sociale ale timpului, a promovat activităţile studenţeşti şi de recreere în aer liber. În Boston, imitand o idee văzuta în Germania, a făcut o arena cu nisip unde copiii se puteau juca în siguranţă.

1872: Piet Mondrian, pictor olandez, exponent al abstractionismului.

Abstractionismul (arta abstractă) a fost mişcare artistica majoră a secolului XX, un curent în artele plastice europene, a cărui trăsătură o constituie încercarea de a elimina din reprezentarea operei de artă orice referire la realităţile exterioare, ideile şi sentimentele fiind relatate prin pete de culoare sau prin figuri geometrice. Mondrian a realizat aproximativ 250 de lucrări abstracte, intre 1917-1944.

1924: Kobo Abe, scriitor, fotograf și inventator japonez (d. 1993)

1934: Douglas Cardinal, arhitect american

In 1963, a obţinut diploma de licenţă in arhitectură la Universitatea din Austin, Texas. A revenit in Alberta natala, unde a proiectat Biserica Catolică Sf. Maria din Red Deer. De aici inainte, criticii vor afirma ca arhitectura sa uimitoare combina contemplativul şi senzualul. Va continua să proiecteze şi să execute arhitecturi ondulate, precum Colegiul Regional Grande Prairie, centrul  administraţiei publice din Ponoka, centrul civic şi cultural Sf. Albert, Muzeul Canadian al Civilizatiilor din Hull şi cea mai cunoscuta lucrare a sa, Muzeul Civilizatiilor din Ottawa.

1938: David Baltimore, biolog american, laureat al Premiului Nobel

1938: Albert Fert, fizician francz, laureat al Premiului Nobel

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.