2007: Aterizarea navetei Discovery
Naveta spatiala Discovery, avand la bord sapte astronauti, a aterizat in conditii de siguranta, in Florida, dupa o misiune orbitala de cincisprezece zile, destinata sa continue lucrarile pe ISS (International Space Station).
Discovery a aterizat pe pista de la Centrul Spatial Kennedy, la 18:01 GMT , asa cum era prevazut. A fost pentru prima data cand o naveta a traversat SUA de la vest la est, pentru a ajunge in Florida, de la naveta Columbia care s-a dezintegrat in timpul intoarcerii sale in atmosfera terestra pe 1 februarie 2003, deasupra Texasului.
Intre 23 octombrie si 7 noiembrie 2007, Discovery a asigurat misiunea STS-120, destinata continuarii construirii Staţiei Spaţiale Internaţionale, inclusiv transportul modulului Harmony. A fost a treia misiune comandata de o femeie, Pamela Melroy.
Aterizarea navetei Discovery si reintoarcerea pe Pamant a echipajului sau au marcat sfarsitul unei misiuni incununate de succes deplin. Misiunea navetei Discovery ramane in istoria NASA una dintre cele mai complexe şi mai riscante.
A fost a treia naveta spatiala americana care a fost plasata pe orbita, după Columbia şi Challenger, construcţia acesteia incepand pe 27 august 1979, primul sau zbor fiind efectuat pe 30 august 1984. Aflata in funcţiune până pe 9 martie 2011, a realizat plasarea pe orbita a telescopului Hubble şi lansarea sondei spatiale Ulysses.
1480: Prima mențiune documentară a “sulgerului” în Țara Românească: denumire dată dregătorului din Țara Românească și Moldova în secolul al XV-lea, care avea ca sarcină aprovizionarea curții domnești cu carne, lumânări și alte provizii
1619: Elisabeta Stuart este încoronată regină a Boemiei.
1665: A fost publicata pentru prima dată The London Gazette, cea mai veche publicatie existenta
The London Gazette (Monitorul Londrei) este publicaţia oficiala a Regatului Unit şi are menirea de a publica anumite texte din legislatia tarii. Nu este o publicatie convenţionala, în sensul ca nu se referă la evenimente mediatice obisnuite, şi are o distribuţie destul de limitata. Publicatia a fost infiintata in timpul Restauratiei engleze de către Henry Muddiman.
1783: In Londra a avut loc ultima executie publica, un barbat condamnat pentru fals fiind spanzurat in centrul orasului.
1801: Volta isi prezinta pila electrica lui Napoleon Bonaparte.
Fizicianul italian, Alessandro Volta, prezinta, la Institutul Frantei, primul dispozitiv care producea curent electric continuu: pila Volta.
1848: Zachary Taylor a fost ales presedinte al Statelor Unite in urma primului scurtin care s-a desfasurat in aceeasi zi pe intreg teritoriul SUA.
1874: Partidul Republican din SUA a fost reprezentat de imaginea unui elefant, publicată inițial în revista “Harper’s Weekly”
1877: Trupele române, comandate de colonelul George Slăniceanu, ocupă, orașul-cetate Rahova (7-9 nov.)
1912: Casa Operei din Berlin (Deutsche Opernhaus) a fost inaugurata cu un spectacol al lui Beethoven.
1917: 7 noiembrie, data Revoluţiei din Octombrie dupa calendarul gregorian si 25 octombrie dupa calendarul iulian. In aceasta zi, bolsevicii au luat cu asalt Palatul de Iarnă
Revolutia din Octombrie din Rusia, cunoscuta sub numele de Revolutia Bolşevica, a inceput printr-o lovitura de stat, declansata in noaptea de 6/7 noiembrie (24/25 octombrie), la Petrograd.
Lenin şi Troţki au considerat ca este momentul sa puna capăt dublei puteri ce se afla la conducerea tarii (Guvernul Provizoriu şi Sovietul din Petrograd). Pe 7 noiembrie 1917, liderul bolsevic, Lenin, si sustinatorii lui Trotki au initiat insurecţia armată din Petrograd (capitala Rusiei din acea vreme), impotriva guvernului provizoriu condus de Kerenski.
Fortele revolutionare (muncitori, soldati, marinari) au ocupat principalele institutii guvernamentale si au luat cu asalt Palatul de Iarna. A fost arestat Guvernul provizoriu care reprezenta interesele burgheziei, iar bolsevicii au preluat puterea. Evenimentele din Petrograd au avut loc aproape fara varsare de sange: bolsevicii au preluat simbolurile guvernului fără rezistenta, inainte de a lansa un atac final asupra Palatului de Iarnă. Acesta din urma, aparat de batalioane de femei, a cedat cu pretul a sase victime.
In zilele urmatoare, Congresul al II-lea al Sovietelor de deputati ai muncitorilor si soldatilor din 8-9 noiembrie (26-27 octombrie) va proclama instaurarea puterii sovietice, ca forma a dictaturii proletariatului. Intrucat revolutia nu a fost recunoscuta in afara Petrogradului, va fi urmata de razboiul civil rus (1917-1922) si crearea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste in 1922.
1917: Fortele armate britanice au capturat Gaza, invingand fortele Imperiului Otoman in timpul luptelor din Primul Razboi Mondial.
1929: Muzeul de Arta Moderna din New York a fost deschis publicului.
1944: Franklin Delano Roosevelt este reales presedinte al S.U.A. in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial
Franklin Delano Roosevelt a devenit presedinte pentru a patra oara in Statele Unite, invingandu-l pe republicanul Thomas E. Dewey. Este singurul presedinte care a fost ales pentru 4 mandate.
Confruntandu-se cu Marea Depresiune, Roosevelt a pus in aplicare programul de relansare economică şi lupta împotriva şomajului, New Deal. A reformat sistemul bancar american, a infiintat securitatea socială (Social Security) si a creat mai multe agentii guvernamentale (Works Progress Administration, National Recovery Administration, Agricultural Adjustment Administration). A introdus un nou mod de conducere prezidentiala, mai intervenţionist şi mai activ, prin intermediul echipei sale de consilieri, numiti Brain Trust.
Roosevelta fost unul dintre principalii actori ai celui de-al Doilea Razboi Mondial şi a pus capat izolaţionismului tradiţional al ţării sale. Chiar înainte de intrarea in război a Statelor Unite, a lansat programul Lend Lease pentru a oferi aliaţilor material de război. Dupa atacul de la Pearl Harbor, si-a asumat integral functia de comandant suprem al armatei americane, pregătind victoria Aliaţilor. A deţinut un rol important în transformarea lumii dupa incheierea conflictului, initiind fondarea ONU. Criticat de unii, admirat de alţii, Roosevelt a lăsat o amprentă puternică asupra istoriei ţării sale şi a lumii.
Pe 12 aprilie 1945, Roosevelt, in varsta de 63 de ani, a murit in urma unei hemoragii cerebrale, in timp ce se afla in vacanta in Warm Springs, Georgia. Vicepresedintele Harry Truman i-a succedat, devenind al 33-lea presedinte al Statelor Unite.
1956: Adunarea Generala a ONU a somat Marea Britanie, Franta si Israelul sa isi retraga de urgenta fortele militare de pe teritoriul Egiptului.
1956: Generalul american Dwight Eisenhower a fost reales in functia de presedinte al Statelor Unite cu un procent record.
Politicianul Dwight Eisenhower a ramas in continuare la Casa Alba dupa ce a inregistrat cea mai importanta victorie a republicanilor de la Abraham Lincoln incoace, cu aproape 100 de ani in urma. Eisenhower a obtinut victoria in 41 de state , primind 58% din votul americanilor. Contracandidatul sau, guvernatorul de Illinois, Adlai Stevenson, a obtinut un rezultat mai mult decat modest, fiind votat in doar sapte state de pe teritoriul SUA.
Supranumit “Ike”, Dwight Eisenhower a fost al 34-lea preşedintel al Statelor Unite, pentru două mandate, din 20 ianuarie 1953 pana pe 20 ianuarie 1961.
Ca preşedinte al Statelor Unite, a supervizat încetarea focului în Coreea, a lansat calatoria in spaţiu, a dezvoltat sistemul autostrăzilor interstatale, şi a facut din dezvoltarea armamentului nuclear una dintre priorităţile sale în cadrul Războiului Rece cu URSS.
1972: Richard Nixon a fost reales presedinte al S.U.A.
Afacerea Watergate este denumirea generică atribuită unui scandal politic și al unui imens succes mediatic (ziarul Washington Post și reporterii Bob Woodward și Carl Bernstein, laureați ai premiului Pulitzer pentru ancheta desfășurată) al anilor 1970 din Statele Unite care a dus la o criză politică prezidențială fără precedent, culminând cu demisia președintelui Statelor Unite, Richard Nixon. Numele de Watergate provine de la spargerea comisă in hotelul omonim, investigațiile acesteia declanșand scandalul.
Scandalul Watergate a izbucnit la putin timp dupa alegeri. Richard Nixon a fost implicat in pregatirea si disimularea spargerii efectuate la sediul Partidului Democrat din hotelul Watergate. Aceasta spargere a devenit un scandal care a implicat comitetul de realegere a lui Nixon. Camera Reprezentanţilor a lansat procedura de punere sub acuzare impotriva lui Richard Nixon, pe 9 mai 1974. Ameninţat cu destituirea, Nixon a preferat sa demisioneze, pe 9 august 1974.
1973: Criza petrolului
Pentru mulţi economişti, primul şoc petrolier din 1973 a fost rezultatul direct al reacţiei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC, Organization of Petroleum Exporting Countries), fata de scăderea puternică a dolarului ca urmare a acordurilor de la Bretton Woods.
Pe 16 şi 17 octombrie 1973, în timpul Războiului de Yom Kippur, tarile arabe membre ale OPEC, reunite în Kuweit, au anunţat un embargo asupra livrărilor de petrol împotriva statelor “care susţin Israelul.”
In timp ce pretul combustibilului crestea ametitor, presedintele Richard Nixon a declarat in aceasta zi, intr-un discurs televizat, ca America se va confrunta cu cea mai gravă criză energetica de la cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cauza imediata era embargoul OPEC impus tarilor care au sprijinit Israelul in timpul Razboiului de Yom Kippur.
Pentru a face fata crizei, presedintele american a enumerat o serie de masuri, inclusiv o mai bună utilizare a luminii naturale si limitarea vitezei automobilelor la 80 km/h.
***
Războiul de Yom Kippur, cunoscut sub numele de Războiul de Ramadan in lumea arabă sau Razboiul din Octombrie sau războiul arabo-israelian din perioada 6 octombrie – 24 octombrie 1973, intre Israel si o coaliţie condusă de Egipt şi Siria.
Yom Kippur, “ziua ispasirii”, importanta sarbatoare religioasa mozaica, zi de post negru si rugaciune, considerata cea mai sfanta din intregul an calendaristic. Aceasta are loc la 10 zile dupa Anul Nou evreiesc (luna septembrie sau octombrie) si simbolizeaza reconcilierea dintre om si divinitate.
1983: O bomba a explodat in cladirea Capitoliului din SUA.
1994: Philippe Seguin, presedintele Adunarii Nationale a Republicii Franceze, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti cu prilejul vizitei facute inRomania.
1996: NASA lansează sonda spațială Mars Global Surveyor
Sonda spatiala a fost lansata pe 7 noiembrie 1996, de la baza Cape Canaveral din Florida, de o racheta Delta-7925, calatorind aproape 750 milioane de kilometri in 300 de zile.
Mars Global Surveyor a fost o misiune comuna intre NASA si Jet Propulsion Laboratory, destinata cartografierii planetei Marte. A fost prima misiune americana incununata de succes, dupa sondele Viking, lansate cu douazeci de ani inainte. Aceasta misiune a avut ca obiectiv studierea intregii suprafete martiene, atmosfera si structura internă a planetei, furnizand mai multe date despre Marte decat toate celelalte misiuni la un loc.
1996: CD-R si USD au semnat un acord de colaborare guvernamentala prin care se proclama drept obiectiv fundamental al acestei aliante “inlaturarea totala a regimului Iliescu”.
1996: Lagos, Nigeria, se prăbușește un avion Boeing 727. Au murit toți cei 143 de oameni aflați la bord
1997: Conducerea Bisericii Ortodoxe Romane a respins acuzatiile aduse unora dintre ierarhi, potrivit carora unii membri ai Sfantului Sinod ar fi fost colaboratori ai Securitatii, admitand, insa, ca a facut “unele concesii” regimului comunist, ca tribut pentru interesele vitale ale bisericii.
1998: Reintoarcerea navetei Discovery
Naveta Discovery se intoarce pe pamant dupa ce a petrecut noua zile in spatiu. Echipajul a fost format din 6 barbati, printre care si John Glen, si o femeie. John Glen, de 77 de ani, a devenit cel mai in varsta om ce a calatorit in spatiu, obiectivul misiunii sale fiind studierea procesului imbatranirii.
2000: Alegerile prezidentiale americane se transforma in cosmar
Rezultatele scrutinului pentru alegerea presedintelui SUA, intre democratul Al Gore si republicanul George W. Bush, sunt foarte stranse in Florida. Incep sa circule mai multe zvonuri, urmate de lupte judiciare cu privire la numeroasele nereguli din timpul alegerilor. In cele din urmă, 36 de zile mai târziu, Curtea Suprema a Statelor Unite proclama victoria lui Bush, fara sa se stie cu certitudine daca el a castigat, de fapt, majoritatea voturilor. Sufragiul american fiind indirect, Bush este ales cu o majoritate de voturi, dar cu 337 576 de voturi mai putin decat Gore.
2000: Hillary Clinton este aleasa senatoare deNew York
Fosta prima doamna a SUA, Hillary Rodham Clinton, este aleasa senatoare de New York. Este prima data cand sotia unui sef de stat american ocupa functia de senatoare.
2001: Concorde se intoarce: după accidentul din 2000, va reîncepe operarea regulată a aeronavei Concorde între Paris/Londra șiNew York
La cinsprezece luni dupa accidentul de la Gonesse, in care si-au pierdut viata 113 persoane, Air France Concorde a reluat zborurile comerciale de la Paris la New York, cu 92 de pasageri la bord. La sosirea sa pe aeroportul din New York, “John F. Kennedy”, aeronava a fost intampinata de trei vehicule de urgenta care au utilizat jeturi de apa pentru a forma un fel de garda de onoare.
Un Concorde de la British Airways, care transporta VIP-uri, oficiali ai guvernului britanic, oameni de afaceri si celebritati, printre care si cantaretul Sting, a plecat din Londra dupa o ora. Acest zbor marcheaza inceputul reluarii zborurilor comerciale a transatlanticelor supersonice cu o frecventa de cinci zboruri pe saptamana.
2007: Atac armat într-un liceu din Finlanda. Au decedat 9 persoane (inclusiv atacatorul) și alte 13 au fost rănite. Evemitentul tragic este cunoscut sub numele de: masacrul de la Jokela.