Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
8 aprilie

1973: Pablo Picasso, pictor, desenator, sculptor, gravor, ceramist si scenograf spaniol (n. 1881)

A fost unul dintre cei mai mari si mai influenti artisti plastici ai secolului XX si fondatorul cubismului, impreuna cu Georges Braque.

Pe numele sau adevarat Pablo Ruiz Blasco, Picasso a fost fiul unui profesor de desen. Copil-minune, a produs primele sale lucrari la vârsta de 8 ani. Talentul sau neobisnuit la desen a inceput sa se manifeste de timpuriu, in jurul varstei de 10 ani, cand a devenit elevul tatalui sau, care si-a transferat propriile ambitii asupra fiului, acesta avand prima sa expozitie la 13 ani. A venit în Franţa la începutul secolului XX, devenind liderul mişcării cubiste impreuna cu prietenul său, Georges Braque.

Picasso nu s-a putut mulțumi în viață cu un singur rol. Va juca multe, reale și imaginare, dar pe toate cu aceeași pasiune. A fost andaluz și catalan, spaniol și francez. A fost un copil genial, iar la Paris era un străin “iresponsabil”, datorita căruia însă cartierul Montmartre a intrat în legendă. A fost un amant pasional, soț și tată. Dar mai presus de orice, a fost cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, unul dintre marii maeștri ai penelului, care a rupt definitiv cu convențiile stilului iluzionist și figurativ, dominant încă din perioada Renașterii.

Inzestrat cu o sete exceptionala pentru creativitate, a abordat toate mişcările artistice ale secolului XX, suprarealism, expresionism şi neo-clasicism, pentru a deveni unul dintre maestrii de necontestat ai artei moderne.

Numeroasele lucrari ale lui Picasso s-au pastrat si legenda este inca vie, ca un omagiu adus vitalitatii spaniolului “tulburator” cu ochi “sumbri…patrunzatori” care credea in mod superstitios ca lucrarile sale aveau sa il tina in viata. Din cei 91 de ani de viata, 80 de ani au fost dedicati creatiei artistice.

In 1920, la varsta de 39 de ani, isi vindea lucrarile la preturi foarte mari, pastrandu-si o mare parte din opera in colectia proprie, care insuma cam 50 000 de opere pe diverse suporturi, din fiecare perioada a carierei. Acestea au trecut in proprietatea statului francez si a mostenitorilor sai.

Așa cum tablourile cubiste au descompus realitatea și opera lui Picasso este o oglindă care permite urmărirea artei în secolul al XX-lea și totodată viața particulară a artistului. Pânzele lui amintesc de un jurnal intim care glorifică frumusețea și erotismul femeilor iubite.

In timp ce alti maestri, precum Matisse sau Braque, au avut tendinta de a ramane in limitele unui stil  pe care il dezvoltasera in tinerete, Picasso a continuat sa fie un inovator pana in ultimul deceniu de viata, fiind un inovator si un creator pe o perioada de 80 de ani. Optzeci de ani de activitate artistică – pictură, sculptură, poezie – reflectă multilateralitatea creației lui Picasso care a trait pentru artă și prin artă.

217: Caracalla, împărat roman (211-217) (n. 186), este asasinat de paznicul personal Iulius Martialis, în războiul din Parția

Mai mult…

1364: Ioan al II-lea al Franței (n. 1319)

1848: Gaetano Donizetti, compozitor italian de muzică cultă și, mai ales, de operă (n. 1797)

A fost instruit si indrumat de compozitorul de opera Simone Mayr. Opera sa Zoraida di Granata a avut o premiera de succes la Roma in 1822, dar reputatia internationala o va dobandi odata cu opera Anna Bolena, 1830. Ulterior, va avea succes cu operele Elixirul dragostei, 1832, Lucrezia Borgia, 1833, Lucia di Lammermoor, 1835, Roberto Devereux, 1837, Fiica regimentului, 1840 si Don Pasquale, 1843.

Cea mai cunoscută lucrare a compozitorului italian este Lucia di Lammermoor, respectiv cea mai ușor de recunoscut piesă muzicală a sa este aria muzicală, “Una furtiva lagrima” din opera Elixirul dragostei (L’elisir d’amore).

Una furtiva lagrima

A compus aproape 70 de opere, precum si peste 150 de lucrari religioase si  sute de cantece. A fost unul dintre cei mai mari compozitori de opera de la inceputul sec. al XIX-lea, un maestru al stilului belcanto, alaturi de Vincenzo Bellini și Gioacchino Rossini.

1861: Elisha Graves Otis, inventatorul ascensorului

În 1853 a deschis o mică fabrică în Yonkers, statul New York şi a vândut primul său ascensor. Inca de atunci, dispozitivul era echipat cu un sistem de siguranţă pentru prevenirea prabusirii cabinei în cazul ruperii cablului. Pe 23 martie 1857, a instalat primul ascensor intr-un magazin din New York.

1866: Benjamin Guy Babington, medic englez, inventatorul laringscopului. (n. 1794)

1885: C.A. Rosetti, om politic român, participant la Revoluția română de la 1848, conducător de importante ziare și reviste (n. 1816)

1946: Ilarie Voronca, poet român (n. 1903)

1950: Vaslav Nijinsky, Vaslav Fomici Nijinski, balerin si coregraf rus de origine poloneza (n. 1890)

Este considerat cel mai mare balerin al secolului XX, pentru virtuozitatea, adâncimea şi intensitatea interpretarilor sale. Putea sa danseze “en pointe”, o calitate rara printre balerinii epocii sale si a intrat in legenda pentru marea sa abilitate de a executa salturi ce pareau ca sfideaza gravitatia. Coregrafa Bronislava Nijinska a fost sora sa.

S-a nascut in Kiev, Ucraina, sub numele Wacław Niżyński din parinti de etnie poloneza, dansatorii Tomasz Niżyński şi Eleonora Bereda. A fost botezat în Varşovia, şi se considera a fi polonez, în ciuda dificultăţilor de a vorbi corect limba, ca urmare a copilăriei sale petrecute în Rusia, unde lucrau părinţii sai.

A invatat sa danseze de la parintii sai, dansatori celebri care aveau propria companie de balet. Impreuna cu sora sa, Bronislava Nijinska, au studiat la Sankt Petersburg si au intrat in compania Teatrului Marinski in anul 1907.

Cu sariturile sale spectaculoase si gratia inegalabila, a devenit faimos in scurt timp, interpretand rolurile principale din Giselle, Lacul Lebedelor si Frumoasa din Padurea Adormita, adesea alaturi de Anna Pavlova si Tamara Karsavina.

In 1909 s-a alaturat noului Ballets Russes, interpretand multe rolui in baletele lui Mihai Fokin: Carnaval, Silfidele, Spectrul trandafirului, Petruska si Dafnis si Chloe.

In calitate de coregraf, a realizat, in perioada 1912-1913, coregrafia pentru Dupa-amiaza unui faun, Jocuri si Ritualul primaverii, toate generand mari controverse. A fost alungat din companie de catre mentorul sau, Serghei Diaghilev. A continuat sa danseze, dar cu mai putin succes si s-a retras din activitatea artistica in 1919, la varsta de 30 de ani. A ramas o legenda inca neegalata in istoria dansului.

1968: Ernst Wilhelm Nay, pictor german (n. 1902)

1980: Ion Emil Bruckner, medic român, membru al Academiei Române (n. 1912)

1981: Omar Nelson Bradley, general american (n. 1893)

1984: Piotr Kapița, fizician rus, cercetător al atomului, distins cu Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1978 (n. 1894)

1993: Marian Anderson, mezzosoprană americană (n. 1897)

1994: Jean Georgescu, regizor, actor și scenarist român (n. 1901)

2002: Florin Mitroi, pictor român (n. 1938)

2002: Maria Felix, actriță spaniolă (n. 1914)

2013: Margaret Thatcher, politician britanic, prim-ministru al Regatului Unit (n. 1925)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.