1994: Restaurarea Capelei Sixtine (1981-1994)
Papa Ioan Paul al II-lea a inaugurat Capela Sixtina restaurata după 13 ani de lucrari ce au permis redescoperirea culorilor calde si stralucitoare ale picturilor murale din Judecata de Apoi a lui Michelangelo. Peretele, de 1720 de metri patrati, pe care este pictata monumentala fresca, reprezinta sfinţii urcand in Paradis şi intampinati de trâmbiţele îngerilor, în timp ce nefericitii de pe pământ sunt aruncati în cuptorul iadului unde ii asteapta serpi infometati. Maestrul toscan a pictat Capela Sixtina, care face parte din Muzeele Vaticanului, de doua ori, între 1508 şi 1541. Aceasta este una dintre comorile de artă cele mai faimoase ale Renaşterii italiene, locul unde cardinalii se reunesc în conclav pentru alegerea unui nou Papă.
Capela Sixtină (Cappella Sistina) este capela palatului papal din Vatican și este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 și 1483, în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea. Se găsește în dreapta Bazilicii Sfântul Petru și este locul unde se țin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papă.
Capela are o formă dreptunghiulară, măsurând 40,93 metri în lungime și 13,41 metri lățime, corespunzând – conform tradiției biblice – dimensiunilor Templului lui Solomon. Înălțimea este de 20,70 metri, plafonul este în formă de boltă, pereții laterali au 12 ferestre iar pardoseala este din mozaic policrom de marmură.
Picturile de pe pereții laterali au fost executate de cei mai mari artiști ai timpului: Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, Luca Signorelli și de ajutoarele lor, printre care Pinturicchio, Pietro di Cosimo și Bartolomeo della Gatta. Subiectele picturilor reprezintă teme religioase, selecționate după conceptul medieval de împărțire a istoriei lumii în trei epoci: prima de la Facerea lumii la darea Celor zece porunci, a doua de la Moise până la nașterea lui Isus Cristos, a treia fiind epoca creștinismului.
În 1508 Papa Iuliu al II-lea i-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului, care inițial reprezenta un cer albastru cu stele aurii. Executarea acestei lucrări a durat patru ani (1508-1512), artistul a depus un efort istovitor, a lucrat mai mult singur, stând ore în șir pe schele. Michelangelo ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 apostoli, dar, când lucrarea a fost finalizata, cuprindea peste 3.000 de figuri, pe o suprafață de aproape 500 de metri pătrați. Frescele au fost sfințite cu ocazia sărbătorii Tuturor Sfinților, în anul 1512. Giorgio Vasari povestește: “Aflând că vor fi descoperite frescele, s-a adunat toată suflarea să privească picturile, rămânând cu toții muți de încântare.” Artistul a folosit culori vii care, după renovarea Capelei între 1981 și 1994, și-au recăpătat în întregime strălucirea.
În anul 1535, Michelangelo începe pictarea peretelui de deasupra altarului la cererea Papei Paul al III-lea, cu tema “Judecata de Apoi”, pe care o termină după șase ani, în 1541. Tema capătă dimensiuni uriașe, fresca înfățișează figuri și scene pline de groază, reflectând propria reprezentare a artistului, care trecea pe atunci printr-o dureroasă criză de credință. Pe 31 octombrie 1541, papa dezvelește cu mult fast pictura. Autoritățile bisericești și opinia publică rămân stupefiate la vederea atâtor corpuri goale, fără nicio acoperire, în cea mai importantă biserică a creștinătății. Artistul este învinuit de imoralitate, obscenitate și blasfemie. Cardinalul Carafa organizează o campanie (“Campania frunzelor de viță”) pentru acoperirea organelor genitale. Această acțiune va avea loc după moartea lui Michelangelo și va fi executată de unul din ajutoarele sale, Daniele da Voltera. Cu ocazia recentelor lucrări de restaurare, aspectul original a fost refăcut în cea mai mare parte.
1364: Incoronarea lui Carol al V-lea
Carol al V al Franţei, zis si Carol cel Intelept, a fost rege al Franţei intre 1364 – 1380. Domnia sa a marcat sfârşitul primei părţi a razboiului de O Sută de Ani: Carol a reuşit să recupereze toate teritoriile pierdute de predecesorii săi si a restabilit autoritatea statului in Franta.
1378: Urban al VI-lea a fost ales Papa
1632: Ludovic al XIII-lea a cumpărat domeniul de la Versailles, unde isi vor stabili resedinta viitorii regi ai Frantei
Pe data de 8 aprilie 1632, Ludovic al XIII-lea a cumparat intreg domeniul seniorial de la Versailles, de la ultimul sau posesor, Jean-Francois de Gondi, arhiepiscop al Parisului, pentru suma de 66 mii de livre. Acesta a fost punctul de debut în instalarea regalitatii la Versailles. În acelaşi an, el l-a numit pe valetul lui, Arnault, ca guvernator al domeniului Versailles, ceea ce insemna atat administrarea domeniului cat si a castelului.
Orașul Versailles actual este un oraș construit la dorința regelui Ludovic al XIV-lea odată cu construcția Palatului Versailles, reședința acestuia. Palatul și parcul de la Versailles au fost înscrise în anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
1783: Țarina Ecaterina cea Mare a declarat, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, de acum și pentru toate timpurile, ca teritoriu rusesc.
1820: Este descoperită celebra statuie grecească Venus din Milo
Statuia Greciei antice, Venus din Milo, o reprezintă pe zeița greacă a iubirii și a frumuseții, Afrodita (Venus la romani). Sculptura a fost realizata între anii 130 și 100 i.e.n., fiind atribuită lui Alexandros de Antioch (inițial a fost atribuită, eronat, lui Praxiteles). Statuia, care este din marmură și are o înălțime de 203 cm, este expusă la Muzeul Luvru din Paris.
Brațele și soclul s-au pierdut. Statuia a fost găsită pe data de 8 aprilie 1820 de un țăran grec, Yorgos Kentrotas pe insula Milo din Marea Egee. Yorgos nu a predat-o autoritatilor si a tinut-o ascunsa de acestea, dar, mai târziu, a fost descoperita de către oficialii turci care i-au confiscat-o. Un ofiţer al marinei franceze, Jules Dumont d’Urville, si-a dat seama de importanţa statuii şi a aranjat astfel încât Franţa să o cumpere. Statuia a fost prezentata lui Ludovic al XVIII-lea. Acesta intenţiona să o repare prin adăugarea bratelor care ii lipseau, dar, mai târziu, a realizat că nimic nu i-ar putea dauna mai mult frumuseţii ei naturale decat restaurarea statuii in forma initiala.
Conservata la Luvru, ea isi pastreaza inca secretele: in primul rând, cine este ea, pe cine reprezinta aceasta femeie careia i s-a dat numele de Venus din Milo si a carei identitate este destul de incertă pentru a fi recunoscuta. Experţii au văzut întotdeauna in ea zeita Venus a romanilor, Afrodita grecilor si zeiţa dragostei intrucat trăsăturile sale sunt pline de feminitate si senzualitate.
În cele din urmă, autorul este necunoscut, fiind datata la sfarsitul secolului al II-lea i.e.n. De asemenea, nu este clar în ce rol o reprezintă pe Venus, dar se crede că ar reprezenta-o pe Venus Victrix (“Venus, învingătoarea”), care ține un măr de aur în mână, pe care i l-a dat Paris din Troia.
1829: A apărut, la București, primul periodic din Țara Românească: „Curierul Românesc”, editat de Ion Heliade Rădulescu
1880: A avut loc, la Teatrul Național din București, premiera piesei lui I.L. Caragiale, „D-ale Carnavalului”.
1904: New York: este inaugurata Piata Times Square
Sub mandatul primarului George B. McClellan, zona, cunoscuta anterior ca Piaţa Longacre, a fost redenumita Piata Times Square, după ce redactia ziarului New York Times si-a mutat sediul aici.
Times Square a devenit rapid un important centru cultural si comercial, un loc unde au aparut teatre, sali de spectacole şi hoteluri la modă, “un fel de Agora a New-York-ului, un loc pentru marile intruniri, campionate mondiale sau pentru alegerile prezidenţiale” scria James Traub în cartea sa The Devil’s Playground.
1904: Franța și Marea Britanie semnează Antanta Cordială
1909: Regele României, Carol I, adresează o scrisoare prințului Ferdinand de Saxa Coburg, prin care recunoaște independența și proclamarea regatului bulgar.
1924: Lee de Forest obține în SUA patentul pentru pick-up
1939: Abdicarea regelui Albaniei, Ahmet Zogu
După invazia ţării sale de către Italia fascistă, regele Ahmet Zogu a abdicat şi a fugit în Grecia. Benito Mussolini ii propune regelui italian, Victor Emmanuel III, să-şi recapete tronul Albaniei. În 1943, Germania a ocupat ţara, iar Zogu s-a refugiat în Marea Britanie.
1946: Ultima reuniune formala a Societatii Natiunilor care va fi inlocuita de Natiunile Unite. Pe 23 octombrie, adunarea generala a Natiunilor Unite se va reuni pentru prima data.
1967: Se constituie Automobil Clubul Român (ACR), care preia atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România.
1985: Mihail Gorbaciov anunță că URSS va suspenda instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite să facă același lucru.
1999: Mii de persoane formează scuturi umane pe trei poduri din Belgrad și Novi Sad pentru a le proteja împotriva raidurilor NATO
2003: Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și Regina Silvia au început o vizită de 3 zile în România
2004: New York: Piata Times Square sarbatoreste 100 de ani de existenta
In New York, faimoasa piata Times Square a implinit o suta de ani. Inaugurata pe 8 aprilie 1904 de către primarul din acea epoca, Times Square a devenit rapid locul preferat al new-york-ezilor pentru a se distra. De-a lungul timpului, oamenii s-au reunit in această locaţie, pentru a sărbători noul an. Pe data de 31 decembrie, soseste, in medie, o jumătate de milion de vizitatori.
In timpul secolului său de istorie, Times Square a cunoscut si o noapte a întunericului total, în timpul panei majore de curent care a lovit America de Nord, in august 2003 (Blackout Times Square).
2005: Funeraliile papei Ioan Paul al II-lea
Un milion de persoane şi o serie de lideri din întreaga lume au participat in Piaţa Sf. Petru şi pe străzile din Roma la funeraliile grandioase organizate pentru Papa Ioan Paul al II-lea, inainte de înhumarea sa în cripta bazilicii, funeraliile acestuia semanand cu un summit diplomatic de anvergura.