Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
8 mai

2007: Descoperirea mormantului lui Irod I

Descoperirea in apropierea Bethleemului a sarcofagului regelui Iudeei, certifica revendicarile coloniştilor evrei asupra teritoriilor ocupate

După mai multe decenii de săpături, arheologul israelian, Ehoud Netzer, a anuntat descoperirea mormantului lui Irod cel Mare, unul dintre cele mai importante personaje din istoria evreilor. Sarcofagul a fost gasit pe amplasamentul unuia dintre fostele palate ale celebrului rege din Iudeea, din secolul I i.e.n., in Herodium, langa Bethleem, la sud de Ierusalim, in Cisiordania. Mişcarea coloniştilor evrei din Cisiordania consideră că această descoperire reprezinta o noua justificare pentru menţinerea coloniilor sale pe teritoriul palestinian.

Săpăturile la palatul de pe dealul Herodion (Herodium/Herodion, de la Herod/Irod) au fost efectuate de către călugării franciscani, la sfârşitul anilor 1950, apoi au fost atribuite, în 1972, după cinci ani de ocupaţie a Cisiordaniei, unei echipe de arheologi israelieni, conduse de Ehud Netzer de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

“Cu trei săptămâni în urmă, am găsit unele elemente ale sarcofagului (lui Irod) şi am realizat că am găsit, în sfârşit, sit-ul mormântului sau”, a declarat profesorul Ehud Netzer de la Institutul de Arheologie al Universitatii Ebraice din Ierusalim, în timpul unei conferinte de presa.

Arheologii nu au gasit oseminte în mormânt. Cu toate acestea, “caracteristicile vestigiilor  sarcofagului – in piatră, de culoare ocru de Ierusalim şi ornamentat cu rozete – ne-a permis sa concluzionam că acesta este sarcofagul lui Irod”, a declarat Ehud Netzer.

Numit rege de catre romani si deci subordonat acestora, Irod a domnit peste regatul Iudeei, ce cuprindea o parte din actuala Cisiordanie, între 37 şi 4 i.e.n. si a fost unul dintre personajele-cheie din istoria evreilor. Irod este cunoscut si pentru lucrarile sale monumentale: renovarea si extinderea celui de-al Doilea Templu al Ierusalimului, cunoscut și ca Templul lui Irod (ridicat de Ezra și Nehemia pe locul primului „Templu Solomonian”), precum si construirea oraşului-port Cezareea şi a palatelor de la Masada, Ierihon şi Herodium, lângă Bethleem.

Reconstituirea Templului lui Irod

Palatul de la Masada a devenit, după moartea lui Irod, centrul principal al rezistenţei evreilor împotriva romanilor. “Irod este foarte cunoscut, în special datorita relatarii vietii sale de catre istoricul Josephus Flavius (in lucrarea “Razboiul evreilor”)”, precizeaza Ehud Netzer. Irod este, de asemenea, menţionat de mai multe ori în Noul Testament, fiind un personaj familiar pentru creştini. Evanghelistul Matei, în special, ii atribuie “masacrul inocentilor”, decizia de a ucide toţi copiii din Bethleem, sub vârsta de doi ani, după anunţarea naşterii “regelui  iudeilor”, fapt nedovedit istoric. Se spune ca, imediat după urcarea sa pe tron, cunoscând profețiile, Irod cel Mare ar fi ordonat distrugerea registrelor cu date genealogice ale urmașilor prezumtivi ai regelui David.

Prof. Netzer consideră că descoperirea sa este importanta. “Irod ne-a lăsat-o constructie minunată, Herodium, un palat imens şi unic, aflat la marginea deşertului, singurul sit care poartă numele său şi cel in care el însuşi a ales să fie înmormântat”, a mai adăugat acesta, încântat. Acesta descoperire serveşte, de asemenea, unui scop politic. Descoperirile arheologice din teritoriile ocupate sunt adesea folosite de Israel pentru a reafirma legitimitatea prezenţei sale. Astfel, pentru Shaul Goldstein, şeful Consiliului municipal al coloniilor din Goush Etzion, de lângă Betleem, aceasta descoperire “oferă o noua dovada a legăturii dintre Goush Etzion, poporul evreu şi Ierusalim.” El a declarat că se aşteaptă să vadă un aflux de mii de vizitatori şi a îndemnat guvernul să facă din Herodium “un sit naţionale şi religios.

Cisiordania (cu sensul “dincolo de Iordan”) este un teritoriu aflat pe malul stâng al râului Iordan. Pe majoritatea acestui teritoriu își exercită autoritatea, de facto, guvernul laic al Autorității Naționale Palestiniene (Regiunea Autonomă Palestineană) o entitate pre-statală arabă sunită, semiindependentă și separată teritorial și politic de guvernul Hamas din Fâșia Gaza. O parte din teritoriul Cisiordaniei cuprinde enclave cu așezări sau colonii agricole și urbane israeliene. In ultimii ani se duc, foarte lent, tratative israeliano-palestiniene pentru reglementări teritoriale și definitivarea situației politico-administrative.

1521: Prin Edictul de la Worms, promulgat de împăratul german Carol al V–lea, învățătura teologului Martin Luther a fost condamnată ca eretică.

1541: Conchistadorul spaniol, Hernando de Soto, a ajuns la fluviul Mississippi și l-a denumit Río de Espíritu Santo.

Pe 30 mai 1539, insotit de 9 nave şi peste 1 000 de oameni, Hernando de Soto a debarcat în Espiritu Santo (acum, Tampa Bay), în Statele Unite. Numeroase lupte cu triburile de indieni au marcat explorările lui Hernando de Soto până in 1541 şi descoperirea de către acesta a fluviului Mississippi a costat viaţa multor spanioli.

Pe 8 mai 1541, Hernando de Soto a fost primul european care a ajuns la fluviul Mississippi, pe care l-a numit Rio de Espiriti Santo (Râul Sfântului Duh). Pe 17 mai 1673, francezii Louis Jolliet şi Jacques Marquette au început explorarea raului, pe care il  cunosteau sub numele Sioux Ne Tongo (Marele Râu). În 1682, Cavelier de la Salle şi Henri de Tonti au revendicat suveranitatea franceză de-a lungul întregii vai a fluviului, Mississippi Valley, şi au numit-o Louisiana, în onoarea regelui Louis X (Ludovic al X-lea).

1794: Acuzat de trădare în timpul dominației revoluționarilor, chimistul francez Antoine Lavoisier, care colecta impozite pentru Ferme Générale, a fost judecat, condamnat și ghilotinat într-o singură zi, la Paris.

1852: Premiera comediei Chirița în provincie, de V. Alecsandri.

1885: Trupa de operă a Teatrului Național din București a prezentat primul spectacol în limba română, Linda de Chamonix, de G. Donizetti.

1886: A fost lansată pe piață băutura răcoritoare cea mai cunoscută din lume: Coca-Cola.

Coca-cola a fost inventata de farmacistul John Styth Pemberton. Numele sau deriva de la componentele sale principale: frunze de coca şi nuci de Kola.

Prima rețetă de Coca-Cola a fost inventată în Columbus, Georgia, de către John Styth Pemberton, inițial ca un cocawine, numit Pemberton’s French Wine Coca în 1885. Este posibil ca acesta să fi fost inspirat de succesul formidabil al cocawine-ului creat de europeanul Angelo Mariani, Vin Mariani. Pemberton susținea că băutura Coca-Cola vindeca multe boli, inclusiv dependența de morfină, dispepsia, neurastenia, migrenele.

Primele vânzări au fost la Jacob’s Farmacy din Atlanta, Georgia, pe 8 mai, 1886. A fost vândută inițial ca un medicament brevetat, pentru cinci cenți. In primele 8 luni, se vindeau, in medie, 13 pahare pe zi. Un vanzator a avut ideea diluarii siropului cu sifon.

Băutura a fost apoi vânduta de către inventatorul său, Pemberton, ca un remediu miraculos. Pana în 1904 bautura conţinea cocaină, dar aceasta a fost interzisa de către Congresul SUA. In 1887, produsul a fost cumpărat de la Pemberton pentru doar 2300 de dolari, de omul de afaceri Asa Griggs Candler.

Coca este o specie de arbuști ce ating cca 5 m înălțime, cu frunze persistente (vesnic verzi), de formă eliptică, cu o lungime de cca. 15 cm, din frunzele căreia se extrage un alcaloid numit cocaină.

Arborele de Kola (cola) creste pana la 12 m inaltime. Fructul de cola este alcatuit din 5 pastai, care ii dau forma de stea. Fiecare pastaie contine 5-6 seminte mari – nucile de cola, care sunt rosii in interior si au coaja neteda, de culoare maron. Planta contine urmatorii compusi chimici principali: cofeina, teofilina si tanini. Extrasul din aceste nuci este folosit in industria bauturilor racoritoare. Cele mai importante calitati ale arborelui de cola sunt: este energizant, stimuleaza apetitul si ritmul respirator, diuretic, antidepresiv.

1902: În Martinica a erupt vulcanul Pelée, distrugând orașul St. Pierre și omorând peste 30 000 de oameni.

1914: Fondarea companiei Paramount Pictures, de catre W.W. Hodkinson, care reunea cinci distribuitori pentru difuzarea filmelor pe teritoriul american.

1921: A început, la București, Congresul Partidului Socialist din România (8-12 mai), care hotărăște transformarea în Partidul Comunist din România.

1942: Sfarsitul bataliei navale din Marea Coralilor

Inceputa pe 4 mai, aceasta a fost prima bătălie navală efectuata exclusiv de către avioane lansate de pe portavioane, fara ca acestea sa fie vizibile. Aceasta batalie a împiedicat aterizarea japoneză în Noua Guinee si este considerata unul dintre punctele culminante ale acestui război.

Mai mult…

1945: Sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa

1962: Desfiintarea ultimului troleibuz la Londra

Reintroducerea autobuzelor a insemnat sfarsitul troleibuzelor ale caror costuri de intretinere s-au dovedit mai scumpe. In plus, mai au si alte inconveniente: penele de curent frecvente si faptul ca nu pot circula decat pe linii fixe, provocand o serie de probleme in trafic.

Primul troleibuz a inceput sa circule pe strazile Londrei pe 16 mai 1931, fiind propulsat de un motor electric ca si tramvaiul si alimentat de doua linii de contact aeriene, numite “bifilari”.

1972: A fost inaugurat Muzeul Național de Istorie a României.

1980: Eradicarea variolei de pe mapamond

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că variola a fost eradicată de pe suprafata pământului ca urmare a unei campanii de vaccinare care a durat timp de 12 ani si a fost realizata în patruzeci de ţări, la un cost de aproximativ 300 milioane dolari. Maladia a fost anterior responsabila pentru sute de mii de decese pe an în întreaga lume.

1984: Uniunea Sovietică a anunțat că va boicota Olimpiada de Vară de la Los Angeles, ca replică a boicotării Olimpiadei de Vară de la Moscova.

1989: Reintoarcerea navetei spatiale Atlantis

Naveta spatiala americana Atlantis a aterizat la baza aeriana Edwards Air Force Base, California, după o misiune aproape perfecta, în timpulul careia a lansat in spatiu o sonda spatiala, Magellan Venus. Atlantis a decolat pe 4 mai, marcând o reintoarcere spectaculoasa în Statele Unite din cursa pentru explorarea planetară. Aceasta este prima dată cand o naveta spaţiala a implementat o sonda interplanetara. Pana la aceasta data, naveta a fost utilizata doar pentru misiuni centrate asupra planetei Terra.

1991: Descoperirea a cinci bombardiere americane în Triunghiul Bermudelor, similare celor care au disparut pe 5 decembrie 1945

Scafandrii au localizat cele cinci bombardiere Avenger ale marinei americane care au dispărut in mod misterios în 1945, în zona cunoscută sub numele de Triunghiul Bermudelor. Directorul general al proiectului de cercetare stiintifica, Scientific Search Project, din New York a declarat că nava de explorare Deep a detectat prezenţa aeronavelor, în timp ce căuta un galion spaniol (corabie folosită în trecut pentru transportarea mărfurilor, în special a aurului și a argintului, din colonii). Aeronavele erau raspandite pe o raza de 1,5 km pe fundul oceanului, la 180 de metri adancime, la aproximativ 15 km nord-est de Fort Lauderdale.

Escadrila 19, care a inclus cinci bombardiere TBM Avenger (torpedo bomber) şi 14 aviatori, a dispărut fără urmă pe 5 decembrie 1945, contribuind foarte mult la alimentarea legendei din jurul Triunghiul Bermudelor, o zona vasta din Oceanul Atlantic, în care zeci de avioane şi nave au dispărut în ultimii cincizeci de ani.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.