Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
8 martie

1869: Hector Berlioz, compozitor, scriitor și critic muzical francez (n. 1803)

In copilarie, a studiat chitara, apoi, impotriva vointei parintilor, a urmat Conservatorul din Paris. Prima sa mare lucrare a fost Simfonia fantastica, care a avut o premiera furtunoasa, devenind un punct de reper al epocii romantice. Fiind un temperament impulsiv si pasionat, a fost un critic constant al mediului muzical academic.

A avut o contribuție importantă în conturarea romantismului francez. Contribuția lui constă în promovarea unei noi estetici muzicale, care presupune existența unor mijloace expresive. Dezvoltarea orchestrei simfonice vine în întâmpinarea gustului pentru grandios al lui Berlioz, relevat prin 4 tipuri procedurale: forța sonoră, exploatarea efectelor timbrale, divizarea partiturii instrumentale și mărirea numărului de instrumente (împreună cu preocuparea pentru stereofonie).

Din punct de vedere compozițional, a creat lucrări instrumentale cu un program declarat și explicat, sau numai direcționat de titluri, cu forme noi, care evoluează dinspre simfonie către operă.

A fost un dirijor de exceptie, cu o mare cunoastere a capacitatilor orchestrei. Tratatul sau de orchestratie ramane cea mai importanta lucrare in domeniu scrisa vreodata, in care  prezintă preocuparea romanticilor pentru timbrul instrumentelor, ca mijloc de exprimare nuanțată a sensibilităților. Berlioz inaugurează seria dirijorilor cu baghetă din secolul al XIX-lea.

I se datoreaza lucrari de o putere dramatica remarcabila: Benvenuto Cellini, Troienii, simfonia Harold in Italia, simfonia Romeo si Julieta, Simfonia lui Iulie si dramele corale Damnatiunea lui Faust si Copilaria lui Isus.

1144: Papa Celestin al II-lea

1408: Beatrice a Portugaliei, (n. 1372)

1702: Regele William al III-lea al Angliei (n. 1650)

1871: Alexandru Hurmuzaki, publicist, om politic (n. 1823)

1872: Cornelius Krieghoff, pictor american de origine olandeza

Născut pe 19 iunie 1815 în Amsterdam, a emigrat la New York în 1836, unde a lucrat ca artist pentru armata americana. După ce a părăsit armata în 1840, s-a stabilit în Quebec, unde obişnuia să picteze peisaje şi scene ale vieţii de la ţară.

“Atenţia sa la detalii ne captivează si azi: bonetele colorate ale locuitorilor, săniile confortabile din lemn, rachetele pentru zapada, caii cu panglici lungi decorative, câinii jucausi si copii infofoliti, oferă imagini romantice ale unei epoci apuse. (Dintr-un comunicat de presa al Muzeului de Arte Plastice din Canada)

1874: Millard Fillmore, al 13-lea președinte al SUA (n. 1800)

1917: Ferdinand von Zeppelin, industrias german, constructorul dirijabilului, fondatorul companiei Zeppelin (n. 1838)

1923: Johannes Diderik van der Waals, fizician olandez (n. 1837)

1942: José Raúl Capablanca, jucător cubanez de șah (n. 1888)

1961: Gala Galaction, scriitor teolog român (n. 1879)

2001: Ninette de Valois, balerină britanică (n. 1898)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.