Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Alte evenimente
8 martie

1911: Ziua Internațională a Femeii este celebrată pentru prima dată

În 1910, la Copenhaga, la Conferinţa Internaţională a Femeilor Socialiste, a fost avansată ideea unei “Zile Internaţionale a Femeii”, la propunerea Clarei Zetkin, o reprezentanta a Partidului Socialist din Germania.

A urmat Lenin, în 1921, care a declarat 8 martie “Ziua Femeii”.

În 1924, “Ziua Femeii” este celebrată în China.

În 1945, în Canada este sărbătorită pentru prima dată “Ziua Internațională a Femeii”.

În 1946, este celebrată în țările Europei de Est.

În 1975, a fost recunoscută oficial de către Naţiunile Unite, odată cu proclamarea „Anului internaţional al femeii” şi declararea perioadei 1976–1985 ca „Deceniu ONU pentru condiţia femeii”.

În 1977, Națiunile Unite declară, în mod oficial, ziua de 8 martie, “Ziua Internațională a Femeii”. Adunarea Generală a ONU a proclamat, printr-o rezoluţie, „Ziua Naţiunilor Unite pentru drepturile femeilor şi pace internaţională”. Această zi a fost la origini un moment ce a marcat emanciparea femeii, în lupta pentru drepturi egale în raport cu bărbaţii.

„Ziua Femeii” a fost stabilită şi la nivel naţional prin Legea 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului.

1500: Expeditia lui Pedro Alvares Cabral

În fruntea unei armada de 13 nave si 1.200 de oameni, navigatorul portughez Pedro Alvares Cabral a ridicat ancora in Lisabona, navigand spre sud-est. Portughezii ştiau ca aceasta ruta i-a condus pe spanioli pana la noile tinuturi din Indiile de Vest. Pe 23 aprilie, Cabral şi oamenii săi au debarcat la varsarea raului Cahy Rio pe un pamant pe care il vor numi Terra da Vera Cruz (Pamantul Adevaratei Cruci), care se va numi mai tarziu, Brazilia.

1618: Johannes Kepler descoperă a treia lege a mișcării planetelor

1702: Anna incoronata regina Angliei

Anne este încoronat regină a Angliei, la moartea lui William al III-lea, survenita in urma unui accident de echitatie. Întrucât niciunul dintre copii ei nu au supravieţuit, ea va fi ultima regina a dinastiei Stuart.

1848: Are loc, la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluționarilor români, în care se decide declanșarea revoluției în țară și se redactează programul revoluționar

1854: Japonia isi deschide porturile Occidentului

Japonezii şi americanii au semnat Tratatul de la Kanagawa care permitea navelor comerciale americane sa intre în porturile nipone. În octombrie, englezii au semnat la randul lor un tratat pentru a activa doar porturile din Nagasaki şi Hakodate. Acestea au fost primele semne de deschidere ale Japoniei care va pune capat curând sistemului feudal, devenind una dintre ţările cele mai avansate din lume.

1856: Contele Walewski, ministrul de externe al Franței și președinte al Congresului de Pace (fiul natural al lui Napoleon I), propune, în timpul Congresului de pace de la Paris, unirea Moldovei cu Muntenia sub conducerea unui prinț străin

1862: Războiul Civil American: Are loc prima bătălie între două nave de luptă îmbrăcate în fier, Monitor (aparținând Uniunii) și Merrimack (aparținând Confederației), bătălie ce a revoluționat tehnicile navale de luptă

1917: Începe Revoluția de la Petrograd, în urma căreia, pe 15 martie 1917, țarul Nicolae al II-lea abdică (08 martie -12 martie 1917)

1918: Primul caz de gripă spaniolă; începutul unei pandemii devastatoare

1921: Trupe franceze au ocupat Düsseldorf și alte orașe din zona Ruhrului, din cauza neachitării despăgubirilor de război de la sfârșitul Primului Război Mondial, pe care Germania le datora Franței (67 miliarde mărci-aur)

1945: La două zile după instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945, Churchill s-a adresat președintelui american Roosevelt, printr-o telegramă personală și strict secretă, în care își manifesta îngrijorarea față de instalarea, prin forță, a unui guvern comunist și prevedea epurarea fără discriminare a românilor anticomuniști…. În telegrama de răspuns, președintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menționa: eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu rușii.

1945: Guvernul român a adresat guvernului sovietic o telegramă în care solicita reintegrarea nordului Transilvaniei la România, teritoriul fiind oficial parte a Ungariei, ca urmare a Dictatului de la Viena din 1940. În telegrama de răspuns, din 9 martie 1945, I.V.Stalin consimte la reinstalarea administrației românești în N-E Transilvaniei. La 13 martie 1945, la Cluj, a avut loc proclamarea oficială a reinstalării administrației românești în această parte a țării

1950: Uniunea Sovietică susține că deține bomba atomică

1952: Antoine Pinay devine prim ministru al Franței

1957: Egiptul redeschide Canalul Suez

1963: Venirea la putere a Partidului Baas Arab Socialist în Republica Arabă Siriană. Ziua Revoluției

1968: La Praga, studenții cehoslovaci își declară sprijinul față de mișcarea de liberalizare cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga

1972: Reprezentantul permanent al României la Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA) a semnat, la Viena, Acordul cu privire la aplicarea garanțiilor în cadrul Tratatului de neproliferare a armelor nucleare între România și AIEA

1972: Dirijabilul Goodyear zboară pentru prima dată

Goodyear are trei dirijabile în America de Nord, un dirijabil in Europa, Spirit of Europe I şi altul în America de Sud, Spirit of the Americas.

1974: Inaugurarea aeroportului Charles de Gaulle

10 ani de muncă au fost necesari pentru realizarea celui mai modern aeroport din Europa. Acesta va fi operational incepand cu 13 martie. Primele zboruri vor fi pe ruta Paris-New York. Echipat în acel moment cu un singur terminal şi o singura pistă, aeroportul a devenit în 30 de ani prima platforma aeriana a Franţei, cu patru piste şi trei terminale (aerogari) care primesc anual peste 48 de milioane de pasageri.

1979: Începe vizita oficială în România a președintelui Franței, Valery Giscard D’Estaing (8 martie – 10 martie 1979)

1982: Stațiile automate interplanetare sovietice Venus-13 și Venus-14 ating suprafața planetei Venus

1982: SUA acuză URSS de folosirea gazelor toxice în Afghanistan. Se afirma că aproape 3.000 de persoane au fost ucise astfel

1983: Președintele american Ronald Reagan numește URSS un Imperiu al Răului

1991: S-a înființat AM PRESS, prima agenție de știri cu capital privat înființată după 1989

1993: A fost semnat acordul de asociere dintre UE și Bulgaria. A intrat în vigoare la 1 februarie 1995

1995: Deschiderea oficială a lucrărilor Comisiei de elaborare a strategiei naționale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană, compusă din oameni de știință și din reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare

1999: Compania Gerovital Cosmetics a lansat un nou produs, o premieră mondială, parfumul anti-stress Pyramid Blue

2000: Papa Ioan Paul al II-lea a fixat această zi pentru mea culpa publica (zi de pocăință)

2004: Irakul adoptă noua constituție

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.