Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
9 mai

1805: Friedrich von Schiller, dramaturg, poet, prozator, estetician și istoric literar german, unul din „prinții poeziei germane” (n. 1759)

Incă din adolescență se simțea atras de literatură, în special de genul dramatic. Lecturile sale preferate vor fi Shakespeare, J.-J. Rousseau și poeții germani aparținând mișcării Sturm und Drang („Furtună și Avânt”). Curentul romantic german cu acest nume, după titlul unei drame de Klinger, a influențat începuturile literare ale lui Schiller al cărui spirit nonconformist a găsit ecou în frământările sociale ale timpului.

In 1781 a publicat drama „Hoții”, reprezentată cu succes, un an mai târziu, la teatrul din Mannheim, ceea ce i-a deschis drumul spre celebritate. Profund romantică, povestea celor doi frați cu caractere diferite excelează prin ilustrarea unor pasiuni puternice pe fundalul luptei dintre două morale și două ideologii. Spiritul revoltat al poetului are de înfruntat inițial reticențele autorităților, prin caracterului subversiv al dramei, dar succesul la public va înfrânge orice opreliști. Datorită ideilor revoluționare din piesa Hoții, Schiller va fi numit în 1792 cetățean de onoare al Republicii Franceze.

Schiller publică între timp și alte lucrări cu caracter radical și este silit să emigreze în afara ducatului, fiind găzduit de un prieten din Thüringen. În anii 1783-1784 este numit poet al teatrului din Mannheim, unde înscenează piesele sale Conjuratia lui Fiesco, și Kabale und Liebe („Intrigă și iubire”), ultima reprezentată cu un succes răsunător

In 1785 editează revista Rheinische Thalia și, sub impulsul unui elan plin de optimism, scrie poezia Zur Freude („Către bucurie”), care va fi transpusă muzical de Beethoven în finalul Simfoniei a IX-a (Oda bucuriei), devenită imn al Uniunii Europene.

Autor al unor drame celebre precum: Hotii, 1781, trilogia Wallenstein, 1800-1801, Maria Stuart, 1801, William Tell, 1804, Don Carlos, Fecioara din d’Orléans.

1657: William Bradford, guvernatorul coloniei Plymouth din Massachusetts (n. 1590)

1850: Joseph Louis Gay-Lussac, fizician și chimist francez (n. 1778)

1914: Charles William Post, producător american de cereale si produse alimentare pentru micul dejun şi pionier în industria alimentelor gata preparate

C.W. Post a vizitat sanatoriul Battle Creek Sanitarium, din Battle Creek, Michigan, condus de medicul John Harvey Kellogg, care folosea metode holistice in tratarea pacientilor sai, punand un accent special pe nutriţie, clisme şi exerciţii fizice. Kellogg era adeptul vegetarianismului şi era cunoscut pentru inventarea cerealelor pentru micul dejun sub forma de fulgi de porumb, impreuna cu fratele său, Will Keith Kellogg.

Dupa aceasta vizita, C.W. Post a decis sa creeze propria companie. In 1895, a fondat Postum Cereal Co., iar primul produs fabricat a fost Postum, o băutură pe bază de cereale. Doi ani mai tarziu (1897), a inventat primul produs CW Post cereal: produsul pe baza de cereale pentru micul dejun numit Grape Nuts cereal, pentru care a fost premiat.

In 1908, a realizat cereale sub forma de fulgi de porumb, numite initial, Elijah’s Manna, apoi redenumite Post Toasties.

Metode holistice: metode de tratament din afara medicinei clasice: masajul terapeutic, homeopatia, medicina naturistă.

1914: Paul Héroult, fizician francez (n. 1863)

1918: George Coșbuc, poet român (n. 1866)

1931: Albert Abraham Michelson, fizician de origine germană, laureat al Premiului Nobel (n. 1852)

1936: Conrad Schlumberger, geofizician francez (n. 1878)

1946: Pompiliu Constantinescu, critic literar român (n. 1901)

1953: Theodor Fuchs, pianist, compozitor și critic muzical român de origine cehă (n. 1873)

1963: Alexandru Rusu, episcop greco-catolic și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma (n. 1884)

1966: Alfred Mendelsohn, compozitor, pedagog și dirijor de origine romana (n. 1910)

1977: James Jones, scriitor american

Autor cunoscut pentru explorările sale avand ca subiect Al Doilea Război Mondial şi urmările acestuia. James Jones a fost soldat în divizia a 25-a a armatei americane şi a fost rănit în bătălia de la Guadalcanal. Experienţa traita în armată i-a servit ca bază pentru capodoperele sale.

Jones a fost martor la atacul japonez de la Pearl Harbor, ceea ce i-a inspirat scrierea primului sau roman, From Here to Eternity. Romanul Thin Red Line reflecta experienţele sale din batalia de la Guadalcanal. Ultimul roman, Whistle, s-a bazat pe perioada in care a fost internat în spitalul din Memphis, Tennessee, în convalescenţă după o intervenţie chirurgicală la o glezna la care se accidentase pentru a doua oara.

1978: Aldo Moro, politician italian, executat de grupul militant comunist ”Brigăzile Roşii” (n. 1916)

Moartea sa reprezintă momentul cel mai tragic petrecut în urma conflictelor politice ale anilor ’70 în Italia. A fost răpit pe 16 martie 1978 și ucis pe 9 mai 1978 de către grupul terorist Brigăzile Roșii (Brigate Rosse).

Aldo Moro a fost un politician italian şi al 39-lea  prim-ministru al Italiei, intre 1963-1968, apoi intre 1974-1976. A fost unul dintre cei mai longevivi prim-miniştri ai Italiei postbelice. Lider al partidului Democrazia Cristiana (Partidul Democrația Creștină, DC), Moro a fost considerat un intelectual şi un mediator tenace, mai ales în viaţa internă a partidului său.

Pe data de 16 martie 1978, Moro a fost răpit de către grupul terorist de extrema stângă Brigăzile Roşii, condus de Mario Moretti, după asasinarea celor cinci bodyguarzi ai sai, pe Via Fani, o stradă din Roma. In momentul rapirii, Moro se afla în drum spre o sesiune a Camerei Reprezentanţilor, unde trebuia sa participe la o discuţie cu privire la un vot de încredere pentru noul guvern. A fost ucis după 55 de zile de captivitate.

1991: Rudolf Serkin, pianist de origine austriacă (n. 1903)

2007: Marcel Marcian, prozator din România (n. 1914)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.