Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Comemorari
9 martie

1661: Jules Mazarin, diplomat, cardinal, om politic francez de origine italiana (n. 1602)

Jules Mazarin (numele italian fiind Giulio Mazarini sau Mazzarini), ca diplomat si om politic, a detinut functii importante in serviciul papalitatii si al regilor Frantei, Ludovic al XIII-lea si Ludovic al XIV-lea.

Ca membru al serviciului diplomatic papal, a negociat incheierea Razboiului pentru Succesiunea Mantovei intre Franta si Spania. A fost ambasador papal la curtea franceza si un admirator al cardinalului Richelieu. Dupa moartea acestuia si a lui Ludovic al XIII-lea, Mazarin a fost numit prim-ministru al Frantei de catre Ana de Austria, regenta a fiului sau, Ludovic al XIV-lea, ocupandu-se si de educatia tanarului rege pentru a-i pregati domnia. Politica externa a lui Mazarin a stabilit suprematia Frantei in randul puterilor europene, prin Pacea de la Westfalia si prin Tratatul Pirineilor.

Patron al artelor, Mazarin a fondat o academie de pictura si de sculptura si a infiintat o mare biblioteca. Era un colecționar de artă și bijuterii, în special de diamante, pe care i le-a lăsat prin testament regelui Ludovic al XIV-lea. Unele dintre acestea au rămas în colecția de la Muzeul Luvru. Biblioteca lui Mazarin a stat la originea “Bibliotecii Mazarine” din Paris.

A doua zi după moartea lui Mazarin, Ludovic al XIV-lea a informat Curtea despre dorinţa sa de a nu mai avea prim-ministru.

1851: Hans Christian Ørsted, fizician și chimist danez (n. 1777)

1870: Théodore Labarre, compozitor și harpist francez (n. 1805)

1878: Mirza Fatali Akhundov, scriitor și filozof azer (n. 1812)

1888: Regele Wilhelm I al Germaniei (n. 1797)

1929: Theodor Dimitrie Speranția, scriitor și folclorist român (n. 1856)

1939: Grigore Tabacaru, pedagog, gazetar, publicist român (n. 1883)

1944: Grigore Antipa, biolog român (n. 1867)

1961: Cezar Petrescu, scriitor român (n. 1892)

1971: Ion I. Agârbiceanu, fizician român, membru corespondent al Academiei Române (n. 1907)

1993: Bob Crosby, solist si conducator de orchestra

Conducator de orchestra in epoca muzicii swing (swing jazz) şi fratele cantaretului Bing Crosby. Dupa o perioada ca solist in grupul Dorsey Brothers, a format o orchestra specializata in stilul Dixieland, Bob Crosby Orchestra, aducand în rîndurile acesteia printre cei mai buni muzicieni din epoca, ca si de solisti de prestigiu, cum ar fi Doris Day.

Cea mai cunoscuta trupa a sa, Bob-Cats, a fost un grup de jazz Dixieland cu membri din Bob Crosby Orchestra. Atât Bob Crosby Orchestra, cat şi grupul mai mic, Bob-Cats, grup specializat în jazz Dixieland, anticipau renaşterea jazz-ului tradiţional din anii 1940. Ca solist, Bob Crosby avea o voce remarcabila, asemanatoare cu cea a fratelui său Bing Crosby, dar fără a avea aceeasi gama vocala.

1994: Charles Bukowski, poet, autor de nuvele, romancier si scenarist american de origine germana (n. 1920)

Scriitor american de origine germană, Charles Bukowski s-a născut în 1920 în Germania. Un autor imens de romane, nuvele și poezie, Bukowski a marcat literatura americană a secolului XX prin stilul și temele sale preferate. Supranumit alternativ Buk, Hank sau Henry Chinaski, cu referire la unul dintre personajele sale preferate, Bukowski și-a cucerit publicul prin estetica și criticile pe care le-a făcut față de societate și timp.

După ce și-a petrecut primii trei ani din viață în Germania, s-a mutat împreună cu părinții în Statele Unite. Fiu unic, a primit o educație aspră și austeră care i-a marcat puternic viața de adult și munca. Bukowski descrie admirabil această perioadă în povestirile Amintiri despre mai nimic (Memories of not much, 1985). Violența, relația conflictuală cu tatăl său, mizeria și sărăcia sunt temele de bază ale scrierilor sale. Alcoolul, nebunia și rătăcirea punctează viața lui și a personajelor sale.

După obținerea certificatului de studii, Charles Bukowski a continuat, în timp ce scria, cu slujbe precum magazioner și poștaș. Viața lui amoroasă era destul de haotică. Le cunoaștem pe Jane Cooney Baker, Barbara Frye, redactor-șef al unei reviste literare sau chiar pe Linda King ca partenere.

Prin publicarea povestirii„ Memoriile unui bătrân dezgustător”, în 1969, a căpătat o anumită faimă. Dar punctul de cotitură a avut loc în 1976, prin colecția sa de nuvele: „ Povești despre nebunia obișnuită”. Succesul său a crescut apoi în Statele Unite și în Europa.

În 1987, Barbet Schroeder a realizat filmul „Barfly” despre primii ani ai scriitorului, cu Mickey Rourke în rol principal. Autorul și-a petrecut sfârșitul vieții alături de Linda Lee, cu care s-a căsătorit în 1985.

Mai mult…

1994: Fernando Rey, actor spaniol (n. 1917)

1998: Christinel Eliade, soția lui Mircea Eliade

2006: Geir Ivarsøy, programator norvegian (n. 1957)

2006: Laura Stoica, cântăreață română (n. 1967)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.