Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Aniversari
9 martie

1878: Elena Farago, poetă română (d. 1954)

Elena Farago, 29 mar. 1878 – 4 ian. 1954, născută în Bârlad, poetă română, de origine grecească, care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.

S-a născut pe 29 martie la Bârlad în familia Francisc și Anastasia Paximade. În anul 1890 a rămas orfană de mamă și a fost nevoită să se ocupe de îngrijirea surorilor mai mici.

În 1895 Elena a rămas și fără tată, ceea ce a dus la plecarea ei la București, unde a locuit la un frate mai mare. S-a angajat ca guvernantă la familia lui Ion Luca Caragiale, unde a luat contact cu literatura clasicilor. Tot aici l-a cunoscut pe Francisc Farago, cel care avea să-i devină soț.

Elena Farago a debutat în 1898 cu un reportaj, pe care îl semnează Fatma. În 1902 publică prima poezie în ziarul România muncitoare.

În anul 1906, Elena Farago a publicat primul său volum de poezii, Versuri, la îndemnul lui Nicolae Iorga, a cărui prietenă și confidentă a fost.

Din 1907 s-a stabilit la Craiova, unde o vor găsi evenimentele sângeroase ale acestui an, iar din cauza afilierii ei la mișcarea țărănească a fost arestată și eliberată numai la intervențiile lui Iorga. În această perioadă l-a adoptat pe fiul său, Mihnea. În 1913 se va naște fiica Elenei, Cocuța.

Coca Farago, fiica Elenei Farago

Copiii Elenei Farago, Coca și Mihnea 

Fiica Elenei Farago, Coca Farago (prenume la naştere, Ana-Virginia), 1 aug. 1913 – 1 sept. 1974, născută la Craiova. A fost poetă, prozatoare, autoare dramatică, actriță la teatrele din Craiova şi Cernăuţi și pictor scenograf la teatrul Naţional din Craiova şi la Teatrul Poporului din Bucureşti (1945-1946).

Elena Farago este laureată de către Academia Română cu Premiul „Adamachi” pentru volumele Șoapte din umbră (1908) și Traduceri libere (1908), iar apoi pentru volumele Șoaptele amurgului, Din traista lui Moș Crăciun, apărute în 1920.

În 1921 a fost numită director al Fundației „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, fundație pe care o va conduce timp de 30 de ani.

Elena Farago a avut contribuții deosebite în ceea ce privește regulamentul de organizare și de funcționare al bibliotecii, fișarea cărților și ținerea unei evidențe corecte de aranjare a publicațiilor în rafturile bibliotecii, de completare a colecțiilor prin achiziții și donații.

În 1922 a fondat la Craiova, împreună cu Ion B. Georgescu, C. Gerota, Ion Dongorozi, C.D. Fortunescu, revista literară Năzuința, la care au colaborat: Simion Mehedinți, Ion Barbu, Perpessicius, Victor Eftimiu, Camil Petrescu, Mihail Dragomirescu.

De asemenea, a patronat și revista educativă pentru copii și tineret Prietenul Copiilor (1943-1946).

1454: Amerigo Vespucci, explorator spaniol de origine italiana (d. 1512)

Amerigo Vespucci a fost comerciant si navigator, originar din Genova, Italia. Cum preocuparea din acea vreme era descoperirea unei rute către Asia, incercari care esuasera, Vespucci își dă seama că trebuie să devină și el explorator, avand toate calitățile pentru a fi marinar.

Daca in prima expeditie, din 1499, Amerigo Vespucci credea ca este foarte aproape de a gasi o noua ruta spre Asia, debarcand de fapt in Brazilia, dupa a doua expeditie sub pavilion portughez, Vespucci era sigur că nu ajunsese în Asia si ca descoperise un nou continent.

El a descris călătoriile sale in scrisori adresate prietenilor si lui Lorenzo de Medici şi a fost primul care a identificat Lumea Nouă a Americii de Nord si de Sud, ca fiind separate de Asia. Astfel, a fost primul care a sugerat că zona coastei de est a Americii de Sud ar fi un continent nou, dar toti navigatorii momentului respectiv, inclusiv Cristofor Columb, credeau ca este vorba de Asia. De fapt, pana cand a murit, Columb a crezut ca a ajuns in Asia.

Rolul lui Vespucci în descoperirea Lumii Noi a dat naştere multor controverse, în special din cauza a două scrisori a căror autenticitate a fost pusă la îndoială: Mundus Novus (Lumea Nouă) care se refera la America de Sud şi Lettera (Patru calatorii). Unii cred că Vespucci a exagerat rolul său, alţii cred că aceste două scrisori sunt falsuri scrise de alţii in aceeaşi perioadă.

1564: David Fabricius, teolog, cartograf și astronom german (d. 1617)

1870: Henri Angers, desenator si sculptor canadian

1906: Radu Boureanu, poet, prozator, traducător român (d. 1996)

1931: Masahiro Shinoda, regizor japonez

1934: Iuri Gagarin, astronaut sovietic (d. 1968)

Este primul om trimis în spaţiu la bordul navei Vostok 1, (vostok: rasarit), pe 12 aprilie 1961, de la centrul de lansare de la Baikonur. Zborul a durat 1h 48 min, inconjurand Pamantul o singura data. A devenit un erou al Uniunii Sovietice la doar 27 de ani, dar niciodată nu i se va mai permite să se întoarcă în spaţiu.

1937: Alexandru Tatos, regizor român (d. 1990)

1942: Ion Caramitru, actor, regizor

1943: Robert Fischer, șahist american (d. 2008)

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.