Chiar dacă trebuie să “survoleze” dezbaterile politice și geopolitice, familiile regale ale Europei nu puteau să tacă în fața dramei pe care o trăiesc ucrainenii. În special membrii Casei Windsor care și-au arătat sprijinul, în maniera lor.
Membrii Casei Windsor au avut întotdeauna legături speciale cu Rusia. Prințul Filip era chiar un descendent îndepărtat al țarilor. Cu toate acestea, Elisabeta a II-a i-a făcut rareori lui Vladimir Putin onoarea de a-l primi într-unul dintre castelele ei. Ultima dată a fost în 2003: o vizită amintită în urmă cu câteva zile de David Blunkett, pe atunci ministru de interne, într-un interviu acordat BBC. Orb de la naștere, venise la recepție cu câinele său călăuzitor, care, în fața liderului rus, începuse să latre foarte tare: „Mi-am cerut scuze Reginei, dar ea mi-a răspuns: „Câinii au instincte interesante, nu-i așa?” O frază, aproape premonitorie, repetată în presa britanică de când Putin a ordonat invadarea Ucrainei.
Mai mult decât orice alt șef de stat aflat încă în funcție, regina știe ce este un război. În timpul Blitz-ului (bombardarea continuă a Regatului Unit de către Germania Nazistă în perioada 7 sept. 1940 – 10 mai 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), regina și familia ei nu au fugit din Anglia, în ciuda faptului că Washington-ul le-a oferit azil. Pe 14 octombrie 1940, sub bombardamentele aviației naziste, Elisabeta, în vârstă de 14 ani și încă prințesă moștenitoare, ținuse primul discurs oficial la BBC:
„Știm, fiecare dintre noi, că, până la urmă, totul va fi bine… Căci Dumnezeu va avea grijă de noi și ne va da biruință și pace. Și când va veni pacea, amintiți-vă că va depinde de noi, copiii de astăzi, să facem din lumea de mâine un loc mai bun și mai fericit.” Ce lume vede regina astăzi, când se află în amurgul vieții ei? Îi este teamă de acest al Treilea Război Mondial, pentru care pregătise un discurs în 1983, niciodată rostit, depus în arhive, dar acum de tristă actualitate?
Elisabeta a II-a nu poate să condamne acțiunea lui Vladimir Putin. Este constrânsă la un statut apolitic, ceea ce o împiedică să ia o poziție. Să taci, să taci mereu, este unul dintre dezavantajele de a fi suveran. Și totuși, pe 3 martie, regina a ieșit din rezerva ei obișnuită cu un gest neașteptat: o donație generoasă pentru a ajuta poporul ucrainean. Comitetul de urgență în caz de dezastre – care reunește 15 organizații caritabile din Marea Britanie – a postat un mesaj de mulțumire Reginei: „Multe mulțumiri Majestății Sale Regina pentru că a continuat să susțină fundația noastră și pentru că a făcut o donație generoasă apelului umanitar al DEC Ucraina. Suma nu a fost dezvăluită, dar se spune că este deosebit de mare.
Lacrimile Camillei
Prințul Charles, de asemenea, nu a vrut să tacă. Pe 1 martie, în timpul unei vizite la Southend-on-Sea, un oraș la est de Londra, îndoliat în octombrie 2021 de uciderea deputatului David Amess, a făcut legătura dintre cele două evenimente: „Ce am trăit în teribila tragedie de la Southend a fost un atac la adresa unei societăți deschise, la libertatea însăși. Vedem că aceleași valori sunt atacate astăzi în Ucraina în cel mai excesiv mod posibil […] Suntem solidari cu toți cei care rezistă atacurilor brutale.”
Câteva zile mai târziu, prințul de Wales și soția sa, ducesa de Cornwall, au făcut o vizită la Biserica ucraineană din Londra. Camilla, de obicei atât de flegmatică, nu și-a putut reține lacrimile. „Ne rugăm pentru voi”, le-ar fi spus ea reprezentanților comunității ucrainene, înainte de a face, la rândul său, o donație generoasă, cu titlu personal, pentru ajutor umanitar.
Întâlnirea cu Kate și William
Fără precedent, Kate și William l-au susținut direct pe președintele ucrainean: „În octombrie 2020, am avut privilegiul să ne întâlnim cu președintele Zelenski și cu prima doamnă pentru a ne împărtăși speranța și optimismul pentru viitorul Ucrainei. Astăzi suntem alături de președinte și de tot poporul Ucrainei în timp ce luptă cu curaj pentru acel viitor”, au scris aceștia pe Twitter. Ca răspuns, Volodimir Zelenski și soția sa Olena Zelenska le-au mulțumit călduros ducelui și ducesei de Cambridge.
În octombrie 2020, la Palatul Buckingham.
Dacă aceste câteva cuvinte pot părea derizorii, în comparație cu situația dramatică de pe teren, ele sunt totuși dovada unei unități internaționale fără precedent. La fel ca Finlanda și Elveția, care au ieșit din neutralitatea lor legendară, capetele încoronate trec dincolo de constrângerile îndatoririlor lor în fața gravității situației.
Prințul Albert al II-lea de Monaco a condamnat acest război și a menționat că principatul se va alătura sancțiunilor împotriva Rusiei luate de Uniunea Europeană.
În cadrul unei ceremonii, regele Felipe al VI-lea al Spaniei a numit invazia Ucrainei „o agresiune inacceptabilă împotriva unei națiuni suverane și independente” și a avertizat cu privire la o amenințare teribilă.
În Olanda, Liechtenstein și Danemarca, membrii familiilor domnitoare au reacționat și ei la această veste tristă. În doar câteva zile, reținerea regală a dispărut. Și dacă aceste capete încoronate nu își exprimă încă în mod deschis antipatia față de Putin, ele își manifestă puternic și clar sprijinul pentru poporul ucrainean.
Buchetul de flori al Elisabetei a II-a era într-adevăr în culorile Ucrainei?
Luni 7 martie, după o lungă convalescență, Elisabeta a II-a a revenit la îndatoririle sale și l-a primit pe Justin Trudeau la Castelul Windsor. Vești bune umbrite de un mic detaliu: un buchet de flori în culorile drapelului Ucrainei. Coincidență? Cu siguranță că nu.
Elisabeta a II-a și Justin Trudeau la Windsor, luni, 7 martie 2022
Comunică prin intermediul florilor! Elisabeta a II-a a luat expresia la propriu. Luni, 7 martie, suverana, abia revenită după un Covid urât care o făcuse să rămână izolată în cameră, l-a primit pe Justin Trudeau. Într-un salon de la Castelul Windsor, prim-ministrul Canadei – o țară din Commonwealth asupra căreia domnește Elisabeta a II-a – părea încântat să-și revadă regina restabilită. Cuvinte amabile, glume mici și zâmbete mari… Șeful statului și șeful său de guvern au petrecut cîteva momente prietenoase, imortalizate de câțiva fotografi. Dar ceea ce a atras atenția jurnaliștilor a fost superbul buchet asezat pe un birou din fundal. La o privire mai atentă, acesta era format doar din flori albastre și galbene, cele două culori ale drapelului ucrainean, preluate în ultimele zile ca simbol al solidarităţii, atât pe rețelele de socializare, cât și pe podiumurile Săptămânii Modei.
În această dimineață de marți, acest buchet de flori, pe cât de primăvăratic, pe atât de militant, a făcut presa engleză să vorbească, până la punctul de a apărea pe prima pagină a jurnalului Daily Mail. Nu există nicio îndoială: regina și-a arătat de bunăvoie sprijinul pentru poporul ucrainean. Greu de făcut ceva mai subtil! Dar Elisabeta a II-a nu poate spune mai mult. Rolul ei de suveran cere o imparțialitate strictă, chiar și în cazuri extreme. Nu trebuie să participe niciodată la dezbateri politice, cu atât mai puțin să se amestece în probleme internaționale.
Cu toate acestea, pe 3 martie, Majestatea Sa a făcut un mic gest neobișnuit, făcând o donație strict personală Comitetului de Urgență în Dezastre, un grup de cincisprezece organizații caritabile britanice care vin în ajutorul Ucrainei. Suma nu a fost dezvăluită, dar se crede că este generoasă. Elisabeta a II-a nu s-a lăudat cu asta, dar fundația i-a mulțumit într-un comunicat de presă făcut public.
Același lucru cu acest buchet. Regina nu are nevoie să vorbească pentru a se face înțeleasă. Este puțin probabil ca cele două culori să fi fost alese dintr-o pură întâmplare. La Windsor, totul este atent gândit, până la elementele decorative.
Puterea florilor
Nu este prima dată când Elisabeta a II-a transmite un mesaj prin intermediul florilor. Pe 17 iunie 2017, când deschidea parlamentul, în plină criză Brexit, purta o pălărie albastră împodobită cu margarete galbene, care evoca steagul înstelat al Uniunii Europene. Mass-media și opinia publică au fost unanim de acord: regina este anti-Brexit și o proclamă tare și clar. Unii politicieni erau revoltați, convinși că suverana se abate de la neutralitatea sa tradițională. „Este acesta un mesaj codificat sau doar o pălărie de postat pe Instagram? întreba The Guardian.
Doi ani mai târziu, Angela Kelly, garderobiera oficială a suveranei, a trebuit să se explice: „Nu ne-a trecut niciodată prin minte că oamenii ar putea crede că am dorit să copiem steagul european. ”Regina va purta din nou această pălărie în 2019, având grijă să înlocuiască margaretele cu o fundă mare albastră.
De data aceasta contextul a fost diferit. Cu buchetul în culorile drapelului ucrainean, Elisabeta a II-a nu a ales o parte contra alteia. Regina a ales pacea, mai degrabă decât războiul. Nu este acesta rolul său de monarh?
© CCC