Charles Dickens, 7 febr. 1812 – 9 iun. 1870, scriitor englez, unul dintre maeștrii romanului în literatura universală. A trăit 58 de ani.
Autor de nuvele, romane, teatru, ficțiune sau romane realiste, Charles Dickens a fost recunoscut încă din timpul vieții pentru calitatea personajelor sale și proza sa metaforică.
Provenind dintr-o familie modestă, a suferit mult din cauza situației sale materiale. După ce a părăsit Hampshire-ul natal pentru Londra, unde tatăl său se afla la închisoarea datornicilor, tânărul Charles a trebuit să renunțe la școală pentru a lucra într-o fabrică de cremă de ghete. Din acești ani, a păstrat o viziune lucidă a obiceiurilor și valorilor societății timpului său pe care s-a străduit să le descrie în lucrările sale, inclusiv în faimosul roman „Oliver Twist” (1837-1839) sau „David Copperfield” (1849- 1850).
În timp ce era angajat ca stenograf de revistă, a câștigat rapid recunoașterea și în 1833 a publicat prima sa „poveste”, O cină la Poplar Walk, în Revista Lunară.
Cu „Aventurile domnului Pickwick” (1837), o capodoperă a umorului englez, succesul a fost imediat. De atunci, și-a împărțit viața între literatură și călătorii. A murit, bogat și faimos, la vârsta de 58 de ani.
Penultimul său roman „Marile speranțe” (1861), o frescă naturalistă, este o operă de maturitate. Scriitor angajat, Dickens a reușit să concilieze – datorită unui talent incontestabil de povestitor – condamnarea sărăciei și a exploatării industriale și descrierea imaginilor vibrante ale vieții de zi cu zi. Personajele sale caracteristice și de neuitat l-au făcut un scriitor foarte popular și o figură centrală a literaturii secolului al XIX-lea.
Opere principale:
– romanele: Aventurile lui Oliver Twist, 1838; Nicholas Nickelby, 1839; Dugheana cu vechituri, 1841; Martin Chuzzlewit, 1843; Dombey și fiul, 1846-1848; David Copperfield, 1849; Marile speranțe, 1849.