Copilăria l-a marcat pe Vladimir Putin pentru totdeauna

Un copil sărac din Uniunea Sovietică

Deși inegalitățile nu existau oficial în fosta URSS (așa-zisul paradis socialist), realitatea era că o parte a populației era defavorizată, iar Vladimir Putin a crescut într-un mediu destul de sărac. S-a născut la Leningrad (azi Sankt Petersburg) pe 7 octombrie 1952.

O poveste tragică de familie

Mama lui Vladimir Putin (în fotografie) lucra într-o fabrică, iar tatăl său era soldat în Marina Sovietică (a fost grav rănit în luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), apoi a fost muncitor. Avea doi frați, dar aceștia au murit (amândoi din  cauza unor boli, unul de difterie în timpul războiului). Bunica sa maternă și doi dintre unchii săi au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Trauma celui de-al Doilea Război Mondial

Într-un interviu acordat BBC, jurnalistul Steven Lee Myers (corespondentul New York Times la Moscova timp de șapte ani și autor al unei biografii intitulată Noul țar (The New Tsar)) sublinia că amprenta tragică a unui război mondial, pe care nu l-a experimentat, dar ale cărui consecințe le-a suferit în cadrul familiei sale, a fost crucială în copilăria lui Putin: „Cred că această experiență, această mitologie în jurul războiului era ceva cu care Putin a crescut și a fost esențială pentru caracterul său”.

Leningradul anilor 1950

Putin a crescut într-un cartier sărac din Leningrad și principalul său hobby era vânătoarea de șobolani, potrivit propriilor sale cuvinte, care sunt consemnate într-un fel de autobiografie intitulată „Prima persoană: Un autoportret uimitor de sincer al președintelui rus Vladimir Putin”.

Celebra poveste a șobolanului care l-a atacat pe Putin

Povestea șobolanului care l-a atacat pe Putin este celebră și este repetată adesea. După cum relatează Daily Mirror (din cartea autobiografică citată mai sus), „Odată am văzut un șobolan enorm și l-am urmărit pe hol până s-a blocat într-un colț. Deodată, s-a întors și s-a aruncat asupra mea. Am fost surprins și speriat. Acum șobolanul era cel care mă urmărea”.

Locuia într-un „apartament comunitar”

În Leningradul copilăriei lui Putin, existau multe „apartamente comunitare” în care locuiau mai multe familii, iar Putin a crescut într-unul dintre ele. Vera Dmitrievna Gurevici, fosta profesoară a actualului președinte rus, a descris aceste locuințe pentru Daily Mirror: “Nu era apă caldă, nici cadă. Baia era groaznică. Și era atât de frig, îngrozitor de frig”.

Bunicul lui a fost bucătarul lui Stalin

Un alt detaliu grăitor al familiei lui Putin este profesia bunicului său patern: a fost bucătarul lui Stalin, potrivit unui profil biografic realizat de Roger Cohen de la The New York Times.

Măreția Imperiului Sovietic

Vladimir Putin a crescut așadar, deși sărac, înconjurat de povești de familie despre măreția imperiului sovietic și despre cum, cu prețul unor sacrificii enorme, URSS a câștigat războiul împotriva germanilor. Această măreție imperială a fost cea pe care, ca adult, a fost mereu hotărât să o recupereze pentru țara sa.

Un elev silitor

Adevărul este că Uniunea Sovietică i-a oferit lui Putin posibilitatea de a studia și a profitat de ea. A studiat limba germană în liceu și vorbea fluent această limbă. După școală, s-a înscris la facultatea de drept, dar destinul său nu a fost să devină avocat. De fapt, în 1975 s-a alăturat temutului KGB, serviciul secret sovietic.

Un copil gata mereu să lupte

Un alt factor definitoriu al personalității lui Putin, făurit în copilărie, a fost dorința lui de a lupta, hotărârea de a nu întoarce niciodată spatele confruntării dacă ocazia o va cere. Acesta este motivul pentru care a practicat artele marțiale de la o vârstă fragedă. Are centura neagră la judo.

O carieră neconvingătoare în KGB

Dacă Putin a visat încă din copilărie să devină un erou al Uniunii Sovietice, cariera sa în KGB trebuie să-l fi frustrat. A fost repartizat nu în Berlinul de Est, paradisul marilor spioni sovietici, ci la Dresda, pe atunci plictisitoare, unde se ocupa mai mult de documente decât de orice altceva.

Sfârșitul unei ere

La Dresda, Putin a asistat la prăbușirea comunismului în Europa. A renunțat la socialismul sovietic pentru a se adapta noilor vremuri și s-a întors în orașul natal, Leningrad, deja pe cale de a redeveni Sankt Petersburg, ca pe vremea țarilor.

Un militant întârziat

Are Putin credințe comuniste profunde? Ne putem îndoi. Ideologia sa are mai mult de-a face cu naționalismul rus pur. De fapt, potrivit Wikipedia, la vârsta de 12 ani, a fost unul dintre puținii copii din clasa sa care nu era membru al Tinerilor Pionieri, organizația comunistă a tineretului din URSS.

Ascensiunea la putere

Puterea l-a atras pe Putin de la o vârstă fragedă și, după ce a părăsit KGB-ul (pe când începuse să-și creeze o biografie a familiei), a intrat în politica locală la Sankt Petersburg și s-a apropiat de Boris Elțin, omul puternic al tranziției Rusiei de la socialism la un nou regim.

O copilărie dificilă i-a modelat caracterul

Toate biografiile lui Putin sunt de acord că a avut o copilărie grea, cu multe lupte de stradă și o viață de familie destul de dezordonată. Acestea fac parte din caracterul lui și l-au modelat.

Lovește primul

Masha Gessen, autoarea cărții „Omul fără chip: ascensiunea improbabilă a lui Vladimir Putin”, spune că Putin a fost un copil „pe cont propriu”. Și că experiența lui l-a făcut să creadă că în viață trebuie întotdeauna să lovești primul. Acest lucru l-a călăuzit cu siguranță în perioada de lider al Rusiei și în războiul său. Dar acum este adult, iar deciziile lui nu se limitează doar la faptul că un șobolan piere sau un alt copil vine acasă cu fața învinețită.

© CCC

Share |

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.