Ce culori ți se potrivesc cel mai bine și ce culori ar trebui uitate? Există un motiv pentru care preferăm anumite culori față de altele, iar nuanțele purtate au un impact atât fizic, cât și psihologic și estetic! Așadar, cum se pot obține toate beneficiile culorilor atunci când te îmbraci pentru serviciu, când ieși în oraș sau când faci sport? Alege să-ți modelezi garderoba în funcție de personalitatea ta și de culorile care se potrivesc cel mai bine în anumite ocazii.
ALBASTRU
Puterea psihologică a albastrului
Albastrul este asociat cu calmul, înțelepciunea și fidelitatea.
Printre atributele sale pozitive, albastrul inspiră o atitudine calmă și demnă de încredere. Albastrul este, de asemenea, asociat cu ordinea, compasiunea și sinceritatea. Atributele sale negative se referă la conservatorism și la o natură previzibilă.
Albastru pentru impact emoțional și fizic
Albastrul închis este în mod tradițional asociat cu autoritatea, în timp ce albastrul mai deschis inspiră încredere.
Când trebuie evitat albastrul?
Personalitățile creative tind să se ferească de albastru pentru că această culoare pur și simplu nu este suficient de interesantă pentru ele! De asemenea, este o culoare care nu transmite o imagine a succesului.
GALBEN
Puterea psihologică a galbenului
Galbenul este asociat cu bucuria, optimismul și soarele.
Beneficiile galbenului sunt următoarele: trezește veselie, transmite recunoștință și stimulează activitatea mentală. Atributele sale negative evocă o tendință spre superficialitate și chiar spre plictiseală.
Galben pentru impact emoțional și fizic
Această culoare are darul de a înveseli pe oricine. Poartă galben pentru plăcere și distracție și când te simți frivol. De asemenea, reține că aceasta este culoarea preferată de majoritatea copiilor.
Când trebuie evitat galbenul?
Galbenul este o culoare față de care ar trebui să fii precaut într-un mediu profesional. Pur și simplu pentru că îți permite să ieși în evidență față de ceilalți. Așa că dacă nu ai o contribuție prin care să te remarci, optează pentru ceva mai simplu. La fel, evită-l dacă vrei să fii luat în serios la o întrunire sau într-o ședință.
VIOLET
Puterea psihologică a violetului
Violetul este asociat cu spiritualitatea, modestia și blândețea.
Violetul evocă imaginația și altruismul, precum și un foarte bun simț al intuiției. Pe partea negativă, emană o anumită imaturitate și o tendință de a aborda un ton superior.
Violet pentru impact emoțional și fizic
Această culoare proiectează încredere și individualitate, fiind ideală într-un context de afaceri. De asemenea, poate evoca bogăția, puterea și luxul.
Când trebuie evitat violetul?
Violetul trebuie evitat atunci când te simțiți deprimat și anxios sau când trebuie să emani o atitudine discretă, dar liniștitoare, reconfortantă (violetul și purpuriul tind să crească anxietatea).
ROZ
Puterea psihologică a rozului
Rozul este asociat cu inocența, tandrețea și romantismul.
Calitățile rozului sunt feminitatea, blândețea, vulnerabilitatea și tinerețea. În schimb, evocă și naivitatea, lipsa de încredere și stupiditatea.
Roz pentru impact emoțional și fizic
O culoare liniștitoare, blândă, rozul poate îndulci un aspect profesional, dar trebuie purtat doar ca accesoriu. Este o culoare care merge foarte bine la un botez și este întotdeauna binevenită la petrecerile la o terasă sau grădină de vară.
Când trebuie evitat rozul?
Ai grijă. Rozul adesea nu este considerat o culoare dominantă, așa încât cel mai bine este să o eviți pentru cine de afaceri și întâlniri importante.
GRI
Puterea psihologică a griului
Atributele sale pozitive includ respectul și o perspectivă calculată, moderată. În plan negativ, griul evocă în același timp înșelăciunea și o atitudine casual, dezinvoltă.
Gri pentru impact emoțional și fizic
Această culoare care sugerează inteligență și securitate este ideală pentru un interviu de angajare. Poartă gri pentru a rămâne neutru în timpul unei dispute sau când dorești să proiectezi o atitudine măsurată și imparțială.
Când trebuie evitat griul?
În schimb, această culoare neutră nu va fi aliatul tău în sfera întâlnirilor romantice. De asemenea, copiii nu vor răspunde afectiv la această culoare ternă, monotonă, plictisitoare pentru ei, deoarece mintea lor este mai în ton cu culorile primare.
PORTOCALIU
Puterea psihologică a portocaliului
Portocaliul este asociat cu energia, creativitatea și ambiția.
Portocaliul îți va oferi o perspectivă entuziastă asupra vieții, pe lângă faptul că este creativ, sociabil și hotărât.
Portocaliu pentru impact emoțional și fizic
Portocaliul combină energia roșului și veselia galbenului, așa că poartă-l pentru un efect energizant.
Când trebuie evitat portocaliul?
În ciuda aspectului său dezinhibat, portocaliul poate să nu fie potrivit pentru lumea afacerilor și nici nu este cea mai bună alegere dacă vrei să dai dovadă de eleganță.
NEGRU
Puterea psihologică a negrului
Negrul este asociat cu simplitatea, eleganța, sobrietatea, luxul, modernitatea, dar și cu tristețea, melancolia, singurătatea.
Atributele pozitive ale negrului sunt puterea și autoritatea, eleganța și rafinamentul. Pe partea negativă, este, în general, asociat cu teama și tristețea.
Negru pentru impact emoțional și fizic
Ideal pentru cine și ocazii formale, negrul echivalează cu o declarație de modă îndrăzneață, dar clasică.
Când trebuie evitat negrul?
Optează pentru o altă culoare atunci când te afli în preajma unor persoane în vârstă sau a copiilor, sau dacă ești invitat la o nuntă pentru că negrul este sumbru și maiestuos. Nu evocă deloc bucurie!
VERDE
Puterea psihologică a verdelui
Verdele este asociat cu natura, tinerețea și echilibrul.
Verdele te duce cu gândul la autonomie și tenacitate. De asemenea, este asociat cu profunzimea și stabilitatea. În schimb, sugerează o anumită predictibilitate și o aversiune față de risc.
Verde pentru impact emoțional și fizic
Asociat fără îndoială cu calmul și liniștea, verdele poate produce un efect liniştitor oricărei persoane care se simte stresată sau obosită.
Când trebuie evitat verdele?
Îmbrăcămintea verde nu proiectează idei inovatoare și poate părea destul de depășită. Așa că uită de această culoare atunci când lansezi o idee nouă sau participi la o colectare de fonduri.
MARO
Puterea psihologică a maroului
Atuurile pozitive ale acestei culori sunt fiabilitatea și reziliența, rezistența. Din păcate, evocă și maturitatea, predictibilitatea și chiar plictiseala.
Maro pentru impact emoțional și fizic
O culoare pașnică, maroul este o alegere vestimentară bună dacă încerci să-i convingi pe alții să îți întindă mâna și să se deschidă față de tine. Maroul se potrivește femeilor din sfera executivului, dar nu și oamenilor de afaceri.
Când trebuie evitat maroul?
Evită maroul în timpul seratelor mondene. Aceste ocazii necesită o culoare mai potrivită. De asemenea, maroul nu va atrage atenția unei persoane pe care vrei să o cucerești.
ROȘU
Puterea psihologică a roșului
Roșul este asociat cu pasiunea, curajul și dragostea arzătoare.
Atributele pozitive ale roșului sunt pasiunea, energia, încrederea și siguranța. Latura negativă constă în faptul că atrage atenția asupra ta, asigurându-te că ai fost văzut sau remarcat, dând o impresie de dominație și de o anumită dorință de a cocheta cu pericolul.
Roșu pentru impact emoțional și fizic
Este culoarea de purtat pentru a lăsa o impresie de neșters sau pentru a atrage atenția. De asemenea, roșul ajută la proiectarea unei anumite autorități fără a părea amenințător. Dar ai grijă: roșul tinde să-i copleșească pe cei din jur, mai ales atunci când este folosit pentru a atrage sexul opus.
Când trebuie evitat roșul?
În ciuda faptului că atrage mai multă atenție decât orice altă culoare, evită roșul pentru interviurile de angajare, deoarece este de natură să proiecteze individualismul. Din punct de vedere practic, uită de roșu dacă ești obosit sau stresat: sporul de energie pe care i-l atribui este doar artificial.
ALB
Puterea psihologică a albului
Albul este asociat cu puritatea, simplitatea și virtutea.
Avantajele acestei culori sunt puritatea, inocența și faptul că albul este considerat culoarea perfecțiunii. Pe partea negativă, va evoca și răceală și neutralitate, ca să nu mai vorbim de faptul că amintește de coridoarele spitalelor…
Alb pentru impact emoțional și fizic
Miresele poartă alb în mod tradițional, iar asocierea albului cu medicina și bunăstarea nu este nouă. Albul aduce o neutralitate binevenită sub formă de accesorii de modă și creează un contrast puternic, plăcut cu nuanțele mai închise.
Când trebuie evitat albul?
Îmbrăcămintea de seară complet albă se încadrează în categoria “succes deplin sau eșec total”. Amintește-ți că albul subliniază fiecare semn și imperfecțiune.
Simbolistica culorilor utilizată în mod obișnuit în îmbrăcăminte:
Roșu: pasiune, putere, energie, pericol
Portocaliu: dinamism, caldură, încredere, creativitate
Galben: bucurie, optimism, inteligență
Verde: natura, calm, echilibru
Albastru: calm, încredere, seninătate
Violet: creativitate, demnitate, lux, feminism
Roz: dragoste, delicatețe, gingășie, blândețe, feminitate
Maro: stabilitate, naturalețe, încredere
Gri: neutralitate, sobrietate, rafinament
Negru: eleganță, rafinament, mister
Alb: puritate, inocență, pace
Este important să alegi culorile hainelor tale în funcție de imaginea pe care vrei să o proiectezi și de ocazia la care participi.
Pentru o întâlnire importantă este recomandat să porți culori sobre și profesionale precum gri, bleumarin sau negru.
Pentru o petrecere poți opta pentru culori mai strălucitoare precum roșu, portocaliu sau roz.
Pentru o ocazie mai casual, destinsă, neoficială poți purta culori mai pașnice și naturale precum verde, maro sau alb.
Anumite culori îți permit să-ți maschezi urmele de oboseală, să-ți netezești trăsăturile iar altele, dimpotrivă, îți subliniază imperfecțiunile. Prin urmare, este esențial să definești care dintre ele ți se potrivesc cel mai bine.
Cum să deosebești tonurile calde de tonurile reci? Diferența constă în gradul de galben sau albastru conținut în culoare. Dacă culoarea tinde mai mult spre galben decât spre albastru: este o culoare caldă. Și invers. De exemplu, roșul, pe care l-am putea asocia sistematic cu o culoare caldă, poate fi și o culoare rece. Un vișiniu (bordeaux) care conține o tentă albastră, de exemplu.
Nu uita, este important să ții cont de culoarea pielii atunci când alegi culorile hainelor, de unde și importanța colorimetriei.
Odată ce ai luat în considerare aceste informații, află cărui „anotimp” aparții. Trebuie doar să ții cont de trei lucruri importante. Acestea îți vor permite să definești nuanțele care ți se potrivesc cel mai bine: culoarea feței, culoarea părului și cea a ochilor.
Ce culori vestimentare se potrivesc cel mai bine pentru pielea mată, bronzată natural?
Ești o femeie-primăvară dacă:
Ai părul deschis variind de la blond, blond închis la castaniu. Ochii tăi sunt limpezi și tenul tău este ușor auriu ca și cum ar fi bronzat natural.
Culorile pe care ar trebui să le privilegiezi sunt tonurile calde, deschise, cum ar fi verde-migdală, portocaliu, coral, roșu aprins, verde-măr, roșu-portocaliu și galben strălucitor.
Culorile interzise? Bordeaux și albastru Klein.
Ce culori vestimentare se potrivesc cel mai bine pentru pielea albă?
Ești o femeie-vară dacă:
Ai părul deschis la culoare, pielea lăptoasă și ochi albaștri sau verzi. Ar trebui să favorizezi tonurile reci și să porți roz, verde de mare (verde foarte deschis, albastru-verzui, turcoaz), albastru deschis, lavandă sau chiar galben deschis.
Culoarea interzisă? Portocaliul.
Ce culori vestimentare se potrivesc cel mai bine pentru părul închis la culoare?
Ești o femeie-toamnă dacă:
Ai părul închis la culoare, care se potrivește cu ochii căprui închis, iar pielea ta este aurie.
Culorile calde și închise sunt cele pe care ar trebui să le privilegiezi: ruginiu, galben închis, maro, bej, kaki, coral…
Culorile interzise? Bleumarin și roz.
Ce culori vestimentare se potrivesc cel mai bine pentru pielea închisă la culoare?
Ești o femeie-iarnă dacă:
Ai părul închis la culoare, de la castaniu până la cel mai închis castaniu și negru. Pielea și ochii tăi sunt de culoare închisă.
Ar trebui să te concentrezi pe culorile reci și închise care îți evidențiază tenul. Optează pentru albastru Klein, fucsia, vișiniu (bordeaux), galben-pară, bleumarin sau chiar verde-brad.
Culorile interzise? Culorile calde, precum roșu aprins sau portocaliu deschis.
© CCC