Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

David Suzuki


David Suzuki, pe numele întreg David Takayoshi Suzuki, născut pe 24 mar. 1936, în Vancouver, British Columbia, Canada, om de știință canadian, personalitate de televiziune, autor și activist de mediu, cunoscut pentru capacitatea sa de a face problemele științifice și de mediu accesibile publicului, în special prin serialul său de televiziune The Nature of Things cu David Suzuki (Natura Lucrurilor cu David Suzuki, 1979– ), și pentru eforturile sale în conservarea mediului.

Suzuki, un canadian japonez de a treia generație, se număra printre acele mii de japonezi și oameni de origine japoneza din Canada și Statele Unite care, în urma atacului din decembrie 1941, lansat de Japonia asupra bazei navale americane de la Pearl Harbor din Hawaii, au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Suzuki avea cinci ani când familia sa a primit ordin să-și părăsească casa și a petrecut patru ani trăind într-o tabără din valea Slocan din Columbia Britanică. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, familia Suzuki s-a stabilit în Ontario, unde David a căpătat o dragoste timpurie pentru natură și a adunat exemplare dintr-o mlaștină din apropierea casei lor.

A continuat să studieze în Statele Unite, obținând o diplomă de licență în biologie (1958) la Colegiul Amherst din Massachusetts și un doctorat în zoologie (1961) la Universitatea din Chicago.

După absolvire, Suzuki a primit un post de cercetare la Laboratorul Național Oak Ridge din Tennessee (1961–62) și mai târziu a predat genetică la Universitatea din Alberta (1962–63). S-a mutat la Universitatea din British Columbia în 1963 ca profesor asistent de zoologie, devenind profesor titular în 1969 și profesor emerit în 2001.

Văzând o oportunitate în a comunica publicului descoperirile științifice și preocupările sale, Suzuki a început să apară la televizor în anii 1960, oferind prelegeri, comentarii și recenzii. Prima sa emisiune, Suzuki on Science (Suzuki despre știință), a fost difuzată la televiziunea Canadian Broadcast Corporation (CBC) între 1971 și 1972. A devenit rapid o personalitate media.

În 1975, a început să fie gazdă atât a programului de televiziune CBC Science Magazine, cât și a CBC Radio’s Quirks and Quarks. În 1979 Science Magazine a fuzionat cu un alt spectacol CBC numit The Nature of Things, iar conglomeratul a devenit propriul program de o oră al Suzuki, The Nature of Things cu David Suzuki. Suzuki a continuat să fie gazda acelui program timp de mai bine de trei decenii, pe lângă alte apariții TV și radio. A creat și a găzduit diverse programe speciale de televiziune, inclusiv foarte lăudatul serial A Planet for the Taking (O planetă pentru a fi preluată, 1985), cu o audiență medie de peste 1,8 milioane de telespectatori per episod și care i-a adus o medalie a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, precum și serialele The Secret of Life (Secretul vieții, 1993) și The Brain (Creierul, 1994).

Suzuki a fost și un scriitor prolific. A publicat sute de articole și a scris mai multe rubrici regulate în ziare. De-a lungul carierei, a publicat peste 50 de cărți, majoritatea despre genetică sau științe ecologice, inclusiv popularul manual An Introduction to Genetic Analysis (O introducere în analiza genetică, 1976; cu Anthony J.F. Griffiths). De asemenea, a scris mai multe cărți pentru copii și autobiografia David Suzuki (2006).

Un susținător deschis al mediului, în 1990 a co-fondat Fundația David Suzuki, scopul acesteia fiind să lucreze pentru conservarea mediului prin furnizarea de cercetări și informații pentru guvern, întreprinderi și persoane.

Spre sfârșitul secolului al XX-lea, Suzuki a devenit una dintre primele voci majore care a cerut acțiuni în lupta împotriva încălzirii globale, iar la începutul secolului al XXI-lea și-a încetinit eforturile în turnee și  discursuri din cauza preocupărilor legate de emisiile de gaze cu efect de seră frecvente în călătoriile cu avionul și mașina.

Suzuki a primit zeci de premii pentru munca sa, în special Medalia Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (1985), Premiul UNESCO Kalinga pentru popularizarea științei (1986) și Premiul Right Livelihood (2009). A fost numit ofițer al Ordinului Canadei în 1977 și însoțitor al Ordinului Canadei în 2006.

Citate asemanatoare

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.