Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Sanatate

De ce simbolul medical este un șarpe înfășurat pe un baston?


Simbolul medical al șerpilor încolăciți în jurul unui baston este unul familiar în domeniu, decorând deopotrivă ambalajele farmaceutice și spitalele. Mușcăturile de șarpe sunt în general de rău augur, așa că animalul ar putea părea nepotrivit ca simbol al profesiei medicale, dar emblema antică are de fapt o poveste în spate.

Versiuni ale simbolului

1. Caduceul; 2.Toiagul lui Asclepios; 3. Cupa Hygieiei

 1. Caduceul (Toiagul lui Hermes)

Un simbol din mitologia greacă este Toiagul lui Hermes, sau sceptrul lui Hermes, un baston cu două aripioare în vârf, pe care se încolăcesc doi șerpi. Simbolul caduceului este folosit în mod eronat de anumite instituţii medicale, în loc de Toiagul lui Asclepios (Toiagul lui Esculap).

Această versiune înaripată este cunoscută sub numele de caduceu, iar bastonul este de fapt un toiag care a fost purtat de zeul olimpic Hermes. În mitologia greacă, Hermes era un mesager între zei și oameni (ceea ce explică aripile) și un ghid către lumea subterană (ceea ce explică toiagul). Hermes era, de asemenea, patronul călătorilor, ceea ce face ca legătura sa cu medicina să fie adecvată, deoarece medicii din vremurile de demult trebuiau să parcurgă distanțe mari pe jos pentru a-și vizita pacienții.

Într-o versiune a mitului lui Hermes, acestuia i se dă toiagul de către Apollo, care era zeul vindecării printre alte atribute. Într-o altă versiune, el primește toiagul de la Zeus, regele zeilor, și acesta este împletit cu două panglici albe. Panglicile au fost ulterior înlocuite cu șerpi, deoarece o poveste spune că Hermes a folosit toiagul pentru a separa doi șerpi care se luptau și care apoi s-au încolăcit în jurul toiagului său și au rămas acolo într-o armonie echilibrată.

Zeul grec, Hermes, este adesea descris cu caduceul.

2. Toiagul lui Asclepios (Toiagul lui Esculap)

Un baston pe care este încolăcit un șarpe, este simbolul științelor medicale, respectiv al medicinei și al farmacologiei. Asclepios era zeul medicinei, un zeu taumaturg (având capacitatea de a face miracole: învierea morților, vindecarea prin atingere cu mâinile; făcător de minuni), cu puteri miraculoase de tămăduire în mitologia greacă, preluat în mitologia romană ca Aesculapius (Esculap).

Această reprezentare, în care bastonul nu are aripi, ci doar un șarpe înfășurat, este anterioară simbolului medical al caduceului. Fiul lui Apollo și al prințesei pământene Coronis, Esculap este semizeul grec al medicinei care, potrivit mitologiei, a fost capabil să restabilească sănătatea bolnavilor și să readucă morții la viață.

Zeul Asclepios (Esculap)

Într-o povestire, Zeus l-a ucis pe Esculap cu un fulger pentru că a perturbat ordinea naturală a lumii prin reînvierea morților, în timp ce o altă versiune afirmă că Zeus l-a ucis ca pedeapsă pentru că a acceptat bani în schimbul unei învieri. După ce a murit, Zeus l-a plasat pe Esculap printre stele, acesta făcând parte din constelația Ofiucus, sau „purtător de șarpe”.

Grecii considerau șerpii ca fiind sacri și îi foloseau în ritualuri de vindecare pentru a-l onora pe Esculap, deoarece veninul de șarpe era considerat a fi un remediu în medicina vremii, iar năpârlirea pielii era văzută ca un simbol al renașterii și reînnoirii.

3. Cupa Hygieiei

Hygieia ținând o cupă din care bea un șarpe,

copie romană (sec. I) a unui original grecesc, Muzeul Ermitaj.

Cupa Hygieiei este un atribut al zeiței Hygieia în mitologia greacă, fiind folosită ca simbol al farmacologiei în multe țări, iar alături de Toiagul lui Asclepios este unul dintre cele mai vechi și importante simboluri legate de medicină din țările occidentale.

Hygieia era zeița greacă a sănătății, a igienei și asociata, soția sau fiica lui Asclepios. Simbolul lui Asclepios este toiagul cu un șarpe împletit în jurul lui; în mod corespunzător, simbolul Hygieiei este o cupă sau un potir cu un șarpe răsucit în jurul piciorului său. Hygieia era, de asemenea, invocată, împreună cu tatăl ei, Asclepios, și Panaceea în jurământul hipocratic original.

© CCC

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.