Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Epicur


Epicur, 341—270 î.e.n., filosof grec din perioada elenismnlui. Fondator al Epicureismului. A trăit 71 de ani.

Numele lui Epicur (epikouros) înseamnă „cel care e de ajutor” – un nume care i-a surprins foarte bine caracterul. S-a născut în anul 341 î.e.n. în Atena, dar și-a petrecut copilăria și adolescența pe insula Samos.

Se spune că ar fi început încă de la vârsta de 12 sau 14 ani (în funcție de surse) să fie interesat de filosofie și să studieze cele mai semnificative domenii de cercetare din vremea sa: de la cosmologie, fizică, botanică, la zoologie, geografie, matematică, până la psihologie, gramatică, muzică.

La 18 ani merge în Atena pentru serviciul militar, apoi, deoarece contextul istoric devine tulbure pentru Grecia (după moartea lui Alexandru cel Mare, moștenitorii lui intră în rivalitate și conflicte, iar ca efect insula Samos îi alungă pe toți atenienii), el și părinții săi se refugiază în Colophon, unde rămâne până în 311 î.e.n., când împlinește 30 de ani.

În toată această perioadă a cercetat și a studiat cursurile mai multor filosofi aparținând diferitelor curente filosofice: cuvântări ținute de discipoli ai lui Democrit, unele ținute de sceptici, lecții aristotelice sau cuvântări ținute de platonicieni.

La 32 de ani își întemeiază propria școală filosofică, pe care o începe pe insula Mytilene (Lesbos de azi), apoi o mută pe insula Lampsacos. În aceste două locuri i se alătură primii discipoli, care vor deveni și viitorii stâlpi ai școlii sale.

Ulterior, revine în Atena cu o parte dintre ei, în timp ce menține legătura strânsă cu cei rămași pe insule, prin scrisori și sfaturi scrise.

În Atena reușește să cumpere o casă înconjurată de o grădină nu prea mare (situată în afara cetății, aproape de Academia platonică), unde întemeiază una dintre cele mai importante școli de filosofie din cultura greacă, care va rămâne cunoscută cu denumirea de „Grădina” – epicurienilor li se mai spune și „filosofii grădinii”. În acest loc trăiește discret alături de cei care rezonează cu ideile sale, oameni care au găsit în filosofia epicuriană un mod de viață potrivit pentru ei, care s-au raportat la aceleași valori și principii și s-au străduit să aducă în viața de zi cu zi „un comportament moral și etic, care să îi apropie de liniștea sufletească, de viața plăcută și de a se apropia de fericire”.

În anul 270 î.e.n., la 72 de ani, după 14 zile de suferințe grele, Epicur părăsește această lume. Moartea sa a rămas consemnată ca fiind exemplară pentru sfârșitul unui filosof autentic: într-o scrisoare pe care a trimis-o chiar în ziua morții, Epicur declara că trăiește „fericita și în același timp ultima zi a vieții”, iar durerile teribile ale bolii sunt compensate de „bucuria sufletească legată de amintirea discuțiilor filosofice avute de noi în trecut.”

Chiar printre ultimele sale gânduri și idei pe care le-a transmis, fericirea a fost prezentă dincolo de durerile prin care trecea. După dispariția Maestrului, școala a continuat datorită discipolilor săi.

Se estimează că opera lui Epicur include 300 de lucrări redactate sub formă de scrisori, din care s-au păstrat doar câteva. Majoritatea ideilor sale sunt cunoscute astăzi datorită celor care i-au continuat opera.

***

Epicureism sau epicurism: doctrină filozofică materialistă, aparținând lui Epicur și adepților săi, care explica lumea, fenomenele în mod rațional-materialist și care susținea totodată o teorie etică a fericirii raționale la baza căreia stă repausul, liniștea și satisfacția individuală; concepție etică a lui Epicur și a discipolilor săi bazată pe teoria fericirii raționale a individului; morală care constă în căutarea plăcerilor; înclinație spre plăcerile alese, rafinate, spirituale; mod de viață bazat pe căutarea plăcerilor.

Citate asemanatoare

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.