Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Sanatate

Este benefic pentru sanatate sa se bea ceai in mod regulat?


Tea_flower

Ceaiul este folosit de secole ca băutură răcoritoare. Intotdeauna i s-au atribuit virtuti benefice pentru sănătate, dar există dovezi științifice recente care sa le dovedeasca? Ceaiul este o sursa de hidratare sanatoasa?

Istorie și tipuri de ceaiuri

Ceaiul este o băutură care se consumă de secole. Aceasta este cea mai populară băutură din lume, după apă. Pentru a prepara ceaiul, în general, se adaugă apă caldă peste frunzele de planta de ceai, Camellia sinensis fiind numele său științific. Acest proces se numește infuzie. Infuziile de plante sau de fructe nu sunt ceaiuri, strict vorbind, pentru că acestea sunt produse din alte specii de plante (cum ar fi teiul sau mușețelul).

tea

Planta de ceai (Camellia sinensis, in traducere literala, “camelie chineza”), cunoscută și sub numele de ceai verde sau pur și simplu ceai ca infuzie de frunze, este o specie de arbuști cu frunze perene din familia Theaceae. Frunzele și mugurii de frunze sunt folosite pentru a produce ceai. Este originara din Orientul Îndepărtat. Este cultivata pe scară largă pentru frunzele sale, care, atunci când se usucă și sunt mai mult sau mai puțin oxidate, sunt utilizate pentru a prepara infuzie de ceai.

tea leaves

Frunze de ceai

tea leaves plantation

Plantatii de ceai

tea-garden

Camellia sinensis cu toate varietățile sale, crește în circa 50 de țări, din Rusia în Argentina și din Brazilia în Mozambic. India, Sri Lanka, Kenya și China sunt țările cele mai faimoase pentru producția de ceai. Produsul poate fi verde, negru sau alb, fermentat sau nu, afumat sau nu, cunoscând o gamă deosebit de largă de tipuri. Ceaiul se poate obține din muguri sau frunze, este format din frunze întregi sau frunze maruntite.

Există mai multe metode de prelucrare pentru a produce sute de soiuri de ceaiuri pentru consum:

Ceaiul negru, cel mai frecvent în Europa, este preparat cu frunze de ceai fermentate (sub efectul enzimelor prezente în frunze, într-o cameră cu temperatură controlată) și apoi se usucă. Fermentația elibereaza anumiti polifenoli specifici care dau ceaiului culoarea și aroma distinctiva.

Ceaiul verde (nefermentat) se obține prin încălzirea frunzelor de ceai cu abur, înainte de uscare, pentru a minimiza oxidarea prin intermediul enzimelor. Ceaiul își păstrează astfel culoarea naturală și preia gustul caracteristic.

Ceaiul Oolong este un ceai intermediar, intre ceaiul verde si ceaiul negru, în ceea ce privește fermentația și aroma; frunzele sale au fost doar parțial oxidate.

Ceaiul verde, negru si Oolong contin diferite tipuri de polifenoli, dar in cantitati asemanatoare.

Se poate bea ceaiul sub forma de infuzie simpla sau se adaugă lapte, lămâie sau zahăr. Cu toate acestea, cercetari mai ample ar fi necesare pentru a stabili în ce măsură și prin ce mecanisme acești aditivi influențează biodisponibilitatea diferitilor polifenoli.

Ceaiul este benefic pentru sănătate?

Au fost publicate mai multe cercetări referitoare la ceaiul verde decât la ceaiul negru și la celelalte. Conform unui studiu recent care examinează relația dintre alimente și băuturi și maladiile cronice legate de alimentație, ceaiul ar avea, dintre toate bauturile consumate in mod curent, cele mai multe beneficii. Cercetatorii au observat la persoanele care consuma mai mult cele mai semnificative reduceri:

–          riscul de diabet zaharat de tip 2 (cu 16%),

–          bolile cardiovasculare (28%),

–          și cancerele (34%).

Totusi, alte studii nu au permis stabilirea unei relații clare între ceai și riscurile de cancer. Un alt studiu important a constatat ca fiecare ceasca de ceai pe zi a condus la o reducere cu 9% a ratei de deces din toate cauzele frecvente. Virtuțile puse în evidență de aceste studii sunt atribuite prezenței anumitor polifenoli, numiti flavonoide, avand un efect benefic asupra vaselor de sânge gratie proprietatilor lor  antioxidante si antiinflamatoare. Cu toate acestea, cafeina si fluorura ar putea juca, de asemenea, un rol important.

Mai multe cercetari majore asupra ceaiului și a bolilor cardiovasculare au demonstrat, de asemenea, o scădere semnificativă a colesterolului LDL, a tensiunii arteriale si a riscului de accident vascular cerebral datorita consumului de ceai negru și verde.

Ceaiul negru poate ajuta, de asemenea, in controlul greutatii; în conformitate cu două experiențe recente, creșterea consumului de ceai negru ar duce la o reducere mică, dar semnificativă, a greutății corporale, fără a fi nevoie să se schimbe dieta obișnuită. Cu toate acestea, o reexaminare a 18 studii precedente nu au stabilit un efect semnificativ al consumului de ceai asupra greutatii. De asemenea, relația dintre controlul greutății și consumul de ceai rămâne deschisa dezbaterii.

Flavonoidele prezente în ceai ar putea proteja dintii impotriva cariilor, prin intermediul unor mecanisme, cum ar fi efectele antivirale și antimicrobiene. În plus, ceaiul contine fluorura, care are un efect benefic asupra sănătății dentare si intaresc rezistența dintilor la carii. Cu toate acestea, o buna igiena dentara este cel mai bun obicei de a mentine dintii sanatosi.

Cofeina din ceai. Ce cantitate trebuie consumata?

Timpul infuzarii va determina, în primul rând, cantitatea de cofeina din ceai care poate varia de la 1 la 90 mg pentru 100 ml. Infuziile de plante și fructe, în general, nu contin cofeina. Studiile au aratat ca un consum moderat de cofeina poate imbunatati rezistenta fizica si atentia. Consumul excesiv, in schimb, poate afecta calitatea somnului. Un alt efect cunoscut al cofeinei este capacitatea sa de a acționa ca un diuretic slab (care provoacă deshidratare), dar studiile au arătat că acest lucru se intampla numai in cazul consumului de doze mari.  De exemplu, 6-8 cesti de ceai pe zi, nu vor afecta nivelul de hidratare al organismului.

Conform unui raport recent al EFSA, un adult sănătos poate consuma în condiții de siguranță până la 200 mg de cofeină într-o singură doză: principalele direcții sunt prezentate în tabelul de mai jos, sugerand ca un consum de 8 cesti de ceai pe zi este sigur pentru adulți, cu exceptia femeilor insarcinate. Copiii cu vârsta mai mare de 24 de luni pot bea una sau două cești de ceai neindulcit pe zi.

În ciuda unor preocupări cu privire la impactul polifenolilor din ceai asupra biodisponibilității fierului, mai multe rapoarte au ajuns la concluzia că consumul de ceai a avut un impact redus asupra nivelului de fier din organismul unui adult sau al unui copil. Asociatia Dietetica Britanica (British Dietetic Association) a recunoscut faptul că ceaiul contribuie la aportul de lichide și, în unele țări, cum ar fi Germania, este recomandat în mod explicit pentru hidratare.

Consum zilnic de cofeina,

fara risc

Echivalent in cesti de ceai (considerand ca o ceasca de 190 ml contine 50 mg de cofeina)

Adulti

400 mg

8 cesti

Femei insarcinate

sau care alapteaza

200 mg

4 cesti

Copii

3 mg/kg greutate corporala

1 sau 2 cesti, dupa varsta

 Ceaiul este o băutură foarte populara în Europa, și un consum zilnic de până la 8 cesti este sigur in conformitate cu orientarile actuale privind cofeina pentru adulti, cu exceptia femeilor insarcinate. Ceaiul are proprietăți benefice pentru sănătate, care nu se găsesc în alte băuturi uzuale, datorită conținutului său ridicat de flavonoizi, și este, de asemenea, o excelenta sursa de hidratare.

© CCC

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.