Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Astronomie

Fascinantele fotografii oferite de telescopul spațial James Webb în 2022 și 2023


Telescopul spațial James Webb (JWST) este un telescop spațial dezvoltat de NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială din Canada (CSA). Este destinat să succcedă telescopului spațial Hubble ca misiune emblematică a NASA în astrofizică. JWST a fost lansat la 25 decembrie 2021 pe o rachetă Ariane 5 VA256.

Cele 11 inele ale planetei Uranus

Inelele planetei Uranus

În februarie 2023, telescopul James Webb și-a îndreptat instrumentele în direcția giganticei planete Uranus. La această fotografie realizată în infraroșu apropiat datorită camerei NIRCam, se pot vedea unsprezece inele ale planetei cu o precizie neobținută până acum. Inelele sunt dispuse vertical, deoarece această planetă are particularitatea de a avea o axă de rotație rotită cu 90° față de celelalte planete ale sistemului solar. În această fotografie publicată pe 6 aprilie 2023, există și o pată mare, mai deschisă, care pare a fi o calotă polară.

Supernova Cassiopeia A

Această fotografie viu colorată, publicată pe 4 aprilie 2023,  înfățișează rămășițele unei stele masive. Aceasta este supernova Cassiopeia A: explozia spectaculoasă a unei stele care a avut loc acum 340 de ani. Rămășițele acestui eveniment stelar sunt astfel vizibile în această fotografie obținută de telescopul James Webb. Structurile roșii și portocalii sunt perdele de praf fierbinte pe care le-a aruncat explozia. În roz, apar materiale care au alcătuit steaua și care conțin elemente grele precum oxigenul sau argonul. În centru, există o formă verde supranumită „monstrul verde” de către oamenii de știință.

Galaxia hipocampului (căluțului de mare) cosmic

Pe 28 martie 2023, telescopul spațial a fixat o galaxie foarte îndepărtată. La 6,3 miliarde de ani-lumină de planeta noastră se află un grup de galaxii a căror masă provoacă un efect de mărire asupra obiectelor din spatele său. Profitând de acest fenomen de lentilă gravitațională, James Webb a reușit să producă această fotografie pe care astronomii au recunoscut o galaxie cu o vechime de 9,6 miliarde de ani și supranumită galaxia „hipocamp cosmic” încă de la descoperirea sa în 2021.

Hipocampul este un animal mitic, jumătate cal, jumătate pește; animal fabulos, din mitologia greacă, cu cap și corp de cal, cu două picioare și cu coadă de pește, care trăgea carul lui Neptun. De fapt, este un mic pește de mare (Hippocampus hippocampus) care înoată în poziție verticală și al cărui cap aplecat pe gâtul său amintește de cel al unui cal.

Steaua Wolf-Rayet

Acest instantaneu rar, publicat pe 14 martie 2023, dezvăluie o stea deosebit de masivă care a ajuns la sfârșitul vieții sale. Acest tip de stea Wolf-Rayet își ejectează straturile de gaz și praf într-un mod spectaculos, înainte de a deveni o supernovă într-o mare explozie. Steaua numită WR 124 se află la 15.000 de ani-lumină de Pământ și ne permite să admirăm haloul de gaz și praf din jurul ei.

Clusterul Messier 92

Această fotografie corespunde unui sfert dintr-o imagine surprinsă de James Webb și dezvăluită pe 22 februarie 2023. Se poate vedea detaliul unui cluster („ciorchine”) globular, adică o regiune în care se concentrează un număr mare de stele având aproximativ aceeași vârstă. Acest cluster are peste 300.000 de stele grupate împreună și formează o sferă de 100 de ani-lumină în diametru.

Galaxia spirală barată NGC 1356

NGC 1356 este o galaxie spirală care se află la 60 de milioane de ani-lumină de Pământ. În această fotografie, publicată pe 16 februarie 2023, centrul galaxiei în formă de bară este înconjurat de brațele sale spiralate. Bulele de praf și filamentele leagă centrul galaxiei și brațele acesteia. Centrul galaxiei găzduiește o gaură neagră care este alimentată de gaz și praf.

Galaxia NGC 7496

Fotografiată folosind instrumentul MIRI al telescopului, NGC 7496 este o galaxie spirală barată situată în constelația Crane. Brațele sale conțin cavități create de stele tinere care eliberează suficientă energie pentru a respinge gazele și praful din jur. Se poate în imaginea dezvăluită pe 16 februarie 2023, centrul foarte strălucitor al galaxiei precum și filamentele care formează brațele spiralate care o înconjoară.

Galaxia NGC 1433

NGC 1433 văzută în această imagine, publicată pe 16 februarie 2023, este o galaxie spirală barată situată la 32 de milioane de ani-lumină de Pământ. Brațele sale sunt locul de naștere al stelelor foarte tinere și oferă astronomilor ocazia de a studia procesul de formare al acestor stele. Centrul galaxiei, care pare foarte luminos în fotografie, conține o gaură neagră supermasivă.

Norul molecular Cameleon I

Norul molecular Cameleon I este situat la 631 de ani-lumină de planeta noastră. Telescopul James Webb și-a fixat instrumentele pe cea mai densă zonă a acestuia pentru a studia acest loc înghețat și compoziția micilor boabe de praf înghețate care se află acolo. Acestea sunt elemente care vor participa la formarea viitoarelor exoplanete. În fotografia publicată pe 23 ianuarie 2023, se poate admira o parte din norul molecular precum și stelele situate pe fundal care apar sub formă de mici puncte portocalii.

Clusterul stelar NGC 346

Pe 11 ianuarie 2023, NASA a distribuit o fotografie a unei structuri numită cluster NGC 346 situată în Micul Nor al lui Magellan. Asociat cu o nebuloasă mică, acest cluster are particularitatea de a fi unul dintre cele mai active locuri de formare stelară din Univers. Această regiune este, de asemenea, un mediu a cărui compoziție seamănă cu cea a Universului într-un moment în care formarea stelelor era deosebit de răspândită între 2 și 3 miliarde de ani după Big Bang. Aceste caracteristici îl fac o țintă aleasă de astronomii care studiază nașterea stelelor.

Galaxia spirală NGC 7469

Situată în Constelația Pegas, NGC 7469 este o galaxie spirală a cărei fotografie a fost dezvăluită pe 21 decembrie 2022. Centrul său este ocupat de o gaură neagră supermasivă alimentată constant de un inel de praf. Sensibilitatea în infraroșu a camerei NIRCam permite o mai bună înțelegere a structurii centrului galaxiei. Nucleul său este clar vizibil în centrul imaginii și produce linii de difracție a luminii vizibile în infraroșu.

Cele mai îndepărtate galaxii

Pentru a explora adâncurile Universului, telescopul poate conta pe instrumentele sale capabile să capteze lungimi de undă în infraroșu. Datorită acestor instrumente extrem de puternice, James Webb a detectat cele mai vechi și mai îndepărtate galaxii cunoscute până în prezent. Unele galaxii prezente în aceste imagini, dezvăluite pe 14 decembrie 2022, se află la 13,5 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ.

Perechea de galaxii II ZW 96

Această pereche de galaxii cunoscută de astronomi ca II ZW 96 a fost imortalizată de James Webb într-un instantaneu lansat pe 30 noiembrie 2022. Centrele acestor două galaxii, care apar albastre în imagine, se contopesc. Forma spiralată a brațelor lor este distorsionată de perturbația cauzată de fuziunea dintre cele două structuri. Ciocnirea dintre aceste galaxii a provocat o explozie de stele și a făcut această regiune foarte luminoasă.

Clepsidra cosmică

Această structură ciudată pe care telescopul spațial a dezvăluit-o pe 16 noiembrie 2022 datorită camerei sale NIRCam, care evocă silueta unei clepsidre, este o stea în proces de naștere. În jurul acesteia, gazul este împodobit cu diverse culori în funcție în special de densitatea prafului prezent. Privind mai atent fotografia, se poate observa o bara care traverseaza steaua situata in centrul clepsidrei. Această linie dovedește formarea unei planete în jurul stelei și al cărei disc maschează parțial lumina emisă de stea și creează această formă de clepsidră.

Galaxia pitică Wolf–Lundmark–Melotte

Înainte de această fotografie realizată de James Webb și publicată pe 9 noiembrie 2022, galaxia pitică Wolf-Lundmark-Melotte a fost vizualizată doar datorită unei fotografii neclare obținute de telescopul Spitzer. Această nouă imagine, de o calitate incomparabilă, produsă în infraroșu, dezvăluie o multitudine de surse de lumină. Având stele de toate dimensiunile, de toate vârstele și de toate culorile sau nori de gaz, această galaxie situată la trei milioane de ani-lumină de Calea Lactee constituie un nou domeniu de explorare.

Lentila gravitațională MACS0647

Pentru a realiza această fotografie, telescopul spațial a folosit un efect optic numit lentilă gravitațională. Și-a îndreptat obiectivul către o galaxie foarte veche și extrem de îndepărtată: MACS0647-JD. Acest lucru este vizibil în fotografia publicată pe 26 octombrie 2022 datorită prezenței în prim plan a unui grup de galaxii numit MACS0647 a cărui gravitație este atât de puternică încât acționează ca o lupă asupra a ceea ce se află în spatele său. Lentila gravitațională mărește aceste structuri, dar le și multiplică, făcând galaxia MACS0647-JD să apară de trei ori în imagine.

Stâlpii Creației

Cunoscuți de aproape 30 de ani datorită telescopului Hubble, faimoșii Stâlpi ai Creației au fost fotografiați și de succesorul său. Prin “ochiul” lui James Webb, se poate distinge cu mare claritate multitudinea de stele care se formează în structura compusă din gaz și praf, ale căror cantități pot fi apreciate cu mai multă precizie datorită acestei fotografii dezvăluite pe 19 octombrie 2022. Situată la 6.500 de ani-lumină de Pământ, formațiunea formează o mică parte din Nebuloasa Vultur.

Steaua Wolf-Rayet 140

Această imagine surprinsă de James Webb și publicată pe 12 octombrie 2022, prezintă o stea situată la 5.600 de ani-lumină de Pământ. Această stea aflată la sfârșitul vieții se află într-o fază a existenței sale în care expulzează diferitele straturi care o compun. Striațiile care se vad pe fotografie și care ar putea fi luate drept un defect optic al senzorului fotografic sunt de fapt inele concentrice de praf care au fost expulzate din stea.

Impactul sondei DART asupra asteroidului Dimorphos

Telescopul spațial a fost martor la misiunea DART a NASA, care a implicat trimiterea unei sonde care să se prăbușescă pe suprafața unui asteroid pentru a-i devia traiectoria. Folosind camera sa NIRCam, care funcționează în infraroșu apropiat, James Webb a reușit să fotografieze impactul, dezvăluind “penele” de material care se îndepărtează de stea, dovedind șocul coliziunii. Imaginile telescopului James Webb și cele ale telescopului Hubble, publicate pe 29 septembrie 2022, vor face posibilă cunoașterea cantității de material ejectat în urma impactului.

Galaxia spirală IC 5332

Ca parte a programului Phangs, ESA și NASA au dezvăluit această imagine a galaxiei spirale IC 5332 pe 27 septembrie 2022. Se pot admira brațele spiralate ale structurii sale care au o dimensiune de 66.000 de ani-lumină. Camera MIRI face posibilă vizualizarea clară a norilor de gaz și praf care formează filamente și aglomerări pe alocuri. În regiunile cele mai dense, stele tinere apar în brațele acestei galaxii spirale.

Neptun și lunile sale

Pe 21 septembrie 2022, camera NIRCam a telescopului James Webb a oferit o nouă privire asupra planetei îndepărtate Neptun. Este pentru prima dată, de la imaginile sondei spațiale Voyager 2 din 1989, când se văd apărând inelele lui Neptun. De asemenea, se pot distinge șapte luni ale gigantului de gheață care are paisprezece luni în total. Cea mai mare și mai luminoasă, din partea de sus a imaginii, este Triton. Se mai observă Galatea, Naiada și Thalassa în stânga lui Neptun și Despina, Proteus și Larissa în dreapta lui.

Nebuloasa Orion

Nebuloasa Orion este situată în galaxia noastră, Calea Lactee, la doar 1.300 de ani lumină de Pământ. În fotografia surprinsă de telescop și dezvăluită pe 11 septembrie 2022, se poate vedea peretele de gaz cunoscut sub numele de „bara lui Orion” în fața căruia se află două stele deosebit de strălucitoare, inclusiv θ² Orionis A. Aceasta din urmă emite radiații ultraviolete care întâlnesc peretele gazos. În dreapta sus a imaginii, se poate vedea o parte din clusterul Trapezium, un grup de stele tinere, dintre care cele mai strălucitoare sunt de 15 până la 30 de ori mai masive decât Soarele.

Nebuloasa Tarantula

Situată la 160.000 de ani-lumină de galaxia noastră, Nebuloasa Tarantula, din galaxia pitică a Marelui Nor al lui Magellan, a fost fotografiată de James Webb pe 7 septembrie 2022. Structura sa filamentoasă, care evocă forma unui cuib de păianjeni i-a dat numele. În centrul nebuloasei, există o cavitate care adăpostește multe stele grupate într-un cluster.

Exoplaneta HIP 65426 b

Pe 1 septembrie 2022, telescopul James Webb a pornit spre o lume nouă, departe de a noastră. De data aceasta, este vorba despre exoplaneta HIP 65426 b, mai mare decât planeta Jupiter, care este studiată de instrumentele telescopului. Este prima dată când acesta din urmă a fotografiat direct o exoplanetă. Dispozitivele NIRCam și MIRI au făcut posibilă obținerea de instantanee ale exoplanetei folosind diverse filtre de culoare.

M74, galaxia fantomă

Pe 29 august 2022, galaxia M74, cunoscută și sub numele de galaxia fantomă, a fost imortalizată de telescopul James Webb. Cu centrul său colorat în albastru și spirala sa agitată, aceasta din urmă se află la 32 de milioane de ani-lumină de Pământ și a fost observată în infraroșu datorită instrumentului MIRI cu care este echipat telescopul. Puteți vedea filamente de gaz și praf cu o claritate fără precedent.

Inelele lui Jupiter

Publicată pe 22 august 2022, această fotografie este a doua pe care telescopul James Webb a făcut-o cu planeta Jupiter. Datorită NIRCam, instrumentul care a realizat fotografia în infraroșu, se pot distinge aurorele polare ale gigantului gazos, dar și inelele sale discrete rar vizibile în fotografii. În stânga planetei, se pot vedea și două luni jupiteriene: Amalthea și Adrastea.

Galaxia Roată de Car

Pe 2 august 2022, telescopul James Webb a realizat un portret al unei galaxii ca nimeni altul. Fotografiată de mai multe ori de telescopul Hubble, forma galaxiei Roată de Car este rezultatul coliziunii sale cu o alta galaxie care ar fi traversat-o generând o undă de șoc care i-ar fi dat acest aspect. Imaginea a fost obținută datorită unui amestec între două cadre realizate de instrumentele MIRI și NIRCam. Galaxia Roată de Car este însoțită de alte două galaxii mai mici care pot fi văzute în stânga ei.

Galaxia Roată de Car

Această imagine în infraroșu a galaxiei Roată de Car a fost lansată pe 2 august 2022. Folosind instrumentul MIRI, telescopul a fost capabil să vadă prin cantitățile mari de praf care îl împiedicau pe Hubble să obțină și imagini detaliate. Se poate vedea nucleul galaxiei, extrem de strălucitor, care conține praf fierbinte și grupuri de stele tinere. Inelul exterior conține stele în formare, precum și supernove.

Jupiter și luna sa, Europa

După ce a scanat Universul și galaxiile îndepărtate necunoscute, James Webb a realizat și în sistemul solar acest portret unic al lui Jupiter. În această fotografie publicată pe 14 iulie 2022, sunt vizibile celebrele benzi de nori ale gigantului gazos, precum și anticiclonul său cunoscut sub numele de Marea Pată Roșie. Luna sa mare, Europa, este vizibilă și în stânga lui Jupiter și își aruncă umbra pe suprafața acestuia din urmă.

Cvintetul lui Stephan

Format din cinci galaxii, dintre care patru sunt în interacțiune și oferă un adevărat balet ceresc, HCG 92 este mai cunoscut sub numele de Cvintetul lui Stephan. În fotografia publicată de NASA pe 12 iulie 2022, apar multe stele tinere, precum și regiuni în care se formează aceste stele. Această fotografie a fost realizată datorită instrumentului MIRI și sensibilității sale în infraroșu mijlociu,. Situate la distanțe între 40 de milioane și 290 de milioane de ani-lumină de Pământ, aceste galaxii sunt obiecte cerești ale căror interacțiuni captivează cercetătorii.

Cvintetul lui Stephan

Pe 12 iulie 2022, NASA a dezvăluit o a doua fotografie a Cvintetului lui Stephan. Rezultatul unei combinații a mai multor fotografii realizate de instrumentele MIRI și NIRCam ale telescopului, imaginea permite descoperirea grupului de galaxii și a grupurilor de stele pe care le conțin.

Nebuloasa Carina

Probabil cea mai faimoasă fotografie produsă de Telescopul James Webb, Nebuloasa Carina și stâncile sale cosmice sunt deosebit de spectaculoase. Această zonă a nebuloasei dezvăluită pe 12 iulie 2022 are particularitatea de a fi locul de naștere al multor stele. Stâncile sale cosmice sunt de fapt formațiuni care măsoară 7 ani-lumină și sunt formate din gaz și praf.

Nebuloasa Inelului Sudic

Denumită NGC 3132, Nebuloasa Inel este alcătuită din rămășițele unei stele muribunde, aflată la 2.500 de ani-lumină distanță de Pământ. În centrul structurii, o stea albă a ejectat gaz și praf formând un nor portocaliu. Alături de ea evoluează o altă stea, mai strălucitoare decât prima, vizibilă în fotografia telescopului James Webb publicată pe 12 iulie 2022. Forma uluitoare a acestei nebuloase a trecut prin filtrul senzorilor telescopului în infraroșu apropiat (foto din stânga) și infraroșu mijlociu – (foto dreapta) și sugerează că cel puțin alte două stele sunt prezente în interiorul nebuloasei.

Câmpul profund al Universului

Iată prima imagine oficială a telescopului James Webb capturată de camera sa NIRCam. Lansată pe 12 iulie 2022, este cea mai clară și profundă imagine a Universului îndepărtat capturată vreodată în infraroșu. Se poate admira clusterul de galaxii SMACS 0723 care acționează ca o lentilă și permite să se vadă galaxiile situate mult în spatele lui, mărite de acest efect. Unele dintre ele nu fuseseră niciodată văzute până acum.

Steaua HD147980

Publicată pe 10 iulie 2022, prima imagine a telescopului James Webb nu a fost destinată să fie conservată. Obținută cu ajutorul senzorului de îndreptare al telescopului, aceasta este o imagine fără lentilă științifică care vizează steaua HD147980. Totuși, dezvăluie abilitățile lui James Webb. Se pot vedea în prim plan stele al căror centru este negru și o multitudine de galaxii sunt vizibile în fundal.

© CCC

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.