Inainte de toate, din lucrurile lumii acesteia, unele stau in puterile tale, altele nu… Prin urmare, ia aminte. De vei confunda sfera libertatii cu a necesitatii, sau sfera suveranitatii tale cu a fatalitatii universale, sa stii ca mergi de-a dreptul la ciocniri, amaraciuni si nenorociri inevitabile, si deci la conflicte si cu omenirea si cu Dumnezeu. Din contra, daca vei distinge cu precizie sfera ta proprie de cea straina tie, faptele tale nu vor cunoaste nici inceput, nici oprire fortata din afara; nu te vei plange de nimeni, nici nu vei da vina pe nimeni; si contand in toate numai pe vointa ta, nu te poate nici atinge, nici dusmani nimeni; caci n-are nici cum, nici de ce.
Numai atunci avem de-a face cu o libertate adevarata si egala pentru toti, cand cei ce uneori comanda se si supun apoi…; libertatea nu inseamna a trai dupa bunul plac, ci a trai dupa legi drepte, iar faptul de a se supune nu este mai putin firesc, folositor si trebuincios decat faptul de a porunci...Tiranii se tem tocmai de acei carora ei le dau porunci; de aceea, cu cat sunt mai puternici si cu cat e mai mare numarul celor carora le poruncesc, cu atat mai mult se tem si cu atat mai mare e numarul dusmanilor lor.
O judecata sanatoasa cere ca cei ce sunt legati de o prietenie stransa si o trainica tovarasie sa fie de asemenea legati prin ganduri, sentimente, dorinte si minti cu totul asemanatoare… fara prietenie oamenii ar fi cu mult mai nefericiti decat toate celelalte animale de pe fata pamantului.
Esti invincibil daca nu intri in lupte dincolo de sfera puterii tale.
Acesta este efortul intregii vieti de a constientiza si aprecia adevaratul sine.
(Chitra)
A avea informatii precise asupra posibilitatilor, aptitudinilor, puterilor noastre proprii inseamna intrucatva a realiza anticul ,,cunoaste-te pe tine insuti”.
Nimic nu-i este mai firesc omului decat dorinta innascuta de a sti.
In tot ceea ce faci, sa-ti ramai credincios tie insuti.
Cea mai buna dovada ca stii ceva e faptul ca poti sa inveti si pe altii ceea ce stii tu insuti.
Zi de zi sa fii ca tine!
Nu fi azi unul, altu-apoi
si altul peste-un an sau doi,
Ceea ce esti sa fii din plin,
nu doar putin cate putin.
Incapatanarea ce urmareste un scop virtuos trebuie numita statornicie.
Mai inainte de orice, vreau sa fiu adevarat.
Ce sîntem, de fapt? O mare parte din ceea ce gîndim e o colecţie de simpatii şi antipatii, obiceiuri, tipare. În esenţa noastră stau valorile, iar deciziile şi acţiunile noastre reflectă acele valori.
Daca ii ierti prea multe celui ce greseste, il pagubesti pe cel ce nu greseste.
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.