“Sunteți singura țară din Europa care își are scrisă istoria în propriul ei aur!”
(Barbara Deppert Lippitz, arheolog german, expert în obiecte de patrimoniu cultural)
Un reputat om de știință german, Barbara Deppert Lippitz, arheolog și probabil cel mai mare expert în aur din Europa, s-a arătat o mare admiratoare a poporului român și a uimit pe toată lumea cu declarațiile ei referitoare la importanța aurului în istoria țării noastre.
Barbara Deppert Lippitz, a vorbit într-un intrerviu acordat revistei Formula As, despre România şi despre români.
Fiind prezentă în România pentru analiza brățărilor dacice din aur, a căror autenticitate este dincolo de orice discuție, Barbara Deppert Lippitz spune: “Sunt unul dintre specialiștii cei mai cunoscuți, nu numai în Europa, ci în toată lumea, și spun adevărul. Civilizația dacică este magnifică, iar eu sunt mândră că mă lupt pentru daci, aici, în țara dumneavoastră.”
Ce ironie! Să vină un străin să lupte pentru daci în timp ce autoritățile științifice românești îi îngroapă, lăsând în paragină cetățile dacilor, eliminându-i din manuale…
Într-un intrerviu acordat revistei Formula As, arheologul german mai spune și alte lucruri extraordinare. Iată câteva extrase semnificative din acest interviu:
“Voi sunteți cu siguranță urmașii dacilor. Romanii au venit, au luat aurul, au stat o perioadă și au plecat. Este adevărat că au lăsat și câteva urme prin aceasta trecere temporară pe teritoriul dac. Au lăsat puțină latină, pentru că latina era limba oficială, au lăsat ceva monumente, expresie a recunoscutei culturi romane, și foarte puține obiceiuri, dar ei nu au putut să schimbe structura poporului dac, până la plecarea lor și nici după aceea. Poporul român, care desigur a suferit și alte influențe, se deosebește radical de cel italian. Este mult mai ospitalier, mai jovial, mai comunicativ. Legătura românilor cu natura este mult mai profundă decât a celorlalte popoare europene. Și aceasta este cea mai importantă moștenire păstrată de la daci. Dacii erau una cu natura. Natura era viața lor, iar viața lor era natura”.
Cel mai mare expert în aur din Europa confirmă autenticitatea brățărilor dacice
“Aveți peste 6.000 de ani de istorie a aurului! Este istoria voastră și numai cine nu vrea nu o privește la adevărata ei valoare. După părerea mea, sunteți singura țară din Europa care are istoria scrisă în propriul ei aur. Și asta este un lucru rar și excepțional, de care puteți să fiți mândri. Probabil că numai în America de sud, la Bogota, în celebrul muzeu al aurului, putem vedea expus aurul indienilor, dar aceasta reprezintă doar o parte a istoriei lor și nu o întreagă istorie gravată în aur, așa cum aveți voi. Nici la Luvru, nici la British Museum și nici în muzeele din Statele Unite nu găsim ce există in muzeul dumneavoastră de istorie. (Muzeul Național de Istorie din București).
Sigur, au multe exponate de aur și aceste muzee, dar ele aparțin altor culturi decât ale țărilor respective. Este regretabil că voi, românii, nu ați profitat de această istorie scrisă în aur, așa cum ați fi meritat. Și când spun “ați fi meritat”, mă gândesc la ceea ce istoria voastră a însemnat pentru Europa, la forța pe care aurul vostru a avut-o in construirea unei civilizații demne de marile civilizații ale lumii. Aici, la voi, nu găsim aur cumpărat sau obținut prin cuceriri, ca în celelalte muzee ale lumii. Aici vorbim, în exclusivitate, de aur autohton.”
“Voi, poporul român, puteți să vă mândriți cu originea voastră și să vă considerați cel puțin egalii celorlalte popoare care au rădăcini în bătrâna Europa”
Câți străini ar trebui să mai vină și să declare public că nu ne cunoaștem istoria adevărată și să sesizăm că principalii dușmani sunt chiar în interior?!…
Oameni buni, să fim mândri de originea noastră și să ne comportăm în așa fel încât să fim demni de această moștenire, precum ne îndeamnă, încă din anul 1859, istoricul francez Jules Michelet: “Nu invidiați vechile popoare, ci priviți-l pe al vostru. Cu cât veți săpa mai adânc, cu atât veți vedea țâșnind viața!”.
E cel mai bun îndemn. Să strângem rândurile și să ne redescoperim istoria. Așa va afla și Europa unde îi sunt o parte din rădăcini!
„În arheologie se nasc reguli care pot să aibă valabilitate sute de ani, dar este suficientă o singură descoperire care să rastoarne aceste reguli. Este și cazul brățărilor dacice.”
Știm deja cu exactitate că brățările, deși nu au fost descoperite la Sarmizegetusa, au fost găsite în vecinătatea ei, pe un alt deal, în locul numit Căprăreața.
Se cunoșteau, pănă acum, doar brățări spiralice de argint și bronz. Nimeni, cu exceptia istoricului și arheologului Florin Medelet, nu intuia existența celor de aur. Unii chiar excludeau posibilitatea ca ele să existe.
Dar iată că ele există. Descoperirea lor răstoarnă toate teoriile vechi și aduce noi dovezi, care completează istoria metalurgiei antice. Mulți din arheologii români au trăit, au cercetat și au creat pe timpul comunismului și, de multe ori, munca lor a fost rodul constrângerilor la care erau supuși. Prea puțin se lucra cu mijloace moderne și prea puțin exista deschiderea la nou. Dar adevăruri valabile de 40-50 de ani pot să-și piardă valabilitatea printr-o descoperire și de aceea lumea arheologică trebuie să fie pregătită, în orice moment, să răstoarne, dacă este cazul, niste valori care odată erau valabile.
(Dr. Barbara Deppert Lippitz – Formula AS, nr. 1196)