Și Stella? Nul! Nu-mi vine să cred că putem avea o expoziţie cu picturile lui.
(Frank Philip Stella, 12 mai 1936, născut în Malden (Massachusetts), pictor, sculptor și gravor american, considerat un precursor al minimalismului, reprezentant al abstracției postpicturale, precum și unul dintre principalii reprezentanți ai Op Art (Optical art), o direcție în artele vizuale moderne care se bazează pe contrastele puternice între culorile alb și negru, forme geometrice planare și spațiale, și, mai ales, pe iluzii optice, alături de Joseph Albers. Este și un reprezentant al pânzei modelate (shaped canvas) împreună cu Charles Hinman. Stella trăiește și lucrează în New York City.)
© CCC
Monet a inovat, dar cu reticență.
© CCC
Kitsch-ul este ceea ce inspiră mulţimea; este clişeul care uneşte mulţimea împotriva individului autonom.
Cézanne a vrut să salveze arta de decadență. A înţeles că a fi la nivelul înaintașilor nu înseamnă a-i imita.
© CCC
Orice artă profund originală pare urâtă la început.
© CCC
Kitsch-ul este experiență indirectă și senzații false.
© CCC
Kitsch-ul este tot ce este nesincer în viaţa timpurilor noastre.
...am putea defini deci kitsch-ul ca pe un „inventar al absenţei”, o sumă de lipsuri: lipsă de personalitate, lipsă de adevăr, lipsă de caracter. Arta kitsch nu este altceva decât mediocritate camuflată, trufaşă şi plină de pretenţii. O minciună frumos ambalată. Ea nu mai ridică nicio problemă de interpretare, dând naştere unui sentiment de confort spiritual, generator de plăceri estetice facile. Kitsch-ul este un revelator al „bolii de civilizaţie” de care suferă întreaga societate, fiind vorba de devalorizarea generală a acesteia, şi nu doar a anumitor valori constitutive.
(Revista Sinteza)
Arta este strict o chestiune de experiență, nu de principii, iar ceea ce contează în primul și în ultimul rând în artă este calitatea; toate celelalte lucruri sunt secundare.
© CCC
Trăim vremuri în care cultura e socotită cenuşăreasa existenţei. Alături de noi înfloreşte buruiana prostului gust şi prinde rădăcină urâtul...
Anonim
Kitsch-ul este experienţă suplinitoare şi senzaţii false.
Toate perioadele istorice în care valorile suferă un proces de dezagregare sunt perioade de mare înflorire a kitsch-ului.
Cum timpul pe care îl pot dedica literelor este foarte scurt, ei caută să îl utilizeze cât mai bine. Preferă cărţi uşor de procurat, care pot fi citite rapid şi nu cer investigaţii savante pentru a putea fi înţelese. Vor frumuseţi care se oferă de-a gata şi de care se pot bucura uşor; mai presus de toate, trebuie să li se ofere ceva neaşteptat şi nou. Familiarizaţi cu lupta, cu obstacolele şi cu monotonia vieţii, se aşteaptă la emoţii rapide, la pasaje senzaţionale. Autorii vor căuta repeziciunea expunerii, decât perfecţiunea detaliului. Scopul lor va fi să uimească decât să placă, să stârnească pasiunile decât să încânte gustul.
(Despre democraţia din America)
Kitsch-ul este transferarea stupidităţii ideilor acceptate în limbajul frumuseţii şi simţirii.
(Estetica supravieţuirii)
Kitsch-ul este rezumatul a tot ce e prefăcut în vremurile noastre.
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.