Louisa May Alcott, 29 nov. 1832, – 6 mar. 1888, scriitoare americană cunoscută pentru cărțile sale pentru copii, în special pentru clasicul roman Cele patru fiice ale doctorului March (Micuțele doamne, Little women),1868, și pentru continuările lui, Little Men, 1871 și Jo’s Boys, 1886. A fost, de asemenea, o feministă angajată și o aboliționistă înflăcărată. A trăit 56 de ani.
Născută în Germantown, Pennsylvania, Louisa May Alcott a crescut în Concord (Massachussetts), cel mai important centru intelectual al vremii, sub îndrumarea unui tată educator și filozof, Amos Bronson Alcott.
Crescută în Noua Anglie de părinții ei transcendentaliști, Abigail May și Amos Bronson Alcott, s-a format printre mulți dintre intelectualii cunoscuți ai vremii, precum Ralph Waldo Emerson, Nathaniel Hawthorne, Henry David Thoreau și Henry Wadsworth Longfellow.
Familia lui Alcott s-a confruntat cu dificultăți financiare și, în timp ce lucra pentru a sprijini familia încă de la o vârstă fragedă, a căutat să obțină venituri suplimentare și prin intermediul scrisului.
A predat timp de câțiva ani și a publicat în 1854 prima sa colecție de basme și apoi alte povești pentru tineri care i-au permis să trăiască din scris. A cunoscut succesul internațional cu „Cele patru fiice ale doctorului March” în 1868, o poveste autobiografică care devenise un clasic al literaturii pentru tinerele fete.
În anii 1860, a început să primească aprecieri favorabile din partea criticilor pentru scrierile sale. La începutul carierei a folosit uneori pseudonimul A. M. Barnard, sub care a scris povești scurte și romane senzaționale pentru adulți, axate pe pasiune și răzbunare.
Publicată în 1868, acțiunea din romanul Little Women, Cele patru fiice ale doctorului March, este plasată în casa familiei Alcott, Orchard House, în Concord, Massachusetts și se bazează pe experiențele copilăriei lui Alcott cu cele trei surori ale sale, Abigail May Alcott Nieriker, Elizabeth Sewall Alcott și Anna Alcott Pratt. Romanul a fost bine primit la acea vreme și este și astăzi popular atât în rândul copiilor, cât și al adulților. A fost adaptat de multe ori pentu scenă, film și televiziune.
Alcott a fost aboliționistă și feministă și a rămas necăsătorită pe tot parcursul vieții sale. Toată viața a fost activă în mișcări de reformă precum moderația și votul femeilor. Louisa May Alcott a apărat cu ardoare drepturile femeilor, printre altele, prin intermediul personajelor sale feminine cu cariere profesionale strălucite. Cu toate acestea, ea nu a omis să laude virtuțile purității morale și devotamentului față de familie al eroinelor sale. Jurnalul și corespondența sa au fost, de asemenea, publicate.
A murit din cauza unui accident vascular cerebral, la două zile după moartea tatălui ei, la Boston, pe 6 martie 1888.
Opere principale:
Fabule cu flori, Flower Fables, 1855; Cele patru fiice ale doctorului March, Little Women, 1868; Tinerele doamne (al doilea volum al romanului Little Women), 1869; O fată demodată, An Old Fashioned Girl, 1870; Little Men (urmarea cărții Cele patru fiice ale doctorului March), 1871; Jack și Jill – o poveste rurală, Jack and Jill – A Village Story, 1880.