Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

M. C. Escher


M. C. Escher, pe numele complet Maurits Cornelis Escher, 17 iun. 1898 – 27 mar. 1972, născut în Leeuwarden, Olanda, artist grafic olandez cunoscut pentru gravurile sale realiste detaliate care realizează efecte optice și conceptuale bizare. Este unul dintre cei mai faimoși și admirați artiști grafici din lume. A trăit 74 de ani.

Maurits Cornelis Escher, a purtat multe titluri de-a lungul carierei sale de artist. Adesea a fost, și este încă, menționat ca un specialist în artă optică, maestru în simetrie, gravor olandez, artist grafic olandez, ilustrator olandez și matematician olandez. Toate aceste titluri reflectă diversitatea preocupărilor și stilului acestui artist. Pasiunile sale, sau dependențele, așa cum le numea adesea, se concentrau pe structuri în mozaic sau mozaicare (interconectarea lucrărilor figurative) și diviziunea regulată a planului.

Cel mai mic dintre cei cinci băieți ai familiei, a fost crescut de tatăl său, George Escher, inginer civil, și de a doua soție a acestuia, Sarah Gleichman. Când avea cinci ani, familia s-a mutat la Arnhem, unde și-a petrecut cea mai mare parte a tinereții. Maurits era un copil bolnăvicios și creativ, atras de muzică și tâmplărie și, deși a fost influențat de ingineria tatălui său, nu a excelat la matematică. A fost încurajat de familia sa încă de la o vârstă fragedă să urmeze o educație în artele arhitecturale. Dar lipsa de interes și notele slabe aveau să-l conducă într-o altă direcție prin talentele sale artistice.

După eșecul la examenul de absolvire a liceului și după un scurt interludiu la Delft, M. C. Escher a început studiile de arhitectură la Școala de Arhitectură și Arte Decorative din Haarlem. Dar după o săptămână, l-a anunțat pe tatăl său că vrea să renunțe la cursurile de arhitectură și să se concentreze pe studiul artelor grafice, fiind sprijinit în acest sens de profesorul său Samuel Jesserun de Mesquita, căruia i-a arătat desenele și linogravurile (linogravură: tehnică a gravurii în care imaginea este obținută prin imprimarea unei plăci de linoleum) pe care le realizase.

Astfel, abia când a împlinit vârsta de douăzeci și unu de ani și-a descoperit adevărata chemare: arta grafică. De atunci, povestea lui de succes se va scrie de la sine. Autodidact, a învățat singur în domeniile matematicii și științei, prin studiul lucrărilor tehnice, pentru a-și atinge obiectivele artistice. Acest lucru a atras atenția multor oameni de știință și matematicieni, deopotrivă. Era adesea întrebat dacă era, de fapt, artist sau matematician. Se spune că stilul său artistic particular a fost cel care a realizat puntea dintre artă și matematică, dintre artă și știință.

După terminarea școlii de artă, a călătorit îndelung prin Spania, Franța și Italia, în vacanță și pentru a acumula inspirație pentru activitatea sa. În Italia a cunoscut-o pe soția sa Jetta Umiker cu care s-a căsătorit în 1924. Cei doi au plecat la Roma, unde au locuit până în 1935. În acești 11 ani, M. C. Escher a călătorit în fiecare an prin Italia, unde a realizat desene și schițe pe care ulterior le-a folosit în atelierul său pentru litografii, gravuri în lemn și xilogravuri.

De exemplu, fundalul din litografia Cascada (1961) provine din perioada sa italiană. Copacii care se reflectă în gravura Băltoaca (1952) sunt, de asemenea, aceiași copaci pe care i-a folosit în gravura Pinii din Calvi (Corsica), realizată în 1932.

În perioada în care a trăit și a lucrat în Italia, a realizat lucrări frumoase și mai realiste, precum litografia Castrovalva, în care se poate vedea deja fascinația lui pentru perspectivă: aproape, departe, sus și jos. La fel este și litografia Atrani, un orășel de pe Coasta Amalfi din Italia, pe care a realizat-o în 1931, revenind apoi la capodoperele sale Metamorfoza I și II.

Capacitatea sa de a transforma ceva real în ceva ireal, precum în litografia intitulată „Cascada” a atras atenția criticilor, educatorilor și admiratorilor. Lua o structură reală și o manipula în ceva ireal, fără efort aparent pentru privitorul obișnuit. La prima vedere, nu părea nimic neobișnuit în această structură. Însă, la o a doua privire, se puteau vedea elemente și evenimente care se petreceau în circumstanțe „imposibile”.

Escher este faimos mai ales pentru desenele sale, așa-zis imposibile, precum Urcare și coborâre și Relativitate, dar și pentru metamorfozele sale, precum Metamorfoza I, II și III, Aer și apă I și Reptile.

De-a lungul studiilor sale, a devenit mai fascinat de structuri decât de portretele sau peisajele obișnuite. Lucrările sale timpurii demonstrează că în tinerețe punea accent pe anumite locuri și oameni.

Lucra în special în tehnica gravurii în lemn, astfel încât să poată repeta modelele mai repede și mai ușor. În timpul carierei sale, nu se simțea niciodată pe deplin confortabil să se numească artist sau artizan. Simțea că astfel de titluri îi vor limita potențialul și vor crea prea multe bariere între interesele sale și lumea artei.

Pe lângă activitatea sa de grafician, a ilustrat cărți, a proiectat covoare și bancnote, ștampile, picturi murale, panouri intarsiate (încrustate în lemn).

M. C. Escher era fascinat de figurile geometrice regulate ale mozaicurilor murale și de pe pavimentele din Alhambra, un castel din secolul al XIV-lea din Granada, Spania, pe care l-a vizitat în 1922 și 1936.

În anii petrecuți în Elveția și de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial, a lucrat intens la hobby-ul său. A realizat apoi 62 din cele 137 de desene simetrice. De asemenea, și-a extins hobby-ul folosind aceste desene simetrice pentru sculptarea mingilor de lemn.

În total, Escher a realizat circa 450 de litografii, gravuri în lemn și xilogravuri și aproximativ 2.000 de desene și schițe. Imaginile sale prezintă un interes egal pentru matematicieni, psihologi cognitivi și publicul larg și au fost reproduse pe scară largă de-a lungul secolului al XX-lea.

La fel ca unii dintre faimoșii săi predecesori – Michelangelo, Leonardo da Vinci, Dürer și Holbein – Escher era stângaci.

S-a jucat cu arhitectura, perspectiva și spațiile imposibile, experimentând în permanență. Arta sa continuă să uimească milioane de oameni din întreaga lume. În opera sa, Escher îmbină observația excelentă a lumii înconjurătoare cu expresia propriei sale fantezii. M. C. Escher demonstrează prin arta sa faptul că realitatea este minunată, inteligibilă și fascinantă.

Realizările sale îi inspiră și îi provoacă pe mulți artiști să-i studieze în continuare opera. Mulți artiști grafici sunt în proces de finalizare a modelelor de studiu tridimensionale care se reflectă în câteva dintre gravurile în lemn și desenele lui Escher. Opera lui Escher inspiră, de asemenea, multe concursuri de creare de mozaicuri și lucrări conexe pe tot globul. Impactul pe care acest artist îl are asupra lumii artei pare să se perpetueze pentru totdeauna și să nu se estompeze niciodată.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.