Cicero, pe numele complet Marcus Tullius Cicero, 3 ian. 106 î.e.n. – 7 dec. 43 î.e.n, născut în Arpinum, Latium (acum Arpino, Italia), om de stat roman, avocat, erudit, celebru orator, filozof și scriitor. A trăit 63 de ani.
A încercat în zadar să susțină principiile republicane în ultimele războaie civile care au distrus Republica Romană. Scrierile sale includ cărți de retorică, discursuri, tratate filozofice și politice și scrisori. Este amintit în timpurile moderne ca fiind cel mai mare orator roman și inovatorul a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de retorica ciceroniană.
Din lucrările sale, s-au păstrat 58 de discursuri, de exemplu, In Catilinam şi In Antonium (cunoscute şi sub numele Philippicae).
A întemeiat stilul oratoric ciceronian, sinteză între stilul asianic şi cel aticist. Despre arta oratoriei, a scris în tratatele: De Oratore, Brutus, Orator.
Cicero era influenţat de filozofia platonică şi neoplatonică, dar a sistematizat direcţii eclectice: stoicism, pitagorism, probabilism. Pentru el, filozofia este o metodă de a ne conduce bine mintea în căutarea adevărului, o terapeutică a sufletului, un mijloc de reconstrucţie general-umană; raţiunea este valoarea umană supremă.
Cicero este cel care a inventat noţiunea de natură umană, iar ca filozof, a creat limbajul filozofic latin în opere ca De Re Publica (Despre republică), De Legibus (Despre legi), De Natura Deorum (Despre natura zeilor), De Officiis (Despre îndatoriri).
Cele două eseuri pe tema filozofiei morale, De Senectute şi De Amicitia, duc la perfecţiune stilul prozei literare latine.
Corespondenţa sa cuprinde aproape opt sute de scrisori adresate familiei şi prietenilor.
S-a remarcat mai ales prin obstinatia opozitiei sale fata de Catilina, dejucandu-i conspiraţia si determinand executia participantilor. Politician mediocru, a devenit celebru prin elocventa sa, fiind un orator remarcabil. Discursurile sale au servit drept model pentru retorica romana. A fost, de asemenea, unul dintre iniţiatorii gandirii grecesti.
Opere principale:
– discursuri politice: Catilinarele, Filipicele, Pentru Celius, Pentru Marcelus;
– tratatele de retorica si stil: Despre oratori; Brutus; Despre indatoriri.
Cel mai mare bine si cel mai mare rau este facut oamenilor de catre oameni.