Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Mark Twain


Mark Twain, pseudonimul literar al lui Samuel Langhorne Clemens, 30 nov. 1835 – 21 apr. 1910, scriitor de seama și umorist american, Doctor Honoris Causa al Universitatii din Oxford.  A trait 75 de ani.

Mark Twain, s-a născut în statul Missouri. După moartea tatălui său, când încă avea doar 11 ani, a început să lucreze în diverse profesii, toate legate de jurnalism. De asemenea, a călătorit mult în Statele Unite, descoperind peisajele care vor servi mai târziu ca fundal pentru lucrările sale.

În timpul Războiului de Secesiune, refuzând să lupte pentru menținerea sclaviei, a fugit în munții din vest. La sfârșitul conflictului, și-a început cariera literară și încă de la prima sa publicație, “Celebra broască săltăreață din comitatul Calaveras”, a avut succes.

Din călătoriile sale în Europa și Polinezia, s-a inspirat în lucrările „Inocenții din străinătate” și „Un vagabond în străinătate”.

Datorită celor mai faimoase două romane ale sale, „Aventurile lui Tom Sawyer” și „Aventurile lui Huckleberry Finn”, a devenit un autor important.

Restul vieții sale literare va fi întotdeauna marcat de succes, chiar dacă uneori și-a abandonat tonul viu și umorul recunoscut, pentru lucrări mai serioase.

La fel ca această dezvoltare literară, sfârșitul vieții sale a fost dureros: autorul și-a pierdut succesiv trei copii și soția, rămânând singur cu fiica sa cea mai mică, Clara.

A murit în 1910, lăsând literaturii americane o operă care nu va înceta niciodată să inspire autori eminenți precum Ernest Hemingway sau T. S. Eliot.

Opere principale:

– culegerile de schite: Celebra broasca saltareata si alte schite, 1867.

– nuvela: Bancnota de un milion de lire sterline

– notele de calatorie: Ageamiii in strainatate, 1869; La tranta, 1877; Calatorie peste hotare, 1880; Urmarind ecuatorul, 1897; Iarasi calator; Viata pe Mississippi, 1883.

– romanele: Veacul aurit, 1872 – in colaborare; Aventurile lui Tom Sawyer, 1876; Aventurile lui Huckleberry Finn, 1884; Un yankeu la curtea regelui Arthur, 1889.

Citate asemanatoare

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.