Nilakanta Sri Ram sau Nilakantha Sri Ram (N. Sri Ram), 15 dec. 1889 – 8 apr. 1973, născut în Thanjavur, Tamil Nadu, India, francmason, teozof și președinte al Societății Teozofice Adyar timp de douăzeci de ani. A trăit 84 de ani.
În primii săi ani, Sri Ram a lucrat sub conducerea reformatoarei sociale britanice Annie Besant în diferite funcții. Sri Ram a fost profesor la Colegiul Teozofic Besant din Madanapalle, la Școala Națională din Bangalore și la Universitatea Națională a Indiei din Chennai.
Cei douăzeci de ani de președinție a lui Sri Ram au reprezentat o schimbare foarte importantă în activitatea Societății Teozofice și, de asemenea, în percepția membrilor săi asupra naturii Teozofiei. Realizarea lui a fost într-adevăr una remarcabilă: o trecere de la un accent pe partea ocultă a lucrurilor și fenomenele asociate acesteia, la concentrarea asupra eticii înalte a Teozofiei, sau adevăratului ocultism, și a rolului său în transformarea conștiinței umane.
Sri Ram a fost ultimul președinte al Societății Teozofice care a avut contact cu președintele-fondator, col. Olcott. Acesta a reprezentat o legătură cu însăși originile Societății și activitatea ei, nu numai din punct de vedere istoric, ci mai ales din punct de vedere spiritual.
Fiica lui Sri Ram, Radha Burnier, a fost al șaptelea președinte al Societății Teozofice Adyar, din 1980 până în 2013.
A devenit președinte al ST Adyar în 1953 și a rămas în această funcție până la sfârșitul vieții în 1973. A fost și membru al Ordinul Internațional al Francmasoneriei Le Droit Humain, un Ordin Masonic global, disponibil pentru bărbați și femei în condiții egale, indiferent de naționalitate, religie sau etnie.
Opere principale:
O abordare a realității, 1968; Pe turnul de veghe, 1966; Interesul uman și alte discursuri și eseuri scurte, 1968; O perspectivă teozofică a Societății Adyar, 1950; O abordare a realității și a omului, 1951; Omul, originile și evoluția lui, 1952; Gânduri pentru aspiranți, 1957; Căutând înțelepciunea, 1969; Natura căutării noastre, 1973; Calea înțelepciunii, 1989.
***
Teozofie: termen desemnând diferite doctrine care susțin ideea unei cunoașteri superioare a esenței lui Dumnezeu, cu ajutorul unei intuiții mistice sui-generis; doctrină filozofico-religioasă de origine orientală, care susține ideea cunoașterii nemijlocite a divinității, cu ajutorul unei revelații, al unei intuiții mistice speciale.