In stare naturala, omul e lup fata de om. (Homo homini lupus)
Thomas Hobbes
Hobbes considera că starea naturala este o stare de război a tuturor împotriva tuturor. Pentru că oamenii au aceleași nevoi de satisfacut, in timp ce bunurile materiale sunt limitate, pentru că fiecare poate pretinde o superioritate asupra altora, se vor naste în mod necesar conflicte sângeroase, care ar putea pune specia umana in pericol. De aceea, intrarea în societate apare ca fiind necesară.
Ganditori precum Thomas Hobbes, John Locke, J.-J. Rousseau au imaginat o stare naturala în care oamenii traiau într-adevar astfel, fara a-si reglementa reciproc comportamentele. Asa cum spunea Hobbes, în acea stare a naturii fiecare se afla într-un razboi continuu cu toti ceilalti (bellum omnium contra omnes): urmându-si propriile interese, oamenii nu tineau în nici un fel seama de interesele celorlalti, omul era lup fata de om (homo homini lupus).
In acea stare, individul se simtea în nesiguranta; viata si bunurile îi erau amenintate. De aceea, oamenii au consimtit, desi cu pretul renuntarii la unele din drepturile lor, sa formeze o comunitate care sa-i apere de invazia strainilor ori de nedreptãtile unuia împotriva altuia. Oamenii au acceptat un fel de pact ori contract social, de felul: renunt la dreptul meu de a ma conduce singur si autorizez pe acest om sau grup de oameni sa asigure drepturi si obligatii pentru toti, cu conditia ca fiecare alt om sa faca la fel. Astfel a luat nastere statul.
© CCC
Daca nu omul - cine sa ia cu asalt imposibilul?
De la om la omul adevărat, trecerea se face prin omul nebun.
(Istoria nebuniei în epoca clasică)
© CCC
sau
Drumul de la om la omul adevărat trece prin omul nebun.
Incepi sa mori atunci cand pe nici un plan de activitate nu te mai poti depasi.
Activitatea este in adevar manifestarea cea mai caracteristica a vietii si morala aceasta se poate dezvolta consecvent intr-una a faptei si a vredniciei.
De multe ori, este mai bine să fii foarte activ decât să gândești prea intens.
(Doamna Parkington)
© CCC
Omul se naște cu simțuri și facultăți; dar nu aduce cu sine nici o idee când se naște: creierul său este o tabula rasa care nu a primit nici o impresie, dar care este pregătit să o primească.
(Reflecții asupra instrucțiunii publice)
Tabula rasa: în latină, tablă ștearsă / curată / nescrisă.
© CCC
Nu suntem oameni pana cand nu am gasit ceva pentru care am fi dispusi sa murim.
(Varsta ratiunii)
© CCC
Activitatea omului usor poate slabi; repede îi place linistea absoluta.
Valoarea morala a omului este in raport cu facultatea de a iubi. Zadarnice sunt toate celelalte in afara de iubire.
Boabe de nisip care se cred piramide: iată oamenii!
Omul şi securitatea sa trebuie să constituie prima preocupare a oricarei aventuri tehnologice.
© CCC
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.