Osho, Rajneesh Chandra Mohan Jain, 11 dec. 1931 – 19 ian. 1990, filosof, profesor de filosofie, maestru tantric indian. A trait 59 de ani.
Cunoscut in anii 1960 sub numele de Acharya Rajneesh, apoi in anii 1970 și 1980 sub cel de Bhagwan Shree Rajneesh, și-a luat in cele din urmă numele de Osho, fiind considerat un guru indian iconoclast și foarte controversat. A trăit mai întâi în India și apoi în alte țări, în special in Statele Unite ale Americii, unde a fondat un centru spiritual în Oregon.
A inspirat mișcarea care i-a preluat numele: “Osho”. Este creatorul a ceea ce el a numit “meditație dinamica”, pe care a inventat-o in 1970, o practica ce se desfasoara pe parcursul unei ore si care a devenit brandul sau. Aceasta este conceputa, spre deosebire de ceea ce se intelege prin meditatia tradiționala, din exercitii succesive de respirație rapidă, sesiuni cathartice (tehnici cathartice de eliberare emotionala prin miscare si respiratie), repetiții de mantre, dans. Scopul era acela de a elibera oamenii de tot ce reprimau in ei insisi. A fost, de asemenea, una dintre sursele majore de influenta ale curentului New Age.
In mod oficial, învățătura sa încearcă să promoveze o anumita “celebrare a vieții”, mai degrabă decât “renunțarea la viata lumeasca” recomandată de marile curente spirituale. Deși puternic influențat de gândirea lui Georges Gurdjieff (figura celebra a esoterismului armean), Osho a păstrat legături strânse cu discipolii săi, creand un fel de “familie spirituală” care, contrar obiectivelor stabilite, a ajuns sa se izoleze de lume.
Aspectul cel mai important al învățăturii sale este personalitatea sa carismatica. Considerat un excelent orator, discipolii sai ii cautau compania, iar unii dintre acestia devenisera dependenti de prezenta sa.
Discursurile lui Osho contin toate căile spirituale majore, Yoga, Zenul, Taoismul, Tantra și Sufismul, referindu-se, de asemenea, la Gautama Buddha, Isus, Mahavira, Lao Tseu și la o serie de mistici. Cele aproximativ 650 de volume care includ discursurile sale au fost traduse în peste 34 de limbi.
Opere principale:
Calea lui Buddha (Dhammapada) in 12 volume (comentarii pe marginea cartii canonului budist, considerata standardul etic al lui Buddha Sakhyamuni).
Bodhidharma (calugar budist, considerat parintele Budismului Zen, cel mai mare maestru Zen; in traducere, “invatarea intelepciunii”; evidențiază rolul excepțional jucat de Bodhidharma, cel care a implementat în China învățătura cea mai înaltă a buddhismului).
Meditatia: arta extazului (112 tehnici și metode de meditație avand drept scop realizarea Ființei interioare și iluminarea).
Mesia (evidentiaza mesajul de iubire, universal și transreligios, cuprins în lucrarea “Profetul” a marelui poet, artist plastic și vizionar, Kahlil Gibran).
Marele secret ( descrie starile extatice ale lui Kabir, poet mistic indian, reprezentant al mișcării religioase Bhakti, prin intermediul cantecelor sale despre “Preaiubitul” – expresie sufi ce desemnează starea de iluminare).
Vino, urmeaza-mă ; Sămânța de muștar (comentarii asupra mesajului si faptelor săvârșite de Christos, întemeietorul religiei creștine, în special în lumina Evangheliei după Toma și a Evangheliei după Ioan).
Tao viu; Barca goală (analiza a două opere fundamentale ale maeștrilor daoismului, Lao Zi și Huang Zi, evidențiind adevărurile esențiale ale căii naturale de a trai și rolul efortului propriu în realizarea naturii adevarate).
Alchimia Yoga; Calea Yoga (comentarii ale sutrelor lui Patanjali – compilatorul tratatului Yoga Sutra, colecție importantă de aforisme referitoare la practica Yoga – in care prezinta tehnicile și metodele specifice sistemului Yoga menite să ducă la depășirea condiției umane și la realizarea unității cu Divinul).
Traduceri in limba romana:
Calea perfectă; Cartea despre barbati; Cartea despre femei; Cand iubesti. Cum sa iubesti constient si sa relationezi fara teama.