Pitagora, 580 – 500 î.e.n., matematician și filosof grec, originar din insula Samos, întemeietorul pitagoreismului. A trăit 80 de ani.
Scrierile lui nu s-au păstrat. I se atribuie descoperirea teoremei geometrice și a tablei de înmulțire, care îi poartă numele. Ideile și descoperirile lui nu pot fi deosebite cu certitudine de cele ale discipolilor apropiați.
După călătoriile în Egipt, Pitagora s-a întors la Samos, dar tirania lui Policrate l-a obligat să emigreze la Cratona, o colonie greacă din sudul Italiei. Acolo a fondat o comunitate religioasă, politică și științifică a cărei influență, în ciuda caracterului secret al mișcării, a durat două sute de ani.
Datorită discipolilor săi, se cunosc lucrările de matematică și geometrie ale lui Pitagora, în special celebra sa teoremă, care astăzi îi poartă numele, asupra unghiurilor triunghiului. Dacă persistă îndoiala cu privire la paternitatea acestei formule, Pitagora este primul care a demonstrat-o. De asemenea, a dat matematicii caracterul științific, separând-o de religie și impunând numerația zecimală.