Se pare că cele mai vechi monede din lume au fost bătute în cetatea grecească Lidia, din Asia Mică, în perioada 685-652 î.e.n.
Primele monede din istorie au fost bătute, din câte se ştie, în jurul anului 640 î.e.n. de către regele Alyattes din regatul Lidiei, în ceea ce astăzi este vestul Turciei. Acestea erau măsuri standardizate de aur și argint pe care regele imprima un soi de marcă de identificare. Marca de pe monedă declara două lucruri importante. În primul rând, arăta cantitatea de metal preţios conţinută în fiecare monedă. În al doilea rând, ea identifica autoritatea care a bătut moneda şi garanta conţinutul ei.
Astfel, una dintre cele mai fascinante monede din toate timpurile, o monedă care, probabil, este adevărata primă monedă, are unul dintre cei mai fascinanți lei care a putut să apară vreodată pe o monedă. Moneda a fost bătută cândva în jurul anului 600 î.e.n. în Lidia, Asia Mică (Turcia de astazi), o ţară în apropierea geografică şi culturală a coloniilor greceşti din Asia Mică. Leii au fost considerați regi ai junglei şi simboluri ale autorităţii regale, din timpuri imemoriale.
Monedele erau confecţionate dintr-un aliaj de aur şi argint, numit Electrum (aur nativ care conține o mare cantitate de argint, de culoare galben deschis până la argintiu). Electrum poate fi un mineral natural de aur şi argint sau poate fi un aliaj realizat de om, ca în cazul Leilor Lidiei, în care lidienii au controlat cu atenţie procentele de aur şi argint.
Aproape toate monedele pe care le folosim astăzi în lume sunt descendente ale monedelor originale din vestul Turciei.
Se crede că în China ar fi circulat monede chiar înainte de această dată, dar nu există încă dovezi concrete. Se ştie, în schimb, cu certitudine, că primele monede de schimb din China aveau forma unor mici cuțitașe (săbii și spade miniaturale) din aur și argint.
© CCC