Colina Capitoliului
Capitoliul, sau Colina Capitolina a fost cea mai mică dintre cele șapte coline pe care a fost construită Roma antică și care adăpostea inițial citadela orașului. Aici s-a aflat templul lui Jupiter/Zeus.
Templul lui Jupiter
Sediu al autoritatilor municipale, Colina Capitoliului a fost centrul guvernamental al vechii Rome si este centrul geografic al orasului de azi.
Principala atractie a zonei este Piata Campidoglio (Piata Capitoliului) a lui Michelangelo, marturie a superioritatii Renasterii in planificarea orasului.
Piata Capitoliului
Piata Capitoliului
Piata a fost conceputa de Michelangelo in 1583. Este marginita de trei cladiri concepute tot de celebrul artist renascentist: Palazzo Nuovo (Palatul Nou) si Palazzo dei Conservatori (Palatul Coservatorilor), care adapostesc impreuna Muzeele Capitoline, a treia, Palazzo Senatorio (Palatul Senatorilor), fiind incadrata in stanga si in dreapta de primele doua.
Fatada Palazzo Nuovo
Palazzo dei Conservatori
Palazzo Senatorio, aflat in mijloc, intre Palazzo Nuovo si Palazzo dei Conservatori
Palazzo Senatorio
Piazza del Campidoglio cu Palazzo Senatorio
Muzeele Capitoline sau Muzeele Capitoliului, aflate in Palazzo Nuovo si Palazzo dei Conservatori, sunt un ansamblu de muzee de arta si de arheologie, fiind cele mai vechi muzee din lume. Colectiile sale sunt formate din statui de marmura si bronz, tablouri, mozaicuri si inscriptii, monede, o colectie de arta medievala si renascentista, toate de provenienta romana. Ele sunt conservate in cele doua palate ale Pietei Capitoliului, Palatul Nou si Palatul Conservatorilor ca si in centrul unei suburbii a Romei, Montemartini.
Muzeele Capitoliului au fost create in 1471 de Papa Sixtus al IV-lea care a donat patru statui exceptionale din bronz. Printre statuile notabile care se gasesc aici sunt Galul pe moarte, Satirul, Lupoaica cu Romulus si Remus si Spinariul. Drumurile taie marginea dealului din Campidoglio lasand loc unor vederi panoramice ale siturilor antice din Forum si din Colosseum.
Galul pe moarte
Lupoaica cu Romulus si Remus
(aflata in interiorul muzeului)
Statuia ecvestra din bronz a lui Marcus Aurelius, care se afla in centrul pietei, este o copie facuta dupa vechi fotografii. Originalul, care data de la sfarsitul secolului al II-lea e.n., a fost grav afectat de poluare si porumbei, fiind inlaturat in 1981. Dupa ce a fost restaurata a fost expusa in Palazzo Nuovo.
Statuia ecvestra a lui Marcus Aurelius
De pe Colina Capitoliului, Templul lui Jupiter Capitolinus vegheaza asupra orasului. Tot aici este locul unde italienii au platit tributul lor pentru unificarea Italiei, dupa 1400 de ani de separare.
Ruinele Templului lui Jupiter, incadrat de templele mai mici ale Junonei si Minervei
Complexul Vittoriano, terminat în 1911 si dedicat primului rege al Italiei, este construit în stilul neoclasic, lipsit de rafinament, al sec. al XIX-lea.
Complexul Vittoriano
Spre Biserica medievala Santa Maria din Aracoeli sunt de urcat 124 de trepte.
Biserica Santa Maria din Aracoeli
Interiorul Bisericii Santa Maria
În Piazza di San Giovanni in Laterano se gasesc cele mai importante cladiri ale crestinitatii. Obeliscul este cel mai înalt si cel mai vechi din Roma, dar în acelasi timp este si un simbol perfect pentru Biserica din Roma, San Giovanni in Laterano fiind fondata de Constantin cel Mare.
Obeliscul din Piazza San Giovanni in Laterano
Fatada Bisericii San Giovanni in Laterano
Interiorul Bisericii San Giovanni in Laterano
Ghetoul vechi al Romei se întinde din partea de vest a colinei Capitoliului, lânga ruinele de la Teatro di Marcello.
Teatro di Marcello
Orasul a avut o comunitate evreiasca începând cu perioada republicana, dar izolarea sa dateaza din perioada Contrareformei si a Papei Paul al IV-lea.
În porticul bisericii Santa Maria in Cosmedin de rit bizantin se afla Bocca della Verita (Gura Adevarului), o lespede de marmura care seamana cu o fata umana si care este, conform legendei, unul dintre cele mai vechi detectoare de minciuni din lume.
Biserica Santa Maria in Cosmedin
Interiorul Bisericii Santa Maria in Cosmedin
Bocca della Verita