Numele Coco Chanel (19 aug. 1883 – 10 ian. 1971) este sinonim cu croitoria de lux, costumele din tweed, poșetele matlasate, parfumul Chanel nr. 5, pantofii bicolori și multe alte creații inovatoare… Simbolurile dragi designerului francez Gabrielle „Coco” Chanel, adevărate porte-bonheurs, talismane purtătoare de noroc, o vor însoți de-a lungul întregii sale existențe.
Simbolismul, la Chanel, a devenit literă de lege. Panglica înnodată într-o fundă, leul (pentru a se proteja), numărul 5, comete (pentru a străluci), florile și grâul (pentru a-și aminti de anii tinereții… ) sunt tot atâtea elemente purtătoare de noroc pentru Casa de lux Chanel. Toate acestea formează universul magic și protector pe care Gabrielle Chanel l-a construit, de-a lungul vieții sale, transpunând aceste talismane prețioase în colecțiile casei sale de modă. Dorind să le aducă un omagiu, ele sunt transformate aici în podoabe excepționale, încrustate cu diamante de diferite dimensiuni și, uneori, chiar și cu perle de cultură și safire.
O călătorie ezoterică printre talismanele purtătoare de noroc ale lui Coco Chanel…
1. Gabrielle, superstițioasa. “Cred în a patra dimensiune și într-o a cincea”, spunea Coco. Superstiție născută din nevoia de a se simți în siguranță, de a crede că nu pierde niciodată totul și că ceva se întâmplă în lumea de “dincolo”, Marcel Haedrich, „Coco Chanel”, Belfond, Paris, 1987.
Cea care a bulversat societatea secolului XX, prin inventarea unui stil vestimentar feminin marcat de o modernitate extraordinară, era totuși o femeie profund atașată de rădăcinile sale și de amintirile pe care le-a făcut cunoscute prin talismane prețioase. Multiple simboluri decorează creațiile ei cu detalii subtile sau mesaje subliminale, în timp ce populează viața sa personală, aureolată ea însăși de mister.
Apartamentul din 31, Rue Cambon
2. Litera C dublă, monograma fondatoare. Gabrielle Chanel obișnuia să traseze cu mâna litera C în interiorul cărților din biblioteca sa. Același lucru îl va face și pe gâtul sticlei parfumului său iconic, N° 5, la lansarea lui din 1921. Dar dublul C, astăzi atât de cunoscut, nu provine din juxtapunerea inițialelor numelor proprii „Coco” și „Chanel”. Acesta ar fi fost inspirat de împletiturile din vitraliile bisericii abațiale dublu cisterciene din Aubazine unde Gabrielle a trăit din 1895 până în 1901, fiind abandonată de tatăl său și orfană de mamă. Cistercienii, călugări care aparțineau unei congregații benedictine fundate în Franța, aveau un stil de viaţă sever și plin de restricţii, concentrându-şi munca doar în interesul laicilor.
În 1895, Gabrielle Chanel, în vârstă de 12 ani, a fost încredințată, împreună cu cele două surori ale sale, unui orfelinat instalat în secolul al XIX-lea în mansarda abației: a dus o viață austeră și plină de rigori, timp de șase ani, ani care vor marca profund stilul revoluționar al viitorului stilist. La optsprezece ani, Gabrielle a fost încredințată doamnelor canonice ale Institutului Notre-Dame de Moulins, care au învățat-o migăloasa meserie a cusutului.
Din amintirile sale despre abație s-a inspirat apoi pentru a crea haine cu linii pure și armonioase, comparabile cu arhitectura, în culori neutre: alb și negru ca uniformele surorilor și ale elevelor găzduite de internatul orfelinatului abației, bej precum culorile pereților. Viitorul său logo a fost inspirat de literele C împletite din vitraliile ferestrelor abației.
Vitraliu cistercian ale cărui desene împletite ar fi inspirat logo-ul casei Chanel
Legenda spune că acest logotip este, de asemenea, dovada vie a dragostei și doliului pe care Coco Chanel l-a purtat toată viața pentru Boy Capel, iubitul său ucis într-un accident de mașină, când se afla în drum spre ea pentru a petrece Crăciunul împreună. Britanicul Boy Capel, născut Arthur Edward Capel, (dec. 1881 – 22 dec. 1919, a fost armator, politician, magnat și jucător de polo, cunoscut pentru relația sa de nouă ani cu Coco Chanel și influența sa asupra stilului acesteia. Boy, un bărbat bogat, realizat prin propriile forțe, construindu-și averea din afaceri cu transportul maritim al cărbunilor, i-a oferit sprijin financiar pentru a lansa primele sale magazine, la Paris, apoi la Deauville. Sacourile acestuia au inspirat foarte mult desenele clasice ale lui Coco, deoarece stilul lui a încurajat-o să încorporeze o notă masculină (forma pătrată) în creațiile sale vestimentare.
Dacă nu ar fi fost banii lui Arthur sau stilul acestuia, Chanel nu ar fi avut niciodată fonduri pentru a deveni muza modei și pentru a dezvolta unul dintre cele mai cunoscute branduri de designer din lume.
„Boy” Arthur Capel (înainte de anul 1914)
3. N° 5, un număr de legendă. Prima sa mare dragoste, Arthur Capel, supranumit „Boy”, a introdus-o pe Gabrielle în literatură, cultură și ezoterism. Dar în 1919, și-a pierdut viața într-un cumplit accident de mașină. Refugiindu-se în liniște și în amintirile celor aproape zece ani petrecuți împreună, designerul păstrează fiecare carte ca pe o relicvă prețioasă și se atașează treptat de semnele care o conectează cu acel “dincolo”, unde acum se odihnea iubitul său. Acest doliu îl va transforma însă într-o renaștere creând primul său parfum, miticul N° 5, în 1921.
Istoria Casei Chanel susține că primul parfum pe care l-a lansat, și care este probabil cel mai cunoscut din lume, Chanel No.5, are numărul 5, pentru că se referă atât la semnul său astrologic (Leu, al cincilea semn al zodiacului), cât și la al 5-lea test concludent din timpul elaborării parfumului său iconic. Designerul a ales eșantionul cu nr. 5, prezentat de chimistul și parfumierul Ernest Beaux, al cărui nume a păstrat numărul corespunzător cifrei purtătoare de noroc a copilăriei sale.
Coco Chanel l-a întâlnit pe Ernest Beaux, care lucrase ca parfumier pentru aristocrația Rusiei, în timpul unui sejur pe Coasta de Azur, în Grasse, unde i-a comandat: „un parfum pentru femei cu miros de femeie”. Chanel și-a dorit un parfum pur, în acord cu moda sa: „Un parfum artificial, vreau să spun artificial ca o rochie, adică fabricat. Nu vreau să fie de trandafir, de lăcrămioare, vreau un parfum care să fie creat.”
Chanel No.5
Beaux a creat un parfum rafinat, ușor și floral, o esență feminină cu un amestec de flori moderne și note echilibrate. Notele de vârf provin din ylang ylang și neroli (al cărui miros seamănă cu cel de portocală), iar cele intermediare sunt extrase din trandafiri și iasomie. Notele de bază sunt cele care fac diferența majoră, împrumutând forța aromelor de lemn de santal și vanilie.
Prezentările viitoarelor sale colecții vor avea loc cel mai des pe 5 februarie și 5 august. Un număr și un parfum care au devenit propria sa emblemă și care o anunțau și o urmau pretutindeni atât de bine, încât l-a pulverizat chiar și pe scările miticului său atelier. Acest apartament din 31 Rue Cambon, locul privilegiat al tuturor talismanelor sale, păstrează încă un candelabru superb din cristal de stâncă (cuarț transparent) ale cărui brațe formează cifra 5.
Candelabrul cu brațe de forma cifrei 5
În simbolistică, 5, pentaclul, reprezintă sfera, materia şi viaţa, deoarece e format din primul număr par şi din primul număr impar: 2 + 3, adică din masculin şi din feminin. Există 5 elemente (foc, aer, pămînt, apă şi eter), 5 simţuri, 5 degete de la mînă, 5 planete tradiţionale, în afara celor două luminătoare, pentagrama pitagoreică de care se leagă secţiunea de aur, ce reprezintă însuşi omul, fără a omite multe alte sisteme de numeraţie chinezeşti în bază 5.
4. Camelia, eternul rafinament. Acest talisman foarte drag lui Gabrielle Chanel este una dintre emblemele incontestabile ale brandului, așa cum sunt jacheta din tweed, rochia neagră și pantofii în două culori.
Dar de ce această floare, originară din Asia, care înflorește iarna, a cucerit-o pe Coco Chanel?
La treisprezece ani, tânăra Gabrielle a fost marcată în mod deosebit de o reprezentație a piesei de teatru „Dama cu camelii”, în care eroina era interpretată de Sarah Bernhardt. Sau poate Coco s-a îndrăgostit de această floare, simbol al inimii pure și al sofisticării, după ce a citit romanul lui Alexandre Dumas-fiul, „La Dame aux Camélias”. O poveste tragică care i-a amintit de mama ei, care a murit de tuberculoză și a lăsat în urmă o familie cu șase copii, Gabrielle având doar doisprezece ani. De altfel, Coco Chanel va declara mai târziu: “”Dama cu camelii” a fost viața mea.”
La începutul secolului XX, “the dandys”, precum Marcel Proust, purtau această floare delicată la butonieră. Iar în 1923, designerul va “fura” acest accesoriu cochet din garderoba bărbaților și îl va fixa pe corsetul unei rochii de muselină pe care a creat-o.
Broșă Camelie
Dar această floare, legată de amintiri dureroase, i-a evocat și momente de fericire: cu un buchet de camelii, Arthur „Boy” Capel a cucerit-o. Un simbol al purității absolute, camelia împodobește frumoasele paravane pliabile, pictate, denumite lacuri de tip Coromandel, din apartamentul său din 31 Rue Cambon, precum și candelabrele sau buchetele de flori de cristal de stâncă.
Paravan pliabil, pictat
Buchet de flori din cristal de stâncă și un paravan pliabil, pictat
Știind să fie discretă, această floare a încântat-o pe marea doamnă, deoarece, nefiind parfumată, putea coexista cu o altă emblemă a casei, N° 5, fără teama de a o umbri. Creațiile Casei Chanel continuă să reinterpreteze camelia pentru a decora o rochie, o pălărie sau o poșetă, din piele, din mătase, imprimate sau tricotate, fiind confecționate din satin, din tweed, din pene sau acoperite cu diamante și făcând din această floare emblema casei, eternă și atemporală.
Broșă-bijuterie Camelie
De atunci, camelia, în versiunea sa albă, imaculată, este simbolul Casei cu dublu C. Prelucrată, stilizată, confecționată din satin, tweed, pene, acoperită cu diamante pe un inel, o broșă sau un colier, această floare a devenit emblema brandului Chanel. Karl Lagerfeld a reinventat camelia în o mie și unu de moduri de când a preluat frâiele casei de modă. Pentru toamna-iarna 2004-2005, la prezentarea de modă High-Couture, el chiar a imaginat o rochie de mireasă memorabilă, complet acoperită cu camelii brodate.
Floarea de camelie a fost aleasă de Gabrielle Chanel, în 1923, pentru că simbolizează puritatea și este lipsită de parfum, astfel încât să dea „femeilor libertatea de a-și alege singure parfumul” preferat pe care să-l pulverizeze chiar și pe florile de camelie.
[Tipul de lacuri numite „de Coromandel” sunt panouri/paravane pliabile, acoperite cu mai multe straturi de lac, create în China la mijlocul secolului al XVII-lea. Numele lor, cel al coastei de est a Indiei, a fost dat de englezi, deoarece în porturile acestei coaste, aceste lacuri, exportate din China în Europa, în secolele XVII și XVIII, erau transbordate din jonci chinezești pe navele companiilor Indiilor. Acestea sunt niște cabinete și, mai ales, panouri mari, de douăsprezece foi, putând atinge până la 3 metri înălțime și 60 de centimetri lățime pentru fiecare foaie. Inițial, acestea erau cadouri oferite în China înalților demnitari. Devenite articole de export, începând cu domnia lui Kangxi, au cunoscut o mare popularitate în Europa. Multe dintre ele erau dezmembrate la sosirea lor și tăiate în panouri pentru a decora comode.
Această tehnică a inaugurat un nou mod de decorare. Lemnul este acoperit cu o țesătură fină, menținută de o acoperire de adeziv vegetal și șist pulverizat, aplatizat cu atenție. Lacul unicolor, aproape întotdeauna negru, uneori maroniu și, mai rar, roșu, este aplicat apoi în straturi succesive care ajung la aproximativ 3 milimetri grosime. Decorul, trasat de incizii modelate în adâncime, este apoi pictat cu ajutorul unor pigmenți în culori mate, verde, roșu, albastru și alb, adesea însoțiți de aur, care contrastează cu luciul lacului. Cele mai frumoase panouri, uneori datate, includ mari scene în mișcare cu personaje sau peisaje la scară mare. Ele ocupă întreaga suprafață, cu excepția marginilor mari ornamentate, în general cu simboluri de bun augur. Fabricarea lor a continuat în secolul XIX, dar cu motive mai simple și mai aglomerate.
Joncă: mică ambarcațiune rudimentară din lemn, cu mai multe catarge și cu pânze, folosită în bazinul apusean al Oceanului Pacific la transportul de mărfuri și la pescuit.]
5. Leul, semnul zodiacal predestinat. Fondatoarea Casei Chanel s-a născut pe 19 august 1883, sub semnul astrologic cuceritor și tonic al Leului. Un destin în care Gabrielle Chanel voia să creadă: „Eu sunt Leu și ca și el îmi scot ghearele pentru a evita să fiu rănită, dar credeți-mă, sufăr mai mult dacă zgârii decât dacă sunt zgâriată”. Ea îl va face emblema sa protectoare și purtătoare de noroc.
Mamiferul maiestuos veghează asupra apartamentului său din Rue Cambon și asupra creațiilor sale. Ea îl va colecționa în statuete din lemn, bronz și alabastru, îl va grava pe nasturii taioarelor sale din tweed și îl va purta cu ea până în lumea de dincolo, deoarece va alege să-și decoreze mormântul cu cinci capete de leu din marmură.
„Nu sunt moartă. Doar dorm. Sunt nemuritoare.”
Coco Chanel
Statuete reprezentând lei
Broșă-leu
Casa Chanel îl face să renască astăzi prin ornamente de bijuterii fine, în 2012, pentru colecția aniversară din 1932 și în 2013, pentru colecția prezentată la Veneția și numită “Sub Semnul Leului”. El va întruchipa atotputernica, în 2011, pentru prezentarea de modă Haute-Couture toamna-iarnă, sub forma unei statui gigantice, înalte de 25 de metri, în care leul ține cu piciorul o perlă Chanel.
Leul gigantic de 25 de metri înălțime
Designerul Karl Lagerfeld a prezentat colecția Chanel Fall Haute Couture, 2011, la magnificul salon expozițional de la Grand Palais (Grand Palais des Champs-Élysées), dovedind încă o dată că este regele incontestabil al modei. Un leu gigantic de aur se înălța deasupra modelelor în timp ce pășeau pe podium. La fel ca spectacolul, acest leu gigantic a oprit, pur și simplu, respirația spectatorilor.
Leul expus la Grand Palais este o replică a unei statuete de bronz, din apartamentul din Rue Cambon, „Coco” Chanel fiind născută sub semnul Leului.
6. Cometa, simbolul unei dorințe împlinite. În noiembrie 1932, prințesele, ducesele și ambasadorii s-au adunat la 29, Faubourg Saint-Honoré. Aceasta este adresa în care Mademoiselle Chanel, deja vestit designer, și-a ales reședința. În acea zi, ea a inaugurat prima și singura colecție de bijuterii fine, intitulată „Bijuterii cu diamante”. În cadrul acestei inaugurări, ea a prezentat treizeci de bijuterii inovatoare, pentru că erau fără clipsuri de prindere, perpetuând astfel dorința ei de a acorda femeii propria sa libertate: „Vreau ca bijuteria să fie pe degetele femeii ca o panglică”, va spune ea. O dorință pe care o simbolizează prin bijuterii în formă de cometă și constelații cu care dorește să le împodobească pe femei.
Bijuterii-cometă
Încă o dată, Gabrielle Chanel se inspiră din amintirile ei din copilărie, din semilunile și din stelele cu cinci colțuri care acopereau podeaua abației Aubazine, pentru a crea și a aduce propria-i spiritualitate. Stelele căzătoare, simboluri ale dorințelor a căror împlinire este posibilă, a visurilor plănuite, atestă atracția sa către ocultism și astrologie. Ea însăși se înconjura de această superstiție în casa sa din sudul Franței, „La Pausa”, care adăpostea un pat din fier forjat, împodobit cu constelații. Astăzi, această emblemă cerească continuă să strălucească ca o sursă prețioasă de inspirație în colecțiile de bijuterii ale Casei Chanel.
7. Grâul, prosperitatea descoperită. În 1947, Salvador Dali, prieten apropiat al Domnișoarei Chanel, îi oferă un mic tablou reprezentând un spic de grâu care poate fi văzut și astăzi în apartamentele sale din 31, Rue Cambon. În fiecare dintre camerele sale, această plantă hrănitoare este înfățișată în lemn aurit, pe șemineul din sufragerie sau într-un snop aurit, ca picior de masă.
Snopul de grâu sub formă de picior de masă
La fel ca floarea de camelie, grâul era planta sa fetiș, un talisman cu proprietăți magice benefice și purtătoare de noroc. Emanație câmpenească a nașterii sale în luna august, în perioada recoltării, grâul este singura ei legătură cu acel tată care a abandonat-o împreună cu surorile sale după moartea mamei lor. Un simbol al prosperității și al abundenței, grâul este o metaforă subtilă a creativității reînnoite fără încetare a lui Gabrielle și apoi a Casei Chanel, precum și a incredibilului destin al țărăncuței care a devenit regina Întregului-Paris.
Bijuterii în formă de spic de grâu
Karl Lagerfeld a semănat o cantitate de grâu și a simțit gustul fericirii pe pajiștea cu grâu pentru colecția Prêt-à-Porter de primăvară-vară 2010. În iulie 2016, Casa Chanel a prezentat noua colecție Bijuterii Fine, în rezerva de timp a săptămânii Haute Couture, cu grâu, “The Wheels of Chanel”, prezentând 62 de piese de excepție.
“Eu nu fac moda, eu sunt moda.”
Coco Chanel
© CCC