Tennessee Williams, pseudonimul literar al lui Thomas Lanier Williams, 26 mar. 1911 – 25 febr, 1983, poet, romancier și dramaturg american ale cărui piese dezvăluie o lume a frustrării umane în care plăcerile și violența stau la baza unei atmosfere de noblețe romantică. A trăit 72 de ani.
Poate cel mai mare dramaturg american, a creat, în 24 de ani, 19 piese de mare succes, majoritatea adaptate pentru marele ecran. Alături de Eugène O’Neill și Arthur Miller, este considerat unul dintre cei mai importanți dramaturgi ai secolului XX din Statele Unite.
Născut în Mississippi, Tennessee Williams a crescut în Memphis, în casa bunicului său, un fost pastor. Și-a scris prima piesă, „Battle of Angels” (Bătălia îngerilor) în 1940.
După ce a lucrat în diverse profesii, inclusiv cea de scenarist la Hollywood, și-a făcut un nume la Broadway cu „The Glass Menagerie” (1945). Începând de atunci, pentru Tennessee Williams a urmat o carieră dramatică, strălucitoare și fructuoasă.
La vârsta de 33 de ani, după ani întregi de obscuritate, a devenit brusc popular cu Menajeria de sticlă, 1944, în care înfățișa o familie ca a lui, nefericită și cu un statut social scăzut. Această piesă a inaugurat o perioadă de succes cu piesele Un tramvai numit dorință, 1947, Pisica pe acoperișul fierbinte, 1955, Dulcea pasăre a tinereții, 1959 și Noaptea iguanei, 1961.
Lucrările de la sfârșitul vieții atestă un stil nou, care nu a plăcut publicului, iar dependența sa de alcool și droguri i-a influențat creativitatea. Piesa Un tramvai numit dorință este adesea inclusă în lista celor mai bune piese americane din secolul XX, alături de Lungul drum al zilei către noapte a lui Eugene O’Neill și Moartea unui comis-voiajor de Arthur Miller.
De asemenea, a scris nuvele, poezie, eseuri și un volum de memorii. În 1979, cu patru ani înainte de moartea sa, Williams a fost inclus în lista membrilor American Theater Hall of Fame. Membrii săi sunt actori, dramaturgi, compozitori, designeri, regizori și producători care au avut o carieră de cel puțin douăzeci și cinci de ani în teatrul american și cel puțin cinci producții majore pe Broadway.
O mare parte din cele mai apreciate lucrări ale lui Williams au fost adaptate pentru cinematografie. „The Cat on a Hot Roof” (1955), ca multe lucrări ale lui Tennessee Williams, își datorează faima cinematografiei chiar mai mult decât teatrului, în special datorită calității interpreților (Elizabeth Taylor și Paul Newman). În „A Streetcar Named Desire”, Marlon Brando și Vivian Leigh dau viață personajelor principale pe ecran.
Acțiunea lucrărilor sale este adesea plasată în sudul natal. Williams înfățișează personaje fragile din punct de vedere psihologic, care încearcă cu disperare să-și înfrângă singurătatea într-o lume crudă în care oamenii sunt victimele neajutorate ale unui sistem social nemilos și învechit. Neînțelegerea, frustrarea, vinovăția și nevrozele formează țesătura universului său.
Opere principale:
– piese de teatru care îi vor aduce recunoașterea internațională:
Menajeria de sticlă (The Glass Menagerie), 1944; Vară și fum (Summer and Smoke), 1948; Un tramvai numit dorință (A Streetcar Named Desire), 1947, Premiul Pulitzer, ecranizat în 1951; Pisica pe acoperișul fierbinte ( Cat on a Hot Thin Roof), 1955, Premiul Pulitzer, ecranizat în 1958; Brusc, vara trecută (Suddenly, Last Summer), 1958, ecranizat în 1959; Dulcea pasăre a tinereții (Sweet Bird of Youth), 1959, ecranizat în 1962; Noaptea iguanei (The Night of a Iguana), 1961, ecranizat în 1964.
– romane: Primăvara romană a doamnei Stone (The Roman Spring of Mrs. Stone), 1950, ecranizat în 1961; Trandafirul tatuat (The Rose Tatoo), 1955 și Păpușica (Baby Doll), 1956