Va fi neplăcut, zice Dumnezeu, dacă nu vor mai fi acești francezi. Sunt lucruri pe care le fac, nu va mai fi nimeni care să le înțeleagă.
(Misterul Sfinţilor Inocenţi)
"Viețile poporului francez au fost plantate, dezrădăcinate și replantate de-a lungul istoriei. Cuceritorii romani au lăsat francezilor un sentiment de fast și grandoare, precum și o afinitate pentru control și organizare birocratică. Romanii au introdus conceptele de centralizare și birocrație complexă care au prins rădăcini în inimile și mințile franceze. Conceptul actual de grandoare al Franței a fost pentru prima dată îndreptat asupra poporului francez în timpul lui Ludovic al XIV-lea. Din această epocă epică a apărut ideea că francezii erau gardieni ai valorilor universale prețuite și că țara lor era un far pentru întreaga lume. Francezii se vedeau favorizați, posesori de idei și valori râvnite și prețuite de restul omenirii. După cum se spune, poetul francez Charles Peguy a scris: „Ce neplăcut va fi, zice Dumnezeu, dacă nu vor mai fi francezii."."
(Martin J. Gannon, Rajnandini Pillai - Understanding Global Cultures / Înțelegerea culturilor globale)
© CCC
A nu gândi, asta e temelia tiraniei: așa intră ea în casa și în sufletul tău, bazându-se pe acordul tău, pe luciditatea ta, care zici: asta e situația!
(Kalman și Tică Dunărințu, despre fascism)
(Vânătoarea regală)
Trei tirani: legea, tradiția şi necesitatea.
© CCC
Tirania este întotdeauna mai bine organizată decât libertatea.
© CCC
Este imposibil să scriem istoria antică pentru că nu avem suficiente surse și este imposibil să scriem istoria modernă pentru că avem prea multe.
(Clio, 1909)
© CCC
Triumful demagogiei este temporar, dar ruinele ei sunt eterne.
© CCC
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.