Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Literatura

Tolstoi versus Flaubert


                                 Tolstoi                                                                      Flaubert

Desfasoara o activitate multilaterala (ofiter, director de constiinte, taran, judecator, cizmar, invatator, apostol, pedagog). Se dedica exclusiv scrisului; nu a exercitat nicio meserie, traieste izolat in laboratorul lui de creatie.
E foarte uman, se intereseaza de cei simpli, are vocatie de duhovnic, traieste viata intens, e robust, preocupat de probleme sociale, morale, incearca sa dea un raspuns principalelor probleme ale existentei, face experiente, e casatorit, are copii, e sociabil, primeste vizitatori, acorda interviuri. Nu-l intereseaza omul ca om, ca problema, ci ca pretext estetic. Nu intretine relatii decat cu scriitorii, e minat de boli, neurastenic, depresiv, nereligios, refractar muzicii, sufera scrasnind din dinti in marea sa solitudine, se confeseaza in scrisori, e mizantrop, cu convingeri ferme si categorice in estetica; in celelalte probleme manifesta incompetenta sau total indiferentism.
Calatoreste in Caucaz, in Crimeea, in Occident. Calatoreste prin Franta, in nordul Africii, in jurul Mediteranei, fara a observa sau nota ceva exceptional.
Isi face un program de cultura inca din tinerete, tinand Jurnalul la curent cu progresele realizate. Inscris la Universitate, nu obtine niciun titlu academic. Urmeaza si absolva Literele.
Observator, nu imaginativ. Pretinde ca toate personajele si situatiile romanelor sale sunt fictive.
Construieste o opera monumentala; promoveaza figuri seducatoare, eroi vii, atasanti, de neuitat. Scrie, in comparatie cu Tolstoi, putin, sec, lucid si acid; personaje mai putin seducatoare (le accepti doar cu amendamente).
Forta titanica, eruptiva. Efort penibil, chinuit.
Stil simplu si limpede, de mare accesibilitate; scrie si special pentru copii, tineri, tarani. Stil emfatic, pe alocuri pompos, incarcat, pretios, cultivat in sine. Se adreseaza cititorului cultivat, rafinat.
Dimensiuni colosale, planuri vaste, un adevarat Univers, fresce michelangiolesti clocotind de probleme. Dimensiunile cadrului – intentionat limitate. Problematica e concentrata, aria vietii reflectate, ingusta.
Farmec si inefabil, poezie pe alocuri. Vivisectie cruda, glaciala, obiectivitate impinsa la extrem.
Deist. Adept al unui crestinism primitiv. Blandete si clementa. Ateu. Dispretuieste filistinismul “moralei” curente.

Ironie, sarcasm, iconoclastie amorala.

Isi cultiva spiritul pentru sine. Se instruieste si se informeaza imens pentru opera.
Reflecta si reflecteaza. Reflecta, dar nu e reflexiv.
Revizuieste valorile sociale, intra in conflict cu biserica pentru apostazie. E excomunicat. Tagaduieste furibund tot ce e burghez (mai precis, tot ce nu-i place e taxat de burghez).

E adus in fata tribunalului pentru pasaje “imorale” din M-me Bovary. Achitat.

Preconizeaza revenirea la un stadiu agrar primitiv, nonviolenta, frizand anarhia si nihilismul. Adept al unui estetism implacabil si radical.
Sensibilitate, inteligenta si forta creatoare. Sensibilitate refulata, comprimata. Inteligenta analitica si constructiva.
Humani nihil a me alienum puto.

(Sunt om si nimic din ceea ce este omenesc nu mi-e strain.)

Odi profanum vulgus.

(Urasc multimea ignoranta.)

Genial, deci impulsiv, greu comprehensiv ca om, haotic, impetuos, tulburator. Cerebral, masurat, echilibrat (in opera!), fara penumbre.
Generos, iertator in spirit evanghelic. Egocentrist, nutrind uri infernale.
Piese de teatru reusite. Piesa ratata.
Slab ideolog. Exponent clar si interesant al propriilor sale conceptii estetice.
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.