Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Inventii

Top 10 inventii care au schimbat lumea


internet

Homo sapiens este o specie ingenioasa. Din momentul în care cineva a lovit o bucată de stâncă pentru a face prima unealta cu muchii ascuțite si pana la dezvoltarea robotilor de pe Marte și a Internetului, multe progrese-cheie s-au remarcat ca fiind deosebit de revoluționare.

 10. Roata

Roata este o invenție foarte veche ce constituie unul dintre fundamentele tehnologiilor de transport. Ea permite deplasarea incarcaturilor grele pe uscat, reducand forțele de frecare.

Invenția roții este estimată a fi avut loc în jurul anului 3500 î.Hr., în Sumer, în josul Mesopotamiei. Cu toate acestea, in anul 1974, o echipa de arheologi din Cracovia, sub conducerea prof. Janusz Kruk, a descoperit un vas din ceramica avand niste gravuri remarcabile. Vasul de ceramica din Bronocice, găsit în sudul Poloniei, dateaza din anul 3500-3350 î.Hr.

vas-bronocice

Vasul din Bronocice

Vasul este decorat cu gravuri ce ilustreaza cărucioare cu patru roți, fiind, probabil, cea mai veche reprezentare de vehicul din lume. A cincea roată se presupune a fi magica, simbolizând pământul.

carucior pe vasul din bronocice

Cărucior cu patru roți (și a cincea, în mijloc), gravat pe vasul din Bronocice

 Aceasta descoperire provoaca îndoieli in privinta originii sumeriene a roții, sau cel puțin a faptului ca prima sa apariție a avut loc în Sumer. Locuitorii a ceea ce este acum regiunea Micii-Polonii au fost probabil primii din lume care au adaptat roata la construcția vehiculelor trase de animale, acum 5500 ani, in epoca neolitică. Desenele sumerienilor, ca si jucariile acestora pe roți au apărut sute de ani mai târziu.

Înainte de inventarea roții, in anul 3500 î.Hr., oamenii erau serios limitati în cantitatea de incarcaturi pe care le puteau transporta pe uscat și cât de departe. Carutele cu roti au facilitat agricultura și comerțul permitand transportul marfurilor către și dinspre piețe, precum și facilitarea transportului de persoane ce călătoreau pe distanțe mari. Acum, roțile sunt vitale pentru modul nostru de viață, fiind regăsite peste tot, de la ceasuri si pana la vehicule si turbine.

 invention-of-the-wheel

9. Cuiul

Fără cuie, civilizația umana s-ar prăbuși cu siguranță. Această invenție-cheie dateaza de peste 2.000 de ani, din perioada Romei Antice, și a devenit posibilă numai după ce oamenii si-au dezvoltat abilitatea de a turna și modela metalul in tipare.

nails

Anterior, structurile din lemn trebuiau să fie construite prin imbinarea geometrica a partilor invecinate, un proces de construcție mult mai dificil. Între timp, șurubul, un dispozitiv de fixare puternică, dar mai greu de fixat, se crede că a fost inventat de învățatul grec Arhimede, în secolul al III-lea î.Hr.

8. Busola

Marinarii antici navigau orientandu-se dupa stele, dar această metodă nu funcționa în timpul zilei sau în nopțile innorate, astfel incat era periculos sa calatoresti departe de uscat.

Chinezii au inventat prima busola cândva între secolele IX-XI; busola era realizată din magnetită, un mineral din grupa oxizilor de fier, magnetizat in mod natural, ale cărui proprietăți de atractie au fost studiate timp de secole.

Imaginea prezinta un model vechi de busolă chinezeasca din timpul dinastiei Han. Aceasta seamana cu un polonic sau cu un căuș mic care indica sudul, sau Sinan, fiind realizata din magnetită lustruită.

han-dynasty-compass

La scurt timp, tehnologia a trecut la europeni și arabi prin contactele maritime. Busola a permis marinarilor să navigheze în condiții de siguranță, departe de țărm, ceea ce a condus la creșterea comerțului maritim și a contribuit la epoca descoperirilor.

7. Tiparul

Germanul Johannes Gutenberg a inventat tiparul în jurul anului 1440. Cheia pentru dezvoltarea ei a fost matrița manuală, o noua tehnica de turnare care a permis crearea rapidă a unor cantități mari de caractere mobile din metal. Gutenberg a fost primul care a conceput un proces mecanizat de transfer a cernelii (pe care o obţinea din ulei de in amestecat cu funingine) de pe matriţă pe hârtie.

printing-press

Aparitia tiparului a crescut exponențial viteza cu care puteau fi tiparite si copiate cartile și, astfel, a condus la difuzarea rapidă și pe scară largă a cunoștințelor pentru prima dată în istorie. Doar în Europa Occidentală au fost tipărite peste 20 de milioane de volume de la invenţia tiparului şi până în 1500.

Printre altele, tiparul a permis alfabetizarea si un acces mai larg la popularizarea Bibliei care, la rândul său, a dus la interpretări alternative, inclusiv cea a lui Martin Luther, ale cărui “95 de Teze”, un document tiparit in sute de mii de exemplare, au declanșat Reforma Protestantă.

6. Motorul cu combustie internă

În acest tip de motoare, arderea unui combustibil elibereaza un gaz la temperatură ridicată care, prin dilatare, aplică o forță asupra unui piston, deplasandu-l. Astfel, motoarele cu combustie transformă energia chimică în lucru mecanic. Zeci de ingineri au inceput proiectarea motorului cu ardere internă, care a capatat forma sa modernă (în esenta), în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Acest motor a inaugurat Era Industrială și a permis inventarea unei mari varietati de mașini, inclusiv automobilul și avionul.

engine

Imaginea prezinta etapele de funcționare ale unui motor cu ardere internă în patru timpi. Cei patru timpi sunt: 1) admisie – aerul și combustibilul vaporizat sunt aspirate. 2) compresie – vaporii de combustibil și aerul sunt comprimate și aprinse. 3) ardere si destindere – combustibilul arde și pistonul este împins în jos, alimentand mașina. 4) evacuare.

5. Telefonul

Deși mai multi inventatori au efectuat muncă de pionierat in transmisia vocii la distanta (dintre care mulți, mai târziu, au intentat procese de proprietate intelectuală atunci când utilizarea telefonului a explodat), Alexander Graham Bell a fost primul caruia i s-a acordat un brevet de inventie pentru telefon, în 1876.

Bell

 

telephone-invention

Această invenţie s-a dezvoltat rapid si a revoluţionat comunicarea la nivel global, înlesnind afacerile între companii din ţări diferite.

4. Becul

Atunci cand dispui doar de lumina naturala, productivitatea este limitată doar pe timpul zilei. Becurile au schimbat lumea, permițând prelungirea activitatii si pe timp de noapte. Potrivit istoricilor, vreo douăzeci si patru de oameni au fost implicati în inventarea “lămpilor cu incandescenta” de-a lungul anilor 1800; Thomas Edison este creditat ca fiind primul inventator, deoarece a creat un sistem de iluminare complet funcțional, care includea un generator, cabluri de transport a energiei electrice, precum și un bec cu filament de carbon (ca în imagine), în 1879.

edison-light-bulb

Ca si inițierea introducerii energiei electrice în casele din întreaga lume occidentală, această invenție a avut, de asemenea, o consecință destul de neașteptata in schimbarea obiceiurilor oamenilor in privinta somnului. În loc sa mearga la culcare la căderea nopții (neputand face nimic pe intuneric sau la surse slabe de iluminat), acum oamenii isi prelungesc activitatile, se culca tarziu si aloca doar 7-8 ore pentru somn.

3. Penicilina

Este una dintre cele mai faimoase povești din istoria descoperirilor. În 1928, savantul scoțian Alexander Fleming, plecand in vacanta, a uitat, în laboratorul său, un vas Petri (vas rotund, cu capac, pentru cultivarea microorganismelor), plin de bacterii (o tulpină de bacterie cultivată pe el, bacterie care provoca, printre altele, abcese), cu capacul întredeschis. Proba s-a contaminat cu un mucegai, iar peste tot pe unde era mucegai, bacteria disparuse.

a.fleming

Acest mucegai antibiotic s-a dovedit a fi ciuperca Penicillium notatum – de unde şi numele penicilinei. În următoarele două decenii oamenii de ştiinţă au perfecţionat metodele de extragere a penicilinei din acest mucegai, aceasta actionand asupra unui număr foarte mare de infecții bacteriene contractate de oameni, fără a-i afecta insa pe acestia. Penicilina a fost produsă în masă și promovata incepand cu anul 1944.

2. Contraceptivele

Pilulele contraceptive nu numai că au permis controlul nașterilor, dar alaturi de alte forme de contraceptie au redus drastic numărul mediu de urmasi în țările în care erau utilizate si mai ales în țările in care s-a impus ca fiind necesar controlul demografic.

birth-control-pills

La scară globală, contraceptivele ajută populația umană sa-si redimensioneze nivelul demografic. Numărul locuitorilor planetei se va stabiliza probabil până la sfârșitul acestui secol.

Contraceptive naturale, pe bază de plante, au fost folosit de milenii. Cea mai veche pilula contraceptiva orala a fost inventata la sfârșitul anilor 1930 de către un chimist american, pe nume Russell Earl Marker (1902-1995).

1. Internetul

Intr-adevăr, nu este nevoie de nici o prezentare: sistemul global de retele de calculatoare interconectate, cunoscut sub numele de Internet, este folosit de miliarde de oameni din întreaga lume. Numerosi oameni de stiinta au participat la dezvoltarea sa, dar persoana creditata cel mai adesea cu invenția sa, este omul de stiinta in domeniul informaticii, Lawrence Roberts.

În anii 1960, o echipă de oameni de știință informaticieni care lucra pentru Departamentul ARPA (Advanced Research Projects Agency), Departamentului Apărării din SUA, din cadrul Pentagonului, a construit o rețea de comunicații pentru a conecta calculatoarele agentiei, retea denumita ARPANET.

internet

Acestia au folosit o metodă de transmitere a datelor numita “comutare de pachete de date” (packet switching), pe care Lawrence Roberts, membru al echipei, a dezvoltat-o înaintea altor oameni de stiinta din domeniul calculatoarelor. ARPANET este predecesorul Internetului.

© CCC

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.