Obisnuieste-te cu gandul ca moartea nu constituie nici un rau pentru noi, deoarece tot binele si tot raul ni se afla in senzatii, iar moartea nu-i altceva decat lipsa de senzatii. De aici urmeaza ca cunoasterea exacta a acestui fapt, anume ca moartea nu constituie nici un rau pentru noi, ne face sa ne bucuram de viata aceasta muritoare, indepartandu-ne de gandul unei vieti vesnice si de dorinta de nemurire. Asadar, raul cel mai grozav, moartea, nu-i nimic pentru noi, deoarece atat timp cat traim, moartea nu exista: iar in clipa cand vine moartea, atunci nu mai suntem noi. Moartea nu exista nici pentru vii, nici pentru morti, deoarece pentru unii nu-i ea de fata, iar pentru ceilalti nu mai sunt ei.
Obiectul filosofiei consta in a porni de la ceva atat de simplu incat nu merita efortul sa vorbesti despre el si a ajunge la ceva atat de paradoxal incat nimeni nu vrea sa creada.
© CCC
Omul are nevoie de a-si crea o filosofie a lui, intima, neformulata intr-un sistem, dar care sa-l satisfaca numai pe el insusi.
Nu exista idee filozofica, oricat de adanca si subtila ar fi ea, care sa nu poata si sa nu trebuiasca sa fie exprimata pe intelesul tuturor.
Când fericirea este prezentă în viața noastră, avem totul; dar când ea lipsește, suntem în stare să facem orice pentru a o avea.
(Scrisoare către Menoiceus)
Orice filozofie morala nu este altceva decat o slujitoare a religiei.
Intelepciunea filosofiei se supune teologiei.
Opus Majus (1267)
© CCC
Este mai bine sa actionam in mod rational si sa gresim decat sa actionam fara ratiune si sa castigam.
Nici o placere nu este un rau prin sine insasi. Efectele unor placeri ne aduc insa, uneori, o multime de neajunsuri.
Scopul tuturor actiunilor noastre este, in general, placerea.
Cand un filosof iti raspunde, nu mai intelegi nici ce l-ai intrebat.
Adevarata filosofie consta in a face, nu carti, ci oameni.
Adevarata filosofie este sa inveti sa vezi lumea din nou.
In filosofie trebuie sa ne ferim de ceea ce credem ca putem intelege prea usor, ca si de lucrurile pe care nu le intelegem.
Filosofia este de fapt nostalgie - dorul de a fi pretutindeni acasa.
Filosofia are doi copii pe care fanatismul ar vrea sa-i ucida ca pe Calas: Adevarul si Toleranta.
Cazul Calas se refera la un proces care a avut loc la mijlocul secolului al XVIII-lea, în 1762, la Toulouse, pe fondul conflictului religios dintre protestanți și catolici, caz devenit celebru prin intervenția lui Voltaire (Tratat despre Toleranta cu ocazia mortii lui Jean Calas).
Jean Calas (1698 - 1762), comerciant din Toulouse, Franța, celebru pentru faptul că a fost victima unui proces părtinitor, din cauza apartenentei sale la protestantism. In Franța, el este un simbol al intoleranței religioase creștine, împreună cu Jean-François de la Barre și Pierre-Paul Sirven. A fost acuzat de fanatism anticatolic si condamnat la moarte.
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.