Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Trinh Xuan Thuan


Trinh Xuan Thuan, 20 aug. 1948, astrofizician, profesor de astronomie la Universitatea din Virginia, Charlottesville, și scriitor vietnamo-american de expresie, în principal, franceză.

Născut în Vietnam și educat în licee franceze, și-a luat licența în fizică la Caltech și doctoratul în astrofizică la Princeton.

Trinh Xuan Thuan este specializat în astronomie extragalactică, fiind recunoscut drept unul dintre cei mai mari cunoscători ai galaxiilor. Din 1976, este profesor de astrofizică la Universitatea din Virginia. Este, de asemenea, cercetător la Institutul de Astrofizică din Paris și membru al Universității Interdisciplinare din Paris.

Pe lângă activitatea de predare și cercetare la Universitatea din Virginia, Thuan este, de asemenea, un vizitator frecvent al instituțiilor astrofizice franceze, precum Institutul de Astrofizică din Paris unde desfășoară, de asemenea, o activitate de cercetare.

Educația sa confucianistă i-a oferit o conștientizare profundă asupra responsabilității omului de știință, care trebuie să-și transmită cunoștințele, astfel încât toată lumea să fie conștientă de problemele etice ridicate de progresul științific: “Stiința nu oferă morală. Este ca forța unui braț care poate ucide sau poate salva.”

Este atras de budism și de posibilitatea ca acesta să poată explica realitatea la fel de bine ca știința:  „Caut coerența între știință și budism“.

Thuan este autorul multor cărți populare, scrise inițial în franceză și traduse ulterior în engleză, despre Univers și întrebările filosofice pe care acesta le ridică.

Prin intermediul cărților sale, a explicat și a dezvoltat poziția sa în favoarea principiului antropic. Pentru el, “Natura nu este mută. Asemenea unei orchestre îndepărtate, ea ne trimite, în mod constant, fragmente de muzică și note dispersate.”

Opere principale:

Melodia secretă, 1988; Un astrofizician, 1992; Soarta Universului, 1992; Nașterea Universului, 1993; Haos și armonie, 1998; Infinitul în palmă, 2000; Origini – nostalgia începuturilor, 2003; Căile luminii: fizica și metafizica clarobscurului, 2007; Călătorie spre centrul luminii, 2008; Lumea s-a autocreat?,  2008; Dicționar iubitor al Cerului și al Stelelor, 2009; Big Bang-ul și apoi?, 2010; Cosmosul și lotusul, 2011 (Premiul Louis Pauwels, 2012); Dorința de infinit, 2013; Confruntarea cu Universul, 2015.

Citate asemanatoare

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.