Ambrose Gwinnett Bierce, 24 iun.1842 – 1914?, editorialist, jurnalist, nuvelist, fabulist și satirist american, supranumit Bitter Bierce. A trăit cca. 72 de ani.
Autor al lexiconului satiric Dicţionarul Diavolului şi al nuvelelor în care abundă umorul negru, dintre care cea mai faimoasă este O întâmplare pe podul Owl Creek (An Occurrence at Owl Creek Bridge).
Provenind dintr-o familie de calviniști ursuzi, Ambrose Bierce a crescut într-o familie pe cât de originală, pe atât de dezbinată. Avea nouăsprezece ani când a izbucnit războiul civil (Războiul de Secesiune). S-a alăturat Regimentului Nouă Voluntari din Indiana și a devenit ofițer. Rănit la cap, a fost demobilizat în 1865.
A emigrat în Occident și a lucrat la „News-Letter & California Advertiser” din San Francisco. A dobândit o reputație solidă de condei necruțător și a devenit redactor la vârsta de 26 de ani.
S-a căsătorit în 1871, apoi a plecat să-și facă o situație materială în Anglia. Şederea lui a fost aproape de eşec și s-a întors cu amărăciune în Statele Unite, în 1876, unde a lucrat în diverse profesii înainte de a reveni la jurnalism.
Întâlnirea sa cu William Randolph Hearst, proprietarul hebdomadarului The Examiner, a fost decisivă. Cronicile sale virulente au fost un mare succes. Dar caracterul lui irascibil l-a făcut nepopular și și-a încheiat viața într-o tristețe profundă, divorțat și alcoolic. La 71 de ani, a plecat în Mexic pentru a se alătura revoluției și nu s-a mai aflat nimic despre viața sa.
Opere principale:
Povestiri despre militari și civili (Tales of Soldiers and Civilians), 1891; Pot exista asemenea lucruri? (Can Such Things Be?), 1893; Fabule fantastice (Fantastic Fables), 1899; Dicționarul diavolului (The Devil’s Dictionary), 1911.