Cred că sunt, dacă nu chiar prima, una dintre primele persoane care au lansat această formulă a apartenenţei la Galaxia Gutenberg, la Galaxia Cărții. Încă de acum câţiva ani, la Conferinţa de la Snagov despre economie şi cultură, mi-am exprimat temerile în legătură cu înlocuirea cuvântului prin imagine, cu competiţia între televizor şi computer pe de o parte, şi carte pe de alta. Insesizabil încă pentru foarte mulți, pericolul transmiterii informaţiel şi comunicării pe aceste căi creşte vertiginos în raport cu folosirea tot mai redusă a cărţii. Exemplele pe care le dădeam atunci despre cățiva tineri pasionaţi de televizor şi aşi în materie de jocuri pe computer, dar care nu citiseră nici o carte în afară de manuale, erau câteva, cunoscute de mine. De atunci, exemplele s-au înmulţit enorm, dovadă rezultatele catastrofale din ultimii ani la capacitate şi la bacalaureat. S-a făcut mult haz de răspunsurile aberante, dar puţini ne dăm seama încotro mergem cu aceşti tineri care, părăsind lectura, se îndepărtează implicit de bogăţia limbii. Vocabularul lor e tot mai sărac, mai degradat, dar această împuţinare exprimă probabil, din nefericire, şi o slăbire a puterii de judecată, a coerenţei ideilor (dacă vor mai avea idei). Căci cuvântul scris rămâne în minte şi se aşează, zideşte, ordonează, în vreme ce succesiunea rapidă, fuga imaginilor influenţează negativ procesul gândirii, făcând din privitor un receptor pasiv, incapabil de reacţie mentală personală. Ne dăm seama ce se va întâmpla cu generaţiile viitoare din care noile forme de învăţământ nu vor mai face oameni de cultură, discheta de care se face atâta caz neputând înlocui niciodată vechiul şi credinciosul prieten, cartea. Să-mi fie îngăduit ca, după aproape 40 de ani de profesorat universitar, să preţuiesc valoarea acestui prieten, socotindu-mă cetăţean credincios al Galaxiel Gutenberg si să mă tem de efectele grav nocive pentru intelect şi spirit ale galaxiei televizorului şi computerului.
Cartile sunt oglinzile sufletului.
(Intre acte)
© CCC
Probabil, într-o eră glacială, cărţile vor face din nou cald în casele noastre.
Cele mai bune lucruri duse pana la limita sunt gresite.
In guvernare, ura joaca acelasi rol ca acidul in chimie.
Puterea omului a crescut in toate domeniile, cu exceptia puterii asupra lui insusi.
© CCC
Motivul pentru care cărțile împrumutate sunt rareori înapoiate, constă în faptul că este mai ușor să reții cărțile în sine decât ceea ce este în interiorul lor.
© CCC
Cărţile sunt o avere, un testament al inteligenţei umane, menite trecerii din generaţie în generaţie, în folosul acelora care se vor naşte în viitor. *
Scopul lui Lenin este de a salva lumea. Metoda lui este de a o arunca in aer.
Spune-mi ce cărţi citeşti, ca să-ţi spun ce preţuieşti.
Proverb românesc
Este intotdeauna intelept sa privesti inainte, dar e greu sa privesti mai departe decat poti vedea.
© CCC
Adesea este prematur sfarsitul oamenilor al caror spirit este atat de solicitat incat ei isi afla odihna doar in actiune, multumire numai in primejdie si in zapaceala isi gasesc singura pace.
Căutarea adevărului în bibliotecă. În cărţi. Cărţile sunt nenumărate; unde este începutul? Aceste ore de bibliotecă în care urmăreşti, în cărţi, adevărul! Şi deodată, cazi într-un gol. E noapte, nu mai înţelegi nimic.
Cartile sunt albinele care duc polenul insufletitor de la o minte la alta.
Un comunist este ca un crocodil: cand deschide gura nu stii daca incearca sa-ti zambeasca sau se pregateste sa te manance.
Numai in carti omenirea a cunoscut perfectiunea adevarului, a iubirii si a frumusetii.
© CCC
Ce rost are scoarţa cărţii dacă conţinutu-i gol.
Proverb german
Scrisul este o aventura. La inceput e un joc, apoi e o iubita, mai apoi e un stapan si devine un tiran.
© CCC
Cartea numai atunci ţi-e prietenă, când o alinţi.
Proverb italian
© CCC
O carte e ca o grădină pe care o porți în buzunar.
Proverb arab
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.