Jane Austen, 16 dec. 1775 – 18 iulie 1817, romancieră britanică din perioada romantică pre-victoriană. A trăit 42 de ani.
Jane Austen a descris stilul de viață al contemporanilor săi prin ceea ce par a fi povești de dragoste britanice. Realismul său, critica sociala acidă şi stăpânirea discursului liber indirect (implicit), umorul burlesc şi ironia sa au făcut din aceasta unul dintre scriitorii de limba engleză cei mai citiți şi iubiți.
Crescută într-o familie de cititori de romane, romanciera britanică Jane Austen, contemporană cu Ann Radcliffe (scriitoare engleză, considerată pionieră a romanului gotic), a devenit majoră în timpul înfloririi Convenției Gotice, dar a excelat în satira domestică.
Tânăra Jane a crescut într-o familie de pastori, înconjurată de opt frați și surori. Deși trăiau în condiții modeste, George și Cassandra Austen și-au crescut copiii în spiritul dragostei pentru lectură și al cunoașterii artelor. Jane a început sa scrie de la vârsta de 11 ani. Educația ei, precum și cea a surorii sale, Cassandra, de care va rămâne foarte apropiata până la moartea acesteia, s-a facut în cea mai mare parte acasă, pe domeniul familiei.
Austen a avut libertate deplină să citească din biblioteca tatălui său și a avut acces la eseurile din revistele Tatler și The Spectator, la poeziile poetului britanic, considerat precursorul romantismului în poezie, William Cowper, și la multe romane populare, printre care Misterele lui Udolpho (The Mysteries of Udolpho), 1794, de Ann Radcliffe.
A început să scrie parodii sentimentale înainte de a se dedica romanelor „Mănăstirea Northanger”, „Rațiune și simtire” și „Mândrie și prejudecata”, între 1795 și 1798.
În 1801, familia Austen s-a mutat la Bath și, patru ani mai târziu, tatăl lui Jane a murit. Autoarea nu s-a căsătorit, la fel ca sora ei Cassandra, și și-au dedicat viața educației nepoților și nepoatelor lor.
Când finanțele familiei s-au diminuat, Austen a publicat anonim Rațiune și simțire (Sense and Sensibility), 1811 și Mândrie și prejudecată (Pride and Prejudice), 1813. Succesul imediat a încurajat-o să mai publice două lucrări, Parcul Mansfield (Mansfield Park), 1814 și Emma, 1815. „Rațiune și simțire”, „Mândrie și prejudecată” și „Parcul Mansfield” au fost publicate succesiv în 1811, 1813 și 1814.
Pe măsură ce convențiile gotice clasice în ficțiune se diminuau, Austen a parodiat extremele genului cu romanul Mănăstirea Northanger (Northanger Abbey), 1818, pe care îl începuse în 1798 și trimis pentru prima dată pentru publicare în 1803. Eroina improbabilă a romanului este Catherine Morland, o protagonistă banală care încalcă stereotipul gotic al copilului găsit sau orfan prin nașterea sa într-un cuplu normal de părinți care a mai avut încă șase urmași.
Austen și-a arătat familiaritatea cu ficțiunea gotică, integrându-și eroina în lucrările gotice populare ale vremii, în special în The Mysteries of Udolpho și într-o selecție din Cărțile albastre ale goticului (Gothic Bluebooks). O mare parte a poveștii are loc pe o moșie neimpresionantă pe care Catherine o vizitează și care nu are elementele înfricoșătoare la care se așteptase. Sub influența ficțiunii perverse pe care a citit-o, Catherine creează umor și un comentariu asupra extremelor tinereții, pierzându-și perspectiva asupra realității și făcând grave erori de judecată.
Ultimul roman a câștigat laudele lui Sir Walter Scott în Revista Edinburgh. Aproape de sfârșitul carierei sale literare, a finalizat romanul Persuasiune, 1818, care a fost publicat la un an după moartea ei.
A lăsat în urma sa un roman neterminat, „Sanditon”, fiind răpusă de tuberculoză la 42 de ani.
Autoarea nu a avut succes în timpul vieții sale și a fost redescoperită abia la sfârșitul secolului XIX. Astăzi, talentul său în ilustrarea moravurilor și al provinciei britanice o face una dintre cele mai cunoscute și mai influente scriitoare pre-victoriene.
Opere principale:
– romane: Rațiune și simtire, 1811; Mândrie și prejudecată, 1813; Parcul Mansfield, 1814; Emma, 1815; Mănăstirea Northanger, 1817, postum; Persuasiune, 1817, postum.