Richard Bach, Richard David Bach, 23 iun. 1936, scriitor american.
Se consideră descendent al lui Johann Sebastian Bach și a studiat la Universitatea din California înainte de a deveni scriitor.
Pasiunea sa pentru aviație și trecutul său ca pilot în rezervă pentru Forțele Aeriene Americane amintesc de cariera lui Antoine de Saint-Exupéry.
Pilot în rezervă al United States Air Force, a dezvoltat întreaga sa viață o pasiune pentru aviație, ceea ce i-a marcat profund opera, încă de la scrierile sale timpurii, în 1964, referitoare la aviație și până la cele mai recente, în care zborul devine o metaforă filosofică complexă.
Richard Bach, care a fost literalmente revelat în 1970 de primul său manuscris „Pescărușul Jonathan Livingston”, a resimțit întotdeauna dorința de a scrie. Un om solitar, sensibil și discret, toată munca sa este intim legată de relația sa cu aviația și cerul, simbol al speranței și al autodepășirii.
A scris și cărți tehnice și a fost instructor de zbor. Majoritatea cărților lui Richard Bach au o legătură mai mult sau mai puțin directă cu viața sa, precum „Fugind de siguranță”, care tratează un episod traumatic al copilăriei sale, pierderea fratelui său Bobby sau „Podul peste infinit” (1984), o veritabilă biografie. „Iluzii: Aventurile unui mesia recalcitrant”, publicat în 1977, este mai alegoric.
Este cunoscut ca autor al extrem de popularului best-seller din 1970, Pescărusul Jonathan Livingston care a avut un imens succes și Iluzii: Aventurile unui mesia recalcitrant, printre altele.
Cărțile lui Bach adoptă filosofia sa conform căreia limitele noastre fizice aparente și mortalitatea sunt doar aparență. Bach este cunoscut pentru pasiunea sa pentru zbor si pentru cărțile sale legate de zborul aerian și zborul într-un context metaforic.
De asemenea, a participat la adaptările cinematografice ale poveștilor sale – „ Nimic datorită norocului”, „Pescărușul Jonathan Livingston”…
Un scriitor inspirat, pasionat de metafore, Richard Bach a avut grijă întotdeauna să lucreze în conformitate cu valorile sale – datoria păstrării în memorie, libertate, respect pentru ceilalți – și căutarea absolutului.
Opere principale:
Singur pe Pământ (despre un zbor de noapte deasupra Franței și Germaniei), 1963; Biplan, 1966; Nimic datorită norocului, 1969; Pescărușul Jonathan Livingston, 1970; Un cadou de aripi, 1974; Nu există un loc atât de departe, 1976; Iluzii: Aventurile unui mesia recalcitrant, 1977; Podul peste infinit: o poveste de dragoste, 1984; Unul, 1988; Fugind de siguranță, 1995 etc.