Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Théodore A. d’Aubigné


220px-Agrippa_d'Aubigné

Théodore Agrippa d’Aubigné, 8 febr. 1852 – 9 mai 1630, scriitor polemist, poet baroc si diplomat francez. Este cunoscut pentru poemul eroic Tragicele in care povesteste despre persecutia protestantilor. A trait 78 de ani.

A fost botezat Agrippa (aegre partus), deoarece a fost adus pe lume cu dificultate, mama sa murind la nastere. Agrippa a fost botezat in religia catolica, dar a fost crescut in religia calvinista la care se convertise tatal sau. Inca din copilarie a dovedit o mare aptitudine pentru limbile straine, iar la noua ani, Agrippa d’Aubigné vorbea deja limba greaca, latina si ebraica. Inainte de a implini unsprezece ani, a tradus Criton (Kritias) de Platon.

De foarte tanar, a fost martor la martiriul din Amboise. Tatal sau, un hughenot care a fost unul dintre conspiratorii din Amboise, sub ordinele lui Tanneguy Bouchet, supranumit St. Cyr, lider militar protestant din Poitou, i-a consolidat simpatiile protestante. In aprilie 1560, in timp ce treceau prin acel oras in drumul lor spre Paris, i-a aratat liderii conspiratiei expusi pe esafod, facandu-l sa jure ca va razbuna moartea tovarasilor sai.

Dupa ce a studiat la Geneva si Lyon, s-a inrolat, la cincisprezece ani, in trupele protestante. Aflat in serviciul cavaleriei lui Henric de Navarra, cu care avea o prietenie furtunoasa, il va sluji pe viitorul rege Henric al IV-lea pana pana cand acesta reneaga calvinismul.

D’Aubigné se retrage pe domeniile sale, inainte de a se refugia la Geneva, in momentul conspiratiei impotriva ducelui de Luynes (1620). Razboinicul D’Aubigné debuteaza in poezie sub influenta poeticei Pleiadei si compune “Primavara”, poezie inspirata de Diane Salviati, nepoata Cassandrei Salviati, inspiratoarea lui Ronsard. Dar aceasta colectie, impregnata de petrarchism si de unele accente de violenta, nu va fi publicata pana in secolul al XIX-lea.

Pe campul de lupta de la Casteljaloux, in 1577, a inceput sa scrie “Tragicele”, cea mai faimoasa opera a sa, rechizitoriu violent impotriva persecutiei protestantilor. Prozator prolific, Aubigné a publicat o ampla lucrare, “Istoria universala” (1619-1620) si numeroase pamflete, inclusiv “Aventurile baronului de Faeneste”. Opera sa, debordanta, este o reflectare a vietii sale, avantandu-se in toate directiile si servindu-se de eruditia sa prodigioasa. Aceasta ofera una dintre cele mai bune imagini ale fierbintelui secol XVI.

A spune ca, la d’Aubigné, scriitorul nu poate fi separat de militant nu clarifica decat partial raportul specific al acestei opere fata de timpul sau. D’Aubigné este strans legat de fiecare dintre cele trei evenimente majore care au marcat secolul al XVI-lea francez si european: umanismul, Reforma si razboaiele religioase.

Militantul hughenot nu trebuie deloc sa uite de umanist: de cel care straluceste in Tragicele si in Primavara, dar, si de cel care in Iarna a incercat o poezie in versuri imitand masura antica; de asemenea, de cel din Tratatul despre muzica franceza, astazi pierdut. Dar acest umanism nu mai este exact ca acela al scriitorilor precum Rabelais si ai celor ai Pleiadei. Pentru acestia din urma, umanismul era o cauza in sine, careia ii dedicau sufletul si viata lor, pentru d’Aubigné, ca pentru multi barbati ai generatiei sale a caror cauza era credinta lor (protestanta sau catolica), umanismul nu era decat o forta mobilizata in serviciul credintei.

Opere principale:

Jertfa Dianei (sau Hecatomba Dianei), culegere de sonete; Tragicele, 1616; Istoria universala,  11 vol., 1616-1630; Aventurile baronului Faeneste, 1630; Mici lucrari reunite ale domnului d’Aubigné, 1630; Memoriile lui Théodore Agrippa d’Aubigné; Viata si copiii sai; Primavara: jertfa Dianei; Stantele.

***

Hecatombă: jertfă religioasă (de o sută de animale) care se făcea în Antichitate la greci și la romani.

Hughenot: nume dat adepților din Franța ai curentului protestant calvin din sec. XVI-XVIII.

Potestantism: curent în religia creștină, desprins de catolicism în urma Reformei din sec. XVI și existent sub forma câtorva varietăți (luteranism, calvinism, anglicanism etc.).

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.