Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Stiinta si Tehnologie

Traversarea Marii Rosii explicata stiintific


“Apele sunt despartite”, gravura de James Tissot (intre 1896-1902)

Un studiu afirma ca fenomenul relatat in Biblie, in versetele Exodului, despre despartirea apelor si aparitia unei fasii inguste de pamant, ar fi de origine naturala.

“Iar Moise si-a intins mana sa asupra marii si Domnul a alungat marea toata noaptea cu vant puternic de la rasarit si s-a facut marea uscat, ca s-au despartit apele. Si au intrat fiii lui Israel prin mijlocul marii, mergand ca pe uscat, iar apele le erau perete, la dreapta si la stanga lor.”(Exodul, versetele 21 şi 22).

Iesirea din Egipt este, cu siguranţă, unul dintre cele mai mari evenimente din Exod si, fara indoiala, unul dintre cele mai dificil de explicat. Doi cercetatori americani spun, totuşi, ca sunt in masura sa reconstituie circumstantele si locul unde marea s-ar fi putut deschide, in mod natural, in fata lui Moise si a insotitorilor sai, acum aproape trei mii de ani. Evenimentul s-ar putea sa nu se fi produs in Marea Rosie in timpul unui tsunami, dupa cum au sustinut unii cercetători, ci in Delta Nilului, pe o laguna de mica adancime, dupa o noapte intreaga de vant puternic si continuu.

Carl Drews Weiqing Han, de la Universitatea din Colorado, afirma ca simularile facute in legatura cu acest eveniment se potrivesc foarte bine cu relatarea Exodului.

Simularea retragerii apelor

Argumentul nu este in totalitate nou. El se bazează pe un fenomen fizic si meteorologic bine cunoscut, pe care l-au avansat, deja, doi cercetatori rusi. Atunci cand un vant puternic sufla in mod constant la marginea unui iaz, lac sau ocean, acesta impinge suprafata apei perpendicular spre dreapta in emisfera nordica si spre stanga in emisfera sudica (Efectul Coriolis). Fenomenul este cunoscut in limba engleză sub denumirea de “wind setdown”.

Acest fenomen s-ar fi produs acum trei mii de ani in Egipt: marea, retragandu-se, ar fi lasat sa apara o fasie de pamant, creand astfel o portiune de trecere. “Fenomenul este observabil la scara mai mica in partea de sud a Franţei. Vanturile de est au tendinţa de a ridica nivelul marii de-a lungul coastei pana cand, uneori, curgerea Ronului este ingreunata”, explica Guy Caniaux, de la Météo France. În schimb, dacă ar exista vanturi de vest – ceea ce nu s-a intamplat niciodata in aceasta regiune – nivelul mării ar avea tendinta sa scada.

In secolul al XIX-lea, un ofiter britanic a observat in laguna Menzale, in Delta Nilului, un fenomen similar cu cel  relatat in Exod. Vantul a suflat foarte puternic pentru o perioada lunga de timp, golind o parte a lacului, apa retragandu-se in departare, astfel incat oamenii puteau trece fara probleme.

Lacul Tanis

Pornind de la aceasta demonstratie, cei doi universitari au examinat harta Deltei Nilului, asa cum se infatisa ea potrivit textului istoricului grec Herodot. Marea Rosie este, intr-adevar, prea adanca pentru a se fi putut deschide prin unica forta a fenomenului “wind setdown”. Ar trebui sa existe un lac de mica adancime unde un vant orientat spre est ar fi putut indeparta apa, exact cum relateaza textul Bibliei. Lacul Tanis, care era atunci marginit de o fasie de pamant, ar oferi configuratia ideala.

Cei doi cercetatori au modelat mai multe scenarii pentru a afla ce conditii meteorologice ar fi putut permite exodul evreilor, acestia neavand decat cateva ore la dispozitie pentru a traversa fundul cu nisip si mal al lacului. Se estimeaza ca studiul lor stiintific este bine fundamentat, dar alte studii complementare ar trebui totusi sa permita explorarea mai riguroasa a acestei piste.

Abandonand varianta Marii Rosii, cercetatorii  spera ca interpretarile recente ale Bibliei, care prefera, de fapt, traducerea expresiei din textul biblic “yam suf” prin “marea stufului”, le vor aduce noi indicii in acest sens.

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.