E. O. Wilson, Edward Osborne Wilson, 10 iun. 1929 – 26 dec. 2021, biolog, naturalist și scriitor american. Specialitatea sa a fost mirmecologia, studiul furnicilor, pentru care este considerat cel mai important expert din lume și a fost supranumit Ant Man (Omul-Furnică). A trăit 92 de ani.
Wilson este considerat „părintele sociobiologiei” și „părintele biodiversității” pentru susținerea acordată problemelor de mediu și ideile sale laic-umaniste și deiste referitoare la chestiuni religioase și etice.
Printre contribuțiile sale la teoria ecologică se numără teoria biogeografiei insulelor (dezvoltată în colaborare cu ecologistul și matematicianul Robert MacArthur), care a servit drept fundament al domeniului proiectării ariilor de conservare, precum și teoria neutră unificată a biodiversității a lui Stephen P. Hubbell.
Wilson a fost profesor emerit în domeniul cercetării în entomologie la Universitatea Pellegrino, la Departamentul de biologie organică și evolutivă de la Universitatea Harvard, lector la Universitatea Duke și membru al Comitetului pentru Anchetă Sceptică.
În 1988, a consacrat termenul de biodiversitate, dezvoltat la începutul secolului XXI, domeniu științific în care și-a adus de atunci contribuția prin expertiza sa. Amenințările serioase la adresa biodiversității au fost preocuparea sa majoră, o luptă pe care a dus-o prin intermediul cărților sale.
În ultimii ani, în timp ce continua să predea cursuri și prelegeri, Wilson a fost asociat în mod activ și intim cu proiectul de revigorare a Parcului Național Gorongosa din Mozambic, alături de oamenii de știință din domeniu.
Academia Regală Suedeză, care acordă Premiile Nobel, i-a acordat lui Wilson Premiul Crafoord, un premiu menit să acopere zonele care nu sunt acoperite de Premiile Nobel.
A fost laureat al Academiei Internaționale de Umanism.
A fost de două ori câștigător al Premiului Pulitzer pentru Nonficțiune Generală, pentru lucrările Despre natura umană (On Human Nature) în 1979 și Furnicile (The Ants) în 1991 și autor de bestseller-uri la New York Times pentru Cucerirea socială a Pământului (The Social Conquest of Earth), Scrisori către un tânăr om de știință (Letters to a Young Scientist) și Sensul existenței umane (The Meaning of Human Existence).
Wilson a fost recunoscut drept unul dintre cei mai importanți și influenți oameni de știință din lume de publicații precum Time și Encyclopædia Britannica.
A primit peste 150 de premii și medalii prestigioase în întreaga lume și a fost membru de onoare a peste 30 de organizații, academii și instituții de renume mondial.
Mai multe specii de animale au fost denumite științific în onoarea lui, mai ales specii de furnici, precum și o pasăre și o specie de lilieci.