Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Aristotel


Aristotel din Stagira (Aristoteles), 384 – 7 mar. 322 i.e.n., născut în Stagira, Macedonia, filosof grec, cel mai mare gânditor al Antichității. A trăit 62 de ani.

Tatăl său, Nicomah, a fost medic al regelui Macedoniei. La 17 ani, Aristotel a venit la Atena, unde va deveni elevul lui Isocrate, iar mai apoi al lui Platon.

După moartea prematură a tatălui său, Aristotel s-a alăturat Academiei lui Platon. Timp de douăzeci de ani, a fost discipol al lui Platon și deci, moştenitorul gândirii socratice.

În 347, la moartea maestrului său, Aristotel a părăsit Atena, pentru Atarneea din Asia Mică, al cărei suveran, Hermias, i-a dat în căsătorie pe fiica sa, Pitias. La moartea filosofului, a aflat subtilitățile artei politice alături de socrul său, tiranul Hermias din Atarneea (Atarneus, vechi oraș din vestul Anatoliei).

În 343 î.e.n., când avea 21 de ani, Aristotel a fost chemat de Filip al II-lea, rege al Macedoniei pentru a-i încredinţa educaţia fiului său, Alexandru, și a devenit tutore și responsabil cu educația tânărului Alexandru cel Mare. Ca mentor al lui Alexandru Macedon, Aristotel a rămas în Macedonia timp de şapte ani.

Când Alexandru cel Mare a preluat conducerea Imperiului, Aristotel s-a întors la Atena, și-a fondat propria școală, Liceul, unde a predat treisprezece ani.

În anul 335 s-a stabilit în Atena, unde va pune bazele unei noi şcoli filozofice, Liceul (Lykeion), cunoscut, de asemenea, sub numele de Școala peripatetică, pentru că le vorbea discipolilor săi în timp ce se plimbau (în limba greacî, peripatos: plimbare, mers pe jos). Aceasta școală rivaliza cu Academia lui Platon și va preda aici timp de treisprezece ani.

În timpul acestei șederi în Atena, a compus cea mai mare parte a operei sale. Sistemul său filosofic se bazează pe o viziune holistică (globala) a Universului (“Un întreg este mai mult decât suma părţilor sale”, Metafizica)”. Căuta în orice Unitatea, datorită cunoștintelor sale enciclopedice cuprinzând toate informațiile timpului. Este fondatorul logicii formale.

Dar reputația sa de susținător al Macedoniei, l-a obligat, la moartea lui Alexandru cel Mare, în 323, să părăsească Atena și să se refugieze pe o proprietate moștenită de la mama sa, în Halcis (Chalkis), unde a murit la vârsta de șaizeci și trei de ani.

Pe lângă opera sa filozofică, în care a pus bazele unei metafizici raţionale şi realiste, în opoziţie cu idealismul platonician, activitatea lui s-a orientat în numeroase alte domenii. Alexandru cel Mare nu l-a uitat pe maestrul său; din campaniile îndepărtate îi trimitea specii de plante şi animale necunoscute. Aristotel a întemeiat Zoologia şi Botanica. Influenţa lui Aristotel este considerabilă în ceea ce priveşte gândirea occidentală. Opera sa nu a influențat numai întreaga filosofie a Evului Mediu, ci, de asemenea, a influenţat în mare măsură gânditorii Islamului.

Lucrările sale foarte numeroase și variate includ lucrări despre științele naturii. Historia Animalium (Istoria animalelor) asamblează și clasifică ceea ce se știa atunci despre viața animalelor. A fost un antecedent timpuriu al bestiarului medieval.

Opera sa este considerabilă și cuprinde toate domeniile cunoașterii. Aristotel a opus metodei dialogului platonician și conceptului de lume a ideilor, un empirism mai puțin elitist care reabilitează datele experienței.

Elaborând în „Organon” principiul deducției sub forma silogismului (tip de deducție în care o propoziție numită concluzie rezultă din două sau mai multe propoziții numite premise), a lucrat la sensul de a fi ca ființă și a stabilit bazele teologiei în „Metafizica”, rămasă o lucrare de referință pentru gândirea evreilor medievali, creștini și musulmani.

Cosmologia, biologia și observarea naturii vor fi temele mai multor tratate. Cu toate acestea, filosoful nu va neglija politica și morala, în care, dezvoltând o concepție finalistă a esenței orașului, se va declara în favoarea căutării unui bine suprem care să conducă la virtute: Fericirea.

Opere principale:

Metafizica; Fizica; Despre suflet; Organon; Politica; Poetica; Istoria animalelor; Meteorologia etc.

Citate asemanatoare

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.