Stilul este omul.
sau
Stilul este omul însuși.
Le style est l'homme même.
Stilul angajează toate facultățile omului în căutarea unei perfecte adecvări a cuvintelor cu lucrarea sa și, de asemenea, îl deosebește de toți ceilalți datorită diferențelor de imaginație, memorie, inteligență și cultură.
„Lucrările bine scrise vor fi singurele care se vor transmite posterității: cantitatea de cunoștințe, singularitatea faptelor, însăși noutatea descoperirilor, nu sunt garanții sigure ale nemuririi: dacă lucrările care le conțin sunt interesate doar de lucruri mici, dacă sunt scrise fără gust, fără noblețe și fără geniu, ele vor pieri, deoarece cunoștințele, faptele și descoperirile se desprind cu ușurință, se transmit și chiar au de câștigat dacă sunt realizate de mâini mai pricepute. Aceste lucruri vin din om, stilul este omul însuși. Stilul nu poate fi deci nici înlăturat, nici tranmis, nici alterat: dacă este înalt, nobil, sublim, autorul va fi la fel de admirat în toate timpurile; căci numai adevărul este trainic și chiar etern. Însă, un stil frumos este într-adevăr astfel doar prin numărul infinit de adevăruri pe care le prezintă. Toate frumusețile intelectuale din el, toate raporturile din care este compus, sunt tot atâtea adevăruri la fel de utile, și poate mai prețioase pentru spiritul uman, decât cele care pot forma fondul subiectului.”
(Discurs despre stil - Discurs rostit la Academia Franceză de Georges L. L. Buffon, în ziua primirii sale ca membru pe 25 august 1753)
Conștient că generalizarea fiziologică constituie o trădare a gândirii lui Buffon, așa cum specifică în lucrarea Le spectateur français au XIX siècle, foarte seriosul Dussault, limitează această individualizare ironizând derapajele și excesele „metafizice”:
“De ceva vreme am văzut citată peste tot o frază a domnului de Buffon; iar această propoziție este denaturată, fie ca sens, fie în termeni: stilul este întregul om, ni se spune cu un fel de emfază și sub autoritatea acestui mare scriitor. Mai întâi, iată textul lui Buffon: “Stilul este omul însuși”, ceea ce mi se pare ceva mai puțin pretențios și pe care nu îl avansează într-o manieră absolută, după cum presupunem, ci doar în opoziție cu cunoștințe, fapte, descoperiri care pot fi ușor înlăturate, așa cum spune el însuși, în timp ce stilul este inerent omului însuși și omul nu poate fi privat de acesta. Atât a vrut să spună autorul; și, fără îndoială, ar râde, dacă ar putea fi martor, la întrebuințările singulare care au fost făcute unei fraze ai cărei termeni sunt poate puțin prea generali, dar al cărei sens este perfect clar acolo unde se află.”
(Spectatorul francez în secolul al XIX-lea - Jean Joseph Dussault (1769–1824), bibliotecar, jurnalist și critic literar) francez.
Celebra propoziție despre stil a lui Buffon a fost recuperată în perioada romantică potrivit diferitelor modalități care corespundeau marilor mișcări ideologice care au organizat dezbaterile estetice și antropologice. Datorită acestora, a fost posibilă poziționarea stilului ca obiect atât esențial, cât și problematic în toate domeniile cunoașterii și a servit la pregătirea pentru apariția stilisticii ca disciplină a criticii.
© CCC
Aş vrea atât de mult să mă întorc de acolo ca un adevărat talent! Şi mă tem atât de mult de mediocritate...
(Scrisoare din 15 martie 1836)
© CCC
Adevărata casă la țară franțuzească a rămas diminutivul castelului franțuzesc de agrement inaugurat în secolul al XVI-lea, la fel cum căsuța la țară englezească [cottage], este diminutivul conacului englezesc din Evul Mediu.
(Discursuri despre arhitectură)
© CCC
Nu mai există catedrală după Chartres!... acolo am simțit cu adevărat ce este arhitectura; mi se părea că toate visele mele din copilărie devin realitate.
(Scrisoare din 9 iunie 1835)
© CCC
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.