Cine are o idee adevărata știe, in același timp, ca are o idee adevărată și ca nu se poate îndoi de adevărul acelui lucru. (Etica)
Baruch Spinoza
“Dacă cineva ar spune că are o idee clară şi distinctă, adică adevărata, despre o substanţă, dar că totuşi se îndoieşte că această substanţă există, ar fi acelaşi lucru ca şi când ar spune că are o idee adevărată, dar se îndoieşte de adevărul ei.”
Adevărul se reveleaza în noi. E lipsit de sens să crezi ca cineva ar putea gandi eronat, deoarece a gandi astfel nu inseamna a gândi. Eroarea nu provine dintr-o miscare a gândirii noastre, ci din acțiunea lucrurilor exterioare asupra noastră. Orice idee adevărată contine in sine propria afirmatie și forta reală a acestei afirmatii depinde doar de claritatea ideii. Acesta este motivul pentru care Spinoza nu va opera cu îndoiala metodica (sistematică) in maniera lui Descartes. Fundamentul adevărului nu este o metodă, ci insasi capacitatea de a cunoaște.
Descartes considera ca doar ceea ce este clar si evident poate fi adevarat (Adevarat nu poate fi decat ceea ce a fost perceput logic si rational). La fel, pentru Spinoza, criteriul adevărului este claritatea şi distincţia ideilor. Justeţea unei idei clare şi distincte este evidentă şi fără a mai solicita raportarea ei la obiect.
Ideea adevărată trebuie să corespundă obiectului său, dar întrucat substanţa cugetătoare/obiectul cugetator/eul care gandeste (res cogitans) şi substanţa întinsă/materia/lumea exterioara (res extensa), conform dualismului lui Descartes, sunt pentru Spinoza una şi aceeaşi substanţă, înlănţuirea ideilor în substanţa cugetătoare este în mod necesar identică cu ordinea lucrurilor în substanţa întinsă.
Astfel, Spinoza anticipează cunoscutul principiu gnoseologic materialist, potrivit căruia între legile existenţei şi legităţile gîndirii există o identitate dialectică. Această identitate, fondată ontologic în teoria substanţei, asigură adecvarea deplină la obiect şi deci adevărul ideilor clare şi distincte, fără a mai fi necesar controlul lor empiric.
Persoanele care avanseaza in viata sunt acelea care cauta circumstantele pe care le vor si daca nu le gasesc le creeaza.
Adevarul este trait, nu predat la catedra.
Raiul, asa cum e conceput in mod conventional, e un loc atat de stupid si plicticos, atat de nefolositor, atat de nenorocit, incat nimeni n-a avut curajul sa incerce a descrie o zi intreaga in paradis, desi multi au descris o zi la marginea marii.
Nu astepta ocazia buna: creeaz-o.
Economia este arta de a obtine maximum din viata.
Adevărul este ceea ce este și va rămâne adevărat chiar dacă credem contrariul.
© CCC
Spune adevarul, si atunci nu va trebui sa mai tii minte nimic.
Crede in cei care cauta adevarul. Indoieste-te de cei care l-au gasit.
Un barbat nu insala o femeie cu o alta femeie, pentru ca cea de-a doua ar fi mai tanara, mai frumoasa ori mai desteapta decat prima, ci pentru ca e alta.
Sa iubim adevarul care ne dojeneste si sa nu ne incredem in acela care ne maguleste.
(Predici)
© CCC
Cand esti obligat sa dai cuiva o explicatie, nicio nascocire nu te poate servi mai bine decat adevarul.
Secretul in a ierta totul consta in a nu intelege nimic.
© CCC
Poate ca nu exista adevar, care sa nu fie pentru o minte sucita prilej de eroare.
Arta este oglinda magica pe care o creezi pentru a reflecta visele tale invizibile in imagini vizibile. Pentru a-ti vedea fata folosesti o oglinda de sticla; foloseste-ti operele de arta pentru a-ti vedea sufletul.
Adevarul poate convinge usor, chiar daca pare putin verosimil.
Adevarul cuprinde numai idei, pe cand frumusetea cuprinde idei manifestate in materie sensibila.
Nu spuneti nicicand am aflat adevarul, ci, mai curand, am aflat un adevar.
Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.