Citate Celebre Cogito
Citate Celebre & Enciclopedie

Jean-Jacques Rousseau


Jean-Jacques Rousseau, 28 iun. 1712 – 2 iul. 1778 filosof, pedagog, scriitor,  teoretician politic și compozitor elvețian de expresie franceză, unul dintre cei mai iluștri gânditori ai Iluminismului și unul dintre colaboratorii Enciclopediei. A trăit 66 de ani.

A influențat hotărâtor, alături de Voltaire și Diderot, spiritul revoluționar, principiile de drept și conștiința socială a epocii. Ideile lui se regăsesc masiv în schimbările promovate de Revoluția franceză din 1789.

Scriitor al Iluminismului, tratatele și romanele sale au inspirat liderii Revoluției Franceze și Generația romantică.

Jean-Jacques Rousseau s-a născut la Geneva, Elveția, pe 28 iunie 1712. Mama sa a murit când era tânăr, iar Rousseau a fost crescut inițial de tatăl său, ceasornicar. A părăsit Geneva de la vârsta de 16 ani și a călătorit prin Franța, apoi și-a întâlnit binefăcătoarea, baroana de Warens, care i-a oferit protecție și educația care l-a transformat în filosof. Aceasta i-a devenit nu numai binefăcătoare, ci și o adevărată mamă, deși era doar cu șase ani mai în vârstă decât el. La sfatul ei, a studiat muzica.

După ce a părăsit-o, a trăit în condiții modeste din talentul său de muzician. Rousseau a ajuns la Paris în 1742 și l-a întâlnit curând pe Denis Diderot, un alt provincial care căuta faimă literară. Cei doi au format nucleul grupului intelectual numit „Filozofii”. I-a cunoscut, de asemenea, la Paris, și pe Fontenelle, Rameau și Marivaux.

Evitând o viață ușoară de autor popular, în 1750 a publicat prima sa lucrare importantă „Discurs asupra științelor și artelor”. Tema centrală consta în faptul că omul a fost corupt de societate și civilizație. În 1755, a publicat „Discursul despre originea inegalității”. În acesta, susținea că omul originar, deși singuratic, era fericit, bun și liber. Viciile datează de la formarea societăților, care au adus comparații între oameni și, prin aceasta, mândria.

A colaborat la redactarea Enciclopediei, scriind toate articolele referitoare la muzică, dar „Discursul asupra științelor și artelor” și „Discursul despre originea inegalității” l-au făcut celebru.

Din ce în ce mai nefericit la Paris, Rousseau a călătorit la Montmorency. În timp ce era acolo, a scris „Èmile”, un tratat despre educație și „Noua Eloiză” (1761) care a avut un mare succes. Acest roman a scăpat de cenzură și a fost cel mai citit dintre toate operele sale. Libertatea sa însoțită de emoții și sentimente era în ton cu romantismul în dezvoltare și i-a câștigat mulți fani importanți. Totodată, romanul a scandalizat autoritățile franceze, care l-au ars și au dispus arestarea lui Rousseau.

În succesiune rapidă, „Contractul social”, apărut în 1762, sugera modul în care omul și-ar putea recupera libertatea în viitor. Acesta susținea că un stat bazat pe un autentic contract social le va oferi oamenilor libertatea reală în schimbul obedienței lor față de o lege autoimpusă. Rousseau și-a descris societatea civilă ca fiind unită de o voință generală, promovând interesul comun care se va ciocni ocazional cu interesul personal.

Cele două cărți au fost condamnate și Rousseau a trebuit să fugă din Franța. Temându-se de persecuții, s-a mutat în Anglia, ca oaspete al filosofului scoțian David Hume, dar a devenit nefericit și s-a întors în secret în Franța, temându-se de un complot.

În ultimii 10 ani, Rousseau și-a scris „Confesiunile”, o lucrare autobiografică, justificându-se față de adversarii săi și o altă lucrare de confesiuni, Visările unui hoinar singuratic, 1782, apărută postum.

Gândirea lui Rousseau ridică problema, regăsită și la Gide, sincerității și a relației sale cu adevărul. Mai presus de toate, opera sa deschide calea către o nouă formă de reflecție, poate chiar prima din epoca modernă.

A murit pe 2 iulie 1778 în Ermenonville, Franța, pe moșia marchizului de Girardin, care îi oferise refugiu.

Opere principale:

– Discurs asupra originii și fundamentelor inegalității dintre oameni, 1755; Julie sau Noua Eloiză, 1761; Contractul social, 1762; Emil, sau despre educație, 1762, roman pedagogic; Discurs asupra știintelor și artelor, 1749, Premiul Academiei din Dijon.

– lucrarea muzicală, Dicționar, 1767;

– lucrarea autobiografică, Confesiuni, 1782-1789

– confesiuni: Visările unui hoinar singuratic, 1782, postum.

Citate asemanatoare

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.